Focşani

articolul anterior articolul urmator

Coronavirusul bagă zâzanie în BOR. „A crede că trupul lui Hristos ar putea fi contaminat cu vreun virus e o blasfemie“

31
4 Mar 2020 13:54:03
Autor: Borcea Stefan
Arhiepiscopul Ciprian le-a cerut credincioşilor să nu se teamă să sărute icoanele FOTO: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
Arhiepiscopul Ciprian le-a cerut credincioşilor să nu se teamă să sărute icoanele FOTO: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

După ce Patriarhia Română a recomandat persoanelor care se tem de îmbolnăvirea cu coronavirus să evite sărutatul icoanelor şi să folosească linguriţă proprie la împărtăşanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a spus că aceste măsuri sunt o blasfemie.

Pe data de 27 februarie, în contextul zarvei naţionale declanşate după depistarea şi în ţara noastră a unor cazuri de peroane contaminate cu Covid-19 (coronavirus), Patriarhia Română a ieşit cu un comunicat în care îndeamnă cetăţenii la respectarea tuturor măsurilor transmise de autorităţi, în general cele privind igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor cu care intră în contact.

Nimic neobişnuit până aici, dar din punct de vedere liturgic şi duhovnicesc Patriarhia Română a făcut mai multe recomandări în acea comunicare publică. Printre acestea, şi cele legate de faptul că persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului să fie împărtăşite “cu linguriţa adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană”, după cum se arată în recomandare.

Totodată, pentru persoanele care se tem în această perioadă de îmbolnăvire li s-a transmis că pot evita, temporar, sărutarea icoanelor din biserică, putând să facă acest lucru într-un mod mai intim, acasă.

Ulterior, în cuvântul pastoral, patriarhul Daniel a menţionat că acel comunicat a fost scris la solicitarea unor instituţii ale statului, care au cerut Bisericii Ortodoxe Române măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului.

Replica dură a IPS Ciprian

Recomandările transmise de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române i-au înfuriat pe unii slujitori ai Domnului, chiar cu funcţii mari în supremaţia bisericii. Unul dintre ei este Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Ciprian, care, aflat duminică în mijlocul credincioşilor Parohiei Puieştii de Jos, în judeţul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, le-a vorbit oamenilor despre cât de “neinspirat” a fost comunicatul Patriarhiei, convingerea sa fiind că textul a fost emis fără binecuvântarea Părintelui Patriarh. Arhiepiscopul Ciprian a menţionat în acel cadru că preoţii şi credincioşii au fost tulburaţi de ceea ce a generat acest comunicat.

“Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge al lui Hristos, din acelaşi Potir, folosindu-se aceeaşi linguriţă pentru toţi. A crede că Trupul lui Hristos ar putea fi contaminat de vreun virus, ce poate fi transmis credincioşilor prin intermediul linguriţei comune folosite de preoţi în sfintele lăcaşuri, este mai curând o blasfemie, decât un indiciu al slabei credinţe a cuiva”, le-a transmis Înaltpreasfinţitul Ciprian credincioşilor (foto).

Acesta a ţinut să precizeze că principiul pe care biserica îl foloseşte pentru aplicat normelor canonice nu poate fi valabil atunci când se pune în discuţie chintesenţa credinţei, care înseamnă unirea omului cu Dumnezeu, trăită prin împărtăşire.

“În toată istoria Bisericii creştine de pretutindeni nu s-a auzit vreodată ca cineva să se îmbolnăvească în urma împărtăşirii cu Sfintele Taine din acelaşi Potir. Încât, vă îndemnăm să rămâneţi statornici în dreapta credinţă, ţinând seama, totodată, şi de recomandările privind respectarea normelor de igienă, iar în situaţia în care cineva prezintă simptome de îmbolnăvire, nu numai cu temutul virus despre care se face atâta vorbire, este bine să se protejeze pe sine, dar şi pe ceilalţi, rămânând acasă şi rugându-se, tainic, deodată cu cei din biserici”, le-a mai spus oamenilor părintele Ciprian.

Ce spune o fostă prezentatoare TV

Şi oameni de opinie din România au luat poziţie după apariţia comunicatului cu recomandări al Patriarhiei. Fosta prezentatoare TV, jurnalista Liana Alexandru, este de părere că poate nu ar fi rău ca Biserica Ortodoxă Română să folosească acest prilej provocat de coronavirus pentru a face pasul spre contemporaneitate.

“Sărutatul icoanelor ar trebui să fie un gest simbolic: te duci civilizat, păstrând o distanţă, te uiţi la cele sfinte, le contempli, le îmbrăţişezi cu privirea, te pătrunzi, mai ştiu eu ce, faci o cruce, două, câte-ţi trebuie şi te retragi decent, împăcat. Dar nu pui gura pe sfinţi, nu te lipeşti de buzele Fecioarei şi nu pui ventuza pe obrazul Mântuitorului…Icoanele au o intimitate a lor, merită un respect, o admiraţie, o distanţă, rezerva unei aure a sacrului”, a scris Liana Alexandru într-o postare pe Facebook.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Mos Gerila 2
4.03.2020, 14:17:24

Asa mincinosilor, prostiti oamenii sa foloseasca o singura lingurita pentru toti, etc. Cand o sa faca covid 19 tot voi o sa va ocupati de ei ? Pe banii cui ? Retardatilor, suntem in 2020, nu in anul 20 !!! Pentru minciunile si prostiile astea va plateste statul roman, deci..... noi, ceilalti, cei normali....

+18 (22 voturi)
Utilizator Adevărul
4.03.2020, 14:41:08

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Ionascu
4.03.2020, 15:16:08

"Cand o sa faca covid 19 tot voi o sa va ocupati de ei ?" Pai, cam da. Ca ei au monopolul cimitirelor. Si, deseori, si al caselor funerare.

+10 (14 voturi)
¡Ay, caramba
4.03.2020, 15:10:29

Copil fiind prin anii '80, ]mprumtam sumedenie de cărți de la biblioteca municipiului. Nimeream din când în cînd romane SF cu acțiunea după anul 2000 care, în acele vremuri, mi se părea foarte îndepărtat, de neatins chiar.: În cărți era vorba despre călătorii interplanetare, teleportare, comunicare telepatică și tot felul de chestii din astea. Am ajuns în anul 2000 și nici vorbă de călătorii interplanetare. Trebuie să convingem proștii că pământul nu e plat și că, dacă înghiți o fărâmă de lipie atinsă de n-șpe mâîini nespălate, scapi de orice boală.

+13 (17 voturi)
leonard crassas
4.03.2020, 15:10:47

Covid 19 ataca mai mult persoane in varsta si mai ales barbati, adica toti tapii sariti de 50 ani sa se astepte. Si rcomandat ca hoitul sa fie incinerat, ca sa distrugem virusul. Popilor cautati sa va recalificati ca nu mai tine cu vrajala voastra, una ca va-ti imultit ca ciupercile , dupa ploaie si doi , toate pagodele facute de voi , vor fi distruse sau folosite ca depozite pentru materiale. Traiasca internetul, care v-a pus capac!!

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările