Focşani

articolul anterior articolul urmator

Criză de forţă de muncă la culesul viei, deşi zilierii sunt rugaţi cu bani frumoşi. Ce soluţii au găsit fermierii din Vrancea

4
26 Sep 2018 16:23:15
Autor: Borcea Stefan
Maşinile de recoltat au luat locul oamenilor
Maşinile de recoltat au luat locul oamenilor

Vrancea are cea mai mare suprafaţă viticolă din ţară, iar viticultorii se plâng că o să le rămână producţia pe butuc, din cauză că nu au cu cine munci.

Fermierii vrânceni, în special viticultorii şi pomicultorii, se confruntă în această perioadă cu o mare criză a forţei de muncă, în plină campanie de recoltare a strugurilor şi merelor. 

Dacă în anii din urmă aceştia mai găseau zilieri dispuşi să-i ajute, bineînţeles contracost, să-şi adune producţia de pe câmp, anul acesta, când recolta se anunţă una pe cinste, lucrurile au mers foarte greu în acest sector.

“Sunt în plin proces de recoltare şi am avut mare nevoie de oameni buni de muncă. Nu am găsit în zonă, am apelat la cineva în judeţul Buzău, mi-a promis zece oameni şi în final m-am ales cu şase zilieri. Îi plătesc cu 150-170 de lei/zi, în funcţie de normele pe care le fac”, ne spune Valentin Copaci (foto jos), viticultor din Jariştea care lucrează 9 hectare de vie.

Acesta spune că dacă nu ar fi avut capacitate de depozitare a vinului şi s-ar fi limitat la vânzarea strugurilor, atunci ar fi fost sigur în pierdere, având în vedere costurile ridicate cu întreţinerea şi recoltatul.

Şi primarul din comuna Cîrligele se plânge de lipsa forţei de muncă. “Foarte greu ne-a fost. Nu mai sunt oameni, iar ce care au rămas sunt neputincioşi, au îmbătrânit, nu mai dau randament. A trebuit să apelăm prin judeţele vecine, în special în Vaslui, dar tot nu ne-am descurcat. Oferta de struguri este mare, dar cererea este mică. Înainte mai veneau de prin alte judeţe şi mai cumpărau struguri, dar anul acesta nu prea i-am văzut”, ne spune Ştefan Moscu, primarul comunei Cîrligele.

Au închiriat maşini de recoltat

Din cauza lipsei forţei de muncă, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea, care lucrează câteva hectare de vie în zona Odobeşti, a închiriat o maşină de recoltat struguri. “Nu mai vrea nimeni să muncească. Ar trebui ca la nivelul Ministerului Agriculturii să se decidă ceva în sprijinul nostru, să se cumpere vreo 30 de maşini de recoltat la nivel de judeţ, să se ofere subvenţii, să fie de ajutor pentru toţi podgorenii, pentru că în anii viitori o să fie crâncen”, ne-a spus Toader Manole.

Deja, în Vrancea, marii procesatori şi-au achiziţionat câteva maşini de recoltat struguri, despre care spun că vor fi amortizate în câţiva ani.

“Tot din cauza lipsei forţei de muncă, am fost nevoit să găsesc o soluţie. Maşina m-a costat 230.000 de euro şi în 5 ani sper să o amortizez. Culeg până la 60 de tone de struguri cu ea, ziua şi noaptea. Scoate munca la 100 de oameni pe zi. Nu se poate lucra cu ea însă în toate viile, ci în cele modernizate”, ne-a precizat Constantin Gîrboiu, administratorul unei mari firme de procesare.

Şi fermierii care deţin livezi întâmpină aceleaşi greutăţi. Îi roagă pe oameni cu bani, dar nu vin.

“Cu forţa de muncă este o mare problemă. Toţi fermierii reclamă acest fapt. Este posibil ca producţia să rămână nerecoltată pe pom. Oamenii nu vin pentru că ajutoarele sociale sunt încă suficient de mari şi le asigură o anumită stare de confort în care se complac. Pretenţiile lor sunt foarte mari”, spune Petrică Dima, proprietar de livadă în comuna Bilieşti.

Acesta estimează că mai bine de jumătate din producţia de mere va rămâne neculeasă, iar fructele care vor cădea pe jos vor fi vândute cu un preţ de patru ori mai mic la fabrica de sucuri.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din Nord
26.09.2018, 16:36:22

Nu sunt in zona indivizi ce incaseaza ajutor social dar care sunt tineri si in putere ? Sa li se suspende ajutorul in aceasta perioada cand se gaseste de lucru pe toate cararile

-3 (3 voturi)
fhris styx
26.09.2018, 19:23:16

Abuzurile CIA, SRI, familiilor bogate ce va ofera doar suferinta, razand de voi si stabilindu-va viitorul cu un singur click trebuie expuse. Aceste institutii corupte, ce creeaza terorismul si criminalitatea, pe banii oamenilor de rand si pe suferinta si lacrimile noastre, trebuie expuse complet lumii si aceste abuzuri trebuie studiate. Refuza sa ramai ignorant, deschide-ti mintea spre evolutie si realitate, iesi din Matrixul sau cusca lor, in care te tin prizonier - pe banii tai, sanatatea ta psihica si fizica, suferinta ta, nedand o flegma pe oamenii de rand. Abuzurile C.I.A, actual preluate de toate Serviciile Secrete și intelligence pe cobai umani – tortură psihică, distrugerea sufletului uman definitivă și irevocabilă, distrugerea ființei umane https://www.seruah.com/abuzurile-c-i-a-actual-preluate-de-toate-serviciile-secrete-si-intelligence-pe-cobai-umani-tortura-psihica-distrugerea-sufletului-uman-definitiva-si-irevocabila-distrugerea-fiintei-uman.html SRI deține o structură specializată în controlul minții și cum au scăpat lucrurile de sub control https://www.seruah.com/sri-detine-o-structura-specializata-in-controlul-mintii-si-cum-au-scapat-lucrurile-de-sub-control.html MKUltra – odioasele experimente de control mental realizate de CIA (actual preluate de Servicii Secrete și organizații din mai toată lumea), tortură psihică, fizică și crearea de spioni invizibili https://www.seruah.com/mkultra-odioasele-experimente-de-control-mental-realizate-de-cia-actual-preluate-de-servicii-secrete-si-organizatii-din-mai-toata-lumea-tortura-psihica-si-crearea-de-spioni-invizibili.html Părțile ce se încaieră lucrează pentru aceeași agendă, mai multe despre propaganda ce urmează „nu vota! fii inteligent! este dreptul tău!”, dezbinarea României și presupusul război civil https://www.seruah.com/partile-ce-se-incaiera-lucreaza-pentru-aceeasi-agenda-mai-multe-despre-propaganda-ce-urmeaza-nu-vota-fii-inteligent-este-dreptul-tau-dezbinarea-romaniei-si-presupusul-razboi-civil.html Crearea antisemitismului și Nazismului apoi venirea cu rezolvarea, crearea terorismului și a bombelor apoi venirea cu rezolvarea, ei apărând ca eroi https://www.seruah.com/crearea-antisemitismului-si-nazismului-apoi-venirea-cu-rezolvarea-crearea-terorismului-si-a-bombelor-apoi-venirea-cu-rezolvarea-ei-aparand-ca-eroi.html

Utilizator Adevărul
26.09.2018, 21:16:03

Comentariu considerat abuziv.

Stan Toma
26.09.2018, 21:53:35

Solutia este in cumpararea de mașini și utilaje performante . Demult agricultorii nu mai folosesc forță umană sa praseasca sau sa recolteze manual porumbul .

+1 (1 vot)
Modifică Setările