Cum alegem un vin roşu. Paşii obligatorii pentru descoperirea licorii potrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă trebuie să alegi între băuturi alcoolice, alege vinul roşu, spun cercetătorii. FOTO: Shutterstock
Dacă trebuie să alegi între băuturi alcoolice, alege vinul roşu, spun cercetătorii. FOTO: Shutterstock

Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie, dar şi cu cei mai mulţi oameni implicaţi în acest domeniu.

Varietatea vinurilor roşii este generoasă, atât în ce priveşte soiurile locale, dar şi internaţionale, mai ales că ne aflăm în sezonul rece, potrivit pentru acest tip de vin.

Se duce astfel o autentică bătălie de arome, derivată din buchete şi soiuri alese, chiar pe rafturile marilor magazine de specialitate.

Specialiştii spun că înainte de a consuma un vin roşu, indiferent de soiul ales, consumatorii trebuie să aibă în atenţie mai multe lucruri: în primul rând provenienţa şi condiţiile de cultivare ale soiului, apoi notele de vârf care definesc vinul, putând astfel alege între vinul roşu sec, demisec, dulce şi demidulce.

Al treilea pas îl reprezintă eticheta, care îţi va spune anul de recoltă. Astfel, vei putea afla istoricul acelui vin şi cât este de potrivit pentru tine, în funcţie de datele climatice care au influenţat producţia în acel an.

Foarte important este paharul din care vei consuma vinul. Este prea puţin cunoscut faptul că paharul influenţează gustul vinului, fie că vorbim aici de un pahar de sticlă simplă, cristal sau semicristal.

Mai este importantă temperatura optimă pentru păstrarea vinului, înainte de consum, care trebuie să fie între 15 şi 18 grade Celsius.

Game variate

Feteasca Neagră este poate cel mai apreciat soi local pe care principala firmă de vinificaţie din Vrancea, Vincon, îl oferă în game variate.

„Beciul Domnesc este un vin roşu sec, catifelat tocmai graţie maturării în barrique, timp de cel puţin 6 luni, urmată de învechire la sticlă. Aroma de prune uscate şi vanilie, plus notele condimentate de scorţişoară şi cuişoare, sunt integrate extraordinar în povestea acestui vin”, spun reprezentanţii Vincon Vrancea despre vinul lor roşu cel mai căutat.

De asemenea, „Egregio”, un vin roşu rubiniu sec, medaliat cu aur, maturat 8-10 luni în barrique şi învechit încă 6 luni în sticle, are un gust complex de prune uscate, coacăze negre, cacao şi piper negru.

Despre „Sigillum Moldaviae”, oenologii Vincon spun că poartă garanţia tradiţiei viticole, de această dată, din Podgoria Coteşti: „Este un vin catifelat, echilibrat, cu note fructate de prune şi mure accentuate de o aromă discretă de ghimbir”

Bineînţeles, vinurile roşii nu pot merge decât cu mâncăruri adecvate, fie că vorbim aici de reţetele tradiţionale româneşti, gen fripură, sarmale, cârnaţi, tochitură sau mâncăruri din peşte şi nu numai.

Specialiştii recomandă să avem întotdeauna în casă un vin roşu sec.

“Recomand Cabernet Sauvignon. Cabernetul este regele vinurilor, are o ţinută deosebită, cu o frumoasă nuanţă rubinie. Are o aromă specifică, un buchet obţinut prin învechire. În el se simte vigoarea, tinereţea, dar este destul de complex şi se asezonează foarte bine cu carnea de porc”, recomandă Georgel Costache, degustător autorizat.

Vinurile propuse de specialist sunt superioare şi se găsesc în magazine la preţuri competitive. Vinuri foarte bune pot fi achiziţionate însă şi de la producătorii particulari, în special cei din zona podgoriilor, unde s-a făcut vin bun şi din belşug în această toamnă, iar preţul este cuprins între 5 şi 7 lei/litru.

Vă mai recomandăm:

Unde sunt cele mai cunoscute zone viticole din România şi ce vinuri superioare sunt produse în aceste podgorii

VIDEO Cum facem diferenţa între un vin contrafăcut şi unul autentic. Sfaturile celor mai buni viticultori din România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite