Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cum au încercat spionii sovietici să recruteze angajaţii de la o cunoscută fabrică din România

29
11 Jul 2021 06:10:07
Autor: Borcea Stefan
Arhivele Securităţii din România
Arhivele Securităţii din România

În judeţul Vrancea, un astfel de personaj a fost pus sub o strictă supraveghere de către ofiţerii de contraspionaj ai Securităţii.

Arhivele din perioada comunismului scot la suprafaţă întâmplări cu agenţi secreţi străini care încercau să-şi facă reţele de informator la noi în ţară. Un astfel de agent sovietic a fost prezent şi în judeţul Vrancea, acesta folosindu-se de legăturile de rudenie pe care le avea graţie mariajului cu o localnică.

Rezultatele supravegherii au fost sintetizate de către unu dintre şefii Securităţii Vrancea din perioada comunistă, colonelul Savin Dănilă, într-o notă-raport din 13 octombrie 1982 care a fost înaintată conducerii P.C.R. Vrancea solicitându-se aprobarea de „a fi lucrate informativ” acele persoane, membre de Partid care stabiliseră contacte cu agentul sovietic.

„De combaterea spionajului ţărilor socialiste în România se ocupa, în epoca Ceauşescu, celebra U.M. 0110 a Securităţii (cunoscută şi sub denumirea de unitatea de contraspionaj „anti-K.G.B.”). La nivelul Securităţii Judeţului Vrancea sarcini de combaterea a spionajului sovietic îl aveau ofiţerii din cadrul Biroului III Contraspionaj. Agenţii sovietici de spionaj, folosindu-se de legăturile de rudenie pe care le aveau în judeţ, căutau să stabilească contacte cu diverşi cetăţeni pe care îi analizau ulterior în vederea recrutării. Erau preferaţi cei cu sentimente filosovietice şi/sau cei profund nemulţumiţi de lipsurile care începuseră să se resimtă deja în România la începutul ultimului deceniu de dictatură ceauşistă”, spune Bogdan Constantin Dogaru, istoric la Arhivele Naţionale, care a cercetat documentele găsite în arhivele PCR.

El spune că încă din anul 1979 au apărut informaţii referitoare la un spion pe nume Viaceslav Alexeev Sorel, cetăţean sovietic din Kiev, de profesie inginer, dar ofiţer activ cu gradul de colonel, care în perioada staţionării trupelor sovietice pe teritoriul ţării noastre a fost locţiitor tehnic al unei unităţi  de tancuri în Garnizoanele Rm. Sărat şi Focşani.

În acea perioadă s-a căsătorit cu o româncă din Rm. Sărat şi prin aceasta avea rude apropiate  în oraşele Focşani, Bucureşti, Tg. Jiu şi Iaşi.

În fiecare an Sorel făcea vizite în România, inclusiv la Focşani, unde are un cumnat, personal muncitor la Întreprinderea de Scule şi Elemente Hidraulice, unitate etalon în România.

El s-a folosit  de aceste vizite pentru a intra în contact cu cât mai multe persoane, în special persoane cu funcţii, persoane nemulţumiţi şi oameni care nu au posibilităţi de informare.

Comportamentul său a fost considerat suspect, atât prin numărul deplasărilor în România, dar şi a persoanelor cu care a intrat în contact.

„Activitatea desfăşurată de Sorel, pe linia culegerii de informaţii, este confirmată chiar de respectivul, care într-o discuţie, referindu-se la o persoană pe care o cunoscuse recent şi despre care aflase că este un nemulţumit a afirmat: <<acesta este omul care mă interesează>>, explicând în continuare că ei au un sistem foarte bun de culegere informaţii din toate ţările şi se bizuie pe starea de spirit a maselor largi ale populaţiei, pe nemulţumirile pe care le au acestea, căutând să le izoleze cât mai mult de conducerea ţării lor prin informatorii lansaţi în rândul maselor, această armă fiind mai eficientă decât pistoalele şi dinamita”, se arată în informarea făcută de şeful Securităţii din Vrancea.

În Focşani, Sorel a stabilit legături cu un tehnician mecanic la ISEH, care l-a dus la gară, acesta plângându-i-se spionului că românii ar trăi mai bine cu sovieticii decât cu conducerea actuală din România.

Un alt tehnician din ISEH l-a vizitat pe Sorel în locuinţa în care era cazat la Focşani, apoi a stabilit relaţii şi l-a vizitat la Kiev. Alte două femei, contabila şi economista ISEH, l-au vizitat pe Sorel la Kiev, în cadrul unei excursii în URSS.

Şeful agenţiei CFR din Focşani a fost interceptat de Securitate, fiind unul dintre cei care a intrat de mai multe ori în contact cu Sorel.

Raportul Securităţii spune despre şeful Agenţiei CFR că este cunoscut cu activităţi duşmănoase, declarând cu o ocazie următoarele: „Toţi sunt nişte hoţi. Li s-a spus oamenilor că va fi bine şi că vor fi de toate, ca acum să nu se găsească nimic. Partidul şi-a bătut joc de toată lumea, înşelându-i cu vorbe grele. Acum din nou se vor scumpi toate şi să vezi ce va fi, cred că va face lumea revoltă şi o să fie ca în Polonia, grevă şi război civil”.

Sorel a intrat în legătură şi cu directorul economic al ISEH, un pro sovietic convins după cum s-a pronunţat Securitatea comunistă, acesta plecând de mai multe ori în interes de serviciu la Moscova, unde ava întâlniri cu Sorel.

Vă mai recomandăm:

Cum se turnau între ei românii simpli la Securitate: „Ne scade simţitor nivelul de trai, iar televiziunea şi radioul mint cu neruşinare“

Fost turnător la Securitate cooptat, cu un mandat de patru ani, în forul deliberativ central al Bisericii Ortodoxe Române

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Ludwig
11.07.2021, 08:28:48

Au furat destul ca prada de razboi si despagubiri prin fostele sovromuri . Au ras un zacamant de uraniu cel mai pur din europa din zona Bihor. Au carat fabrici intregi. Nu aveau ce sa spioneze la noi in anii 80 cand eram rupti de foame cu acele caciuli rusesti pe cap. Industria din anii 80 era toata cu patent sovietic ce la randul lor era furate de la nemti cand armata rosie a cucerit germania si au furat catre urss tot ce au intalnit, fabrici intregi. Uzine de strunguri gen Iosif Ranghet din Arad sau uzina Vulcan-fosta Mao Tze Dong, etc erau toate pe utilaje sovietice din anii 50.

+3 (17 voturi)
Mishu Mishu
11.07.2021, 10:08:52

ca sa-si justificee salariile deschideau dosare de urmarire inchipuite. ce rahat de secrete sa fure de la intreprinderea aia din Vrancea...?!? mai mult cred ca-i interesa cum fac muncitoriide la iseh sa bea cantitati asa mari de alcool...

+4 (8 voturi)
Popa Basca.
11.07.2021, 10:20:17

Domnule,ma ingrozesc cand ma gandesc cat de inapoiati eram!Acum,de cand ne-am "desteptat"(cel putin asa pretinde imnul),nu mai exista motive sa fim spionati.Ce secrete sa mai fure cineva de la noi?Shaorma cu de toate este o reteta ultracunoscuta si altceva nu prea mai producem pe plan local.Oricum,pericolul nu a disparut,ci doar s-a adaptat noilor realitati!A disparut spionajul la nivel inalt,dar s-a activat spionajul de cumetrie...Ieri,l-am surprins pe sovieticu' de vecinu-meu,in timp ce ma spiona printre scandurile gardului,pentru a-mi fura secretul prepararii tuicii din pufoaica!

-21 (33 voturi)
Constantine Constantine
11.07.2021, 11:07:13

In legatura cu desteptarea e ok daca ramii la ce spune imnul.In rest, spionajul la nivel inalt nu a disparut, daca nu crezi priveste la stralucirea Chinei.Cit priveste spionajul sovietic din anii 80, acesta era mai putin industrial si mai mult social,rusii erau foarte interesati de starea de spirit a romanilor ca sa stie precis cind vor trimite ...turistii!

-7 (21 voturi)
Popa Basca.
11.07.2021, 11:25:28

Eu ma refeream strict la Romania,nu amestec China in aceasta salata.Casuta postala numita Romania,a devenit neinteresanta pentru marile oficine de spionaj,pentru simplul fapt ca nu mai intereseaza pe nimeni reactiile romanilor,din moment ce acestea sunt elaborate,controlate si dirijate de catre romani neaosi,fabricati in laboratoarele altor centre de interese.Practic,nu ti se pare ca este complet neproductiv sa-i arunci momeala unui peste,dupa ce l-ai prins?I-am pus aceasta intrebare sotiei si era sa ma aleg cu o tigaie in cap!

-20 (30 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările