Cum a lăsat Consiliul Judeţean Vrancea o gaură de sute de mii de euro după un proiect de împădurire. Pădurea nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copacii plantaţi prin judeţul Vrancea s-au uscat
Copacii plantaţi prin judeţul Vrancea s-au uscat

Autorităţile judeţene din Vrancea au dat greş cu implementarea unui proiect cu fonduri europene realizat prin Administraţia Fondului de Mediu.

Consiliul Judeţean Vrancea are de recuperat peste 500.000 de euro, după ce trei autorităţi locale au dat greş cu împădurirea a 270 de hectare de terenuri degradate aceste localităţi.

Contractul a fost semnat în anul 2010 şi prevedea  reconstrucţia ecologică forestieră pe terenuri degradate la Panciu-81,9 hectare, Ciorăşti-91,5 hectare şi Măicăneşti-100 de hectare, proiect care avea ca termen limită de execuţie data de 11 februarie 2016.

Finanţarea nerambursabilă a fost de 4,1 milioane de lei, reprezentând aproape 80% din valoarea investiţiei, diferenţa fiind suportată de la bugetul judeţului. În perioada de implementare, Consiliul Judeţean Vrancea a efectuat trageri din suma contractată în valoare totală de 2.537.625 lei, dar ulterior, în iunie 2016, Administraţia Fondului pentru Mediu a comunicat decizia privind rezilierea contractului de finanţare nerambursabilă, din culpa beneficiarului. Mai mult, a obligat Consiliul Judeţean Vrancea, conform clauzelor, la plata de daune interese, în cuantum egal cu suma trasă din finanţare, precum şi de foloase nerealizate. Cu alte cuvinte, puieţii s-au uscat, iar acolo e tot câmp în loc să fie pădure.

În cele trei perimetre amintite, s-au făcut sau mai bine spus ar fi trebuit să se facă lucrări de pregătire a terenurilor, plantare de puieţi, tratare puieţi şi lucrări de întreţinere.  Autorităţile din Vrancea s-au apărat spunând că aceste lucrări nu s-au făcut la termen, din cauză că Administraţia Fondului de Mediu a întârziat cu plăţile.

Ulterior, Consiliul Judeţean Vrancea a restituit Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) peste 500.000 de euro, recunoscând practic că nu s-a achitat de sarcină, însă a dat în judecată AFM, proces pe care l-a piedut definitiv, în decembrie 2019.

Acum, Curtea de Conturi obligă Consiliului Judeţean să recupereze de la cei vinovaţi prejudiciul înregistrat ca urmare a eşecului implementării proiectului. Curtea de Conturi spune că CJ Vrancea a preferat să piardă 2,3 milioane decât să-i tragă la răspundere pe responsabili.

„Se recomandă conducerii entităţii stabilirea întinderii şi recuperarea prejudiciului  aferent abaterii constatate în timpul auditului, precum şi pentru toate  operaţiunile similare cu cele identificate ca neîndeplinind condiţiile de legalitate şi regularitate, constând în suportarea din bugetul unităţii administrative-teritoriale a unor foloase nerealizate, aferente unor daune interese la a căror plată a fost obligată UATJ Vrancea, drept consecinţă a rezilierii, din culpa sa, a unor contracte de finanţare nerambursabilă, de la persoanele răspunzătoare pentru această situaţie”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite