Cum se prăbuşeşte casa în care s-a născut scriitorul Duiliu Zamfirescu. Autorităţile promit că o vor salva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul în care scriitorul îşi găsea liniştea şi unde a dat viaţă câtorva dintre operele sale fundamentale se află într-o zonă de podgorie renumită. Consiliul Judeţean Vrancea a ajuns la un acord cu moştenitorii lui Duiliu Zamfirescu pentru achiziţionarea casei.

Imobilul din satul vrâncean Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu, care a aparţinut scriitorului Duiliu Zamfirescu, se degradează pe zi ce trece şi ar putea să aibă soarta casei marelui Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa, care s-a prăbuşit.

Aşezată într-o zonă de podgorie, casa în care părintele lui Tănase Scatiu a scris o parte din operele sale de căpătâi se află într-o stare deplorabilă, după ce clădirea a fost retrocedată moştenitorilor.

Cu ani în urmă. edilii comunei au negociat cu proprietarii preluarea clădirii şi transformarea ei într-o casă memorială, dar nu s-a ajuns la nici un acord. La vremea respectivă, mai era încă în viaţă este Lascăr Zamfirescu, nepotul scriitorului şi fost coleg de şcoală cu Regele Mihai, care deşi iniţial a fost de acord cu înstrăinarea ulterior s-a răzgândit, motivând că mai are doi fraţi în America care nu sunt de acord  să vândă casa.

Pe fir a intrat Consiliul Judeţean Vrancea, care încă de acum doi ani a anunţat că a ajuns la un acord cu moştenitorii pentru preluarea imobilului. Lucrurile au bătut însă pasul pe loc. Primarul din Faraoanele spune că moştenitorii au cerut recent certificat fiscal pentru înstrăinarea imobilului.

"Eu le-am dat imediat acest certificat, pentru că interesul nostru este să vedem salvat acest imobil. Din an în an imobilul este tot mai şubred şi poate în ceasul al 12-lea se va rezolva cumva", ne-a spus Viorel Mîrza, primarul comunei Vîrteşcoiu.

Deocamdată, în interior plouă, acoperişul este distrus, iar pereţii par ca se desprind.

Imobilul se află în podgoria Faraoanele FOTO: C.J. Vrancea

Imagine indisponibilă

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean spune că este total deschis pentru restaurarea imobilelor istorice, printre care şi această casă care a aparţinut marelui scriitor.

„A fost pandemie şi avocatul familiei Zamfirescu nu a putut veni. Înţeleg că e o chestiune de zile până va ajunge în Vrancea să semnăm actele şi casa va fi a noastră", ne-a declarat Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Din informaţiile noastre, preţul cu care s-ar fi negociat tranzacţia ar fi de 35.000 de euro, în condiţiile în care acum 4 ani moştenitorii cereau 200.000 de euro.

Comuniştii au transformat-o în sediu al IAS

Clădirea a fost folosită după naţionalizarea din 1948 ca sediu al Întreprinderii Agricole de Stat, fiind totodată şi locuinţa şefului de brigadă, care a întreţinut destul de bine imobilul. Odată cu retrocedarea către moştenirori, conacul a început treptat să se degradeze. Casa cu 16 camere, aşezată pe culmea dealului şi înconjurată de vie pusă chiar de Duiliu Zamfirescu este menţionată în monografiile şi biografiile scriitorului. 

„Când privea din balconul de sus podgoria toată, Odobeştii şi Panciul la stânga, pe malurile Milcovului, ale Şuşiţei şi ale Putnei vedea în faţă oraşul Focşani, gările de pe calea ferată, pădurile de pe ape, munţii de peste Dunăre”, scria Duiliu Zamfirescu.

De cele mai multe ori, atunci când căuta liniştea, Duiliu Zamfirescu se retrăgea la conacul său din Faraoane, unde a scris proză şi versuri. Cea mai importantă contribuţie a sa la literatură este reprezentată de romanul „Viaţa la ţară”, roman care se spune că a fost scris pe terasa conacului său. Piese de mobilier din casa scriitorului Duiliu Zamfirescu de la Faraoanele, obiecte din interiorul acesteia, obiecte de artă decorativă ale fiicei sale, Henriette Allievi, costumul de diplomat al lui Duiliu Zamfirescu se află în posesia Muzeului Vrancei

Duiliu Zamfirescu s-a stins din viaţă în anul 1922, la mănăstirea Agapia. Scriitorul a fost înmormântat în Cimitirul Sudic din Focşani, acolo unde se află atât cavoul său, cât şi al familiei.

Vă mai recomandăm:

Casa în care s-a născut Brâncuşi s-a prăbuşit. „Stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem“

FOTO Scriitorul genial şi personajul său, politicianul parvenit, înmormântaţi unul lângă altul. Mormântul omului de litere versus monumentul parlamentarului

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite