Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

20
7 Aug 2020 04:04:11
Autor: Borcea Stefan
Bătălia de la Mărăşeşti, pagină glorioasă pentru armata română FOTO: MApN
Bătălia de la Mărăşeşti, pagină glorioasă pentru armata română FOTO: MApN

Pe 6 august s-au împlinit  103 ani de la cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

Bătălia de la Mărăşeşti, care a început exact acum 103 ani, pe 6 august 1917, a durat 29 de zile, până pe 3 septembrie 1917 şi a reprezentat cea mai mare încleştare militară care s-a dat pe frontul românesc în timpul Primului Război Mondial.

Luptele de la Mărăşeşti, din vara anului 1917, au rămas în istorie ca „pagina cea mai strălucită a marelui nostru războiu naţional”. Victoria armatei române a fost obţinută în condiţii extrem de grele, la capătul unei campanii începută cu stângul, cu un an în urmă, după o perioadă 1914-1916 de neutralitate.

2016 a fost un an cu pierderi grele pentru armata română, intrată în război alături de Franţa, Italia, Rusia şi Anglia, care formau Antanta, ostaşii fiind nevoiţi să abandoneze Oltenia, Dobrogea şi Muntenia pentru a se retrage în Moldova. Cu toate aceste pierderi teritoriale, dar mai ales umane, lupta cu inamicul german şi austro-ungar, sprijinit de aliaţii turci şi bulgari, nu a fost abandonată, iar frontul avea să fie stabilizat la porţile Moldovei.

La Iaşi, unde se afla atât regele Ferdinand, dar şi Guvernul României şi comanda armatei, cu un ajutor consistent din partea Misiunii Militare Franceze, s-a reuşit reorganizarea armatei române. O operaţiune complexă de apărare şi menţinere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condiţiile în care armata rusă era în plină disoluţie revoluţionară.

“Operaţia ofensivă a fost planificată de comandamentul român, în acord cu comandamentul rus de pe frontul din Moldova. Încă o dată însă, conduita partenerului de coaliţie pune armata română într-o situaţie dificilă. Astfel, în faţa contraofensivei declanşate de forţele centraliste care sperau într-o victorie printr-o ofensivă concentrică, a două grupuri de armate germane, armatele ruse contaminate de morbul revoluţiei se retrag în debandadă, descoperind flancul nordic al frontului româno-rus din Moldova. În aceste condiţii, operaţia ofensivă a Armatei 1 române este contramandată. În schimb, Armata a 2-a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, obţine la Mărăşti o strălucită victorie”, potrivit istoricului vrâncean Horia Dumitrescu.

Bătălia de la Mărăşeşti a început pe 6 august 1917, a durat 29 de zile, până pe 3 septembrie 1917. În ea au fost angajate 25 divizii de infanterie, 2 divizii de cavalerie şi o brigadă de cavalerie. Din cele 29 de zile, 16 au fost marcate de lupte înverşunate.

Inamicul nu a reuşit să străpungă frontul ţinut de Armata 1 română, comandată, succesiv, de generalii Constantin Cristescu şi Eremia Grigorescu.

Statisticile consemnează pierderile trupelor adverse la peste 60.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi, pe când românii, din cei 170.000 de ostaşi angajaţi în lupte, au avut 27.140 de pierderi, respectiv 5.125 de morţi, 9.818 dispăruţi şi 12.467 de răniţi. La rândul ei, Armata a 4-a rusă a avut 25.650 morţi, răniţi şi dispăruţi.

Mulţi dintre aceştia îşi dorm somnul de veci în cel mai mare osuar din Europa, Mausoleul de la Mărăşeşti, inaugurat pe  18 septembrie 1938, în prezenţa regelui Carol al II-lea.

Oraşul erou a căpătat, prin jertfa ostaşilor români şi a aliaţilor ruşi şi francezi, nu numai o consacrare naţională, ci şi una internaţională.

Vă mai recomandăm:

Cine au fost eroii români executaţi în Primul Război Mondial pentru complot împotriva germanilor

Ce a însemnat ocupaţia germană în Primul Război Mondial. Populaţia a fost supusă la taxe înrobitoare, dar şi la atrocităţi care depăşesc orice închipuire

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

OmTacut
7.08.2020, 05:02:01

De necrezut cum s-a trecut sub tacere contributia absolut cruciala in reformarea armatei romane de catre generalul francez Mathias Berthelot. "Implicarea generalului Berthelot şi a colaboratorilor săi în procesele de re-organizare ale armatei a avut în prima jumătate a anului 1917 rezultate remarcabile. Sub îndrumarea şi supravegherea atentă a generalului francez au fost construite marile unităţi, au fost organizate centrele de insurecţie şi a şcolile militare, soldaţii francezi oferind de asemenea un sprijin substanţial acestor activităţi" Link: https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/henri-mathias-berthelot-si-romanii-activitatea-generalului-si-a-misiunii-militare-franceze-in-romania-1916-1917 Daca nu ar fi intervenit Franta ca sa reorganizeze armata romana, probabil ca Romania nu ar mai fi existat in granitele de dinainte de 1916 "La 3/16 octombrie 1916 a sosit în România Misiunea Militară Franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot. În perioada ianuarie - iunie 1917, acesta colaborează la refacerea și reorganizarea armatei române, pe teritoriul rămas liber al Moldovei.[6] Personalul misiunii a fost detașat pe lângă comnadamentele române, până la nivel de comandament de divizie, inclusiv. Două secțiuni cu roluri distincte au fost Misiunea Aeronautică și Misiunea Serviciului Sanitar. Watch Berthelot Roșescu 11.jpg Watch Berthelot Roșescu 6.jpg Ceasul Omega de argint dăruit de către generalul Berthelot părintelui Constantin I. Roșescu, preot ortodox și profesor din Iași, care i-a devenit prieten în timpul campaniei din România. Capacul din spate al ceasului poartă gravate inițialele „CR”. Părintele Roșescu a servit drept confesor militar, participând direct la bătălii. În teritoriul liber al Moldovei, din ianuarie până în mai 1917, a avut loc refacerea și reorganizarea armatei române, simultan cu înzestrarea unităților cu echipamente militare moderne, comparabile cu cele aflate în dotarea inamicului. Cu ajutorul misiunii militare franceze și a echipamentului de luptă sosit din Franța și Anglia s-a reușit schimbarea înfățișării armatei române." Link: https://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Mathias_Berthelot In armata romana, era ceva obisnuit ca soldatii sa fie batuti de ofiteri, lucru devenit interzis sub conducerea generalului Berthelot. Daca pana la venirea contigentului de ofiteri francezi in Romania pentru a reforma armata romana, aceasta era o armata de tip medieval, in cateva luni, sub conducerea corpului de ofiteri francezi in frunte cu generalul Mathias Berthelot, armata romana a fost adusa la "zi".

+2 (4 voturi)
LazyBear
7.08.2020, 08:23:00

De cand exista acest popor, soldatul de rand nu a dezamagit niciodata. O stau marturie atat bataliile victorioase dar si infrangerile (incepand cu Valea Alba, continuand cu Turtucaia si ajungand la Cotul Donului) unde soldatul nu acedat, nu a fugit din fata inamicului ci a fost coplesit de puterea acestuia de foc. Toate esecurile, atat socio-economice cat si militare, au fost NUMAI din cauza clasei conducatoare. Au furat, in loc sa dezvolte tara, sa inzestreze armata.

+7 (7 voturi)
Nicu Lautaru
7.08.2020, 09:16:31

Ce pacat ca nu mai e Sergiu Nicolaescu ca sa faca filme cu maretele victorii ale romanilor. realitatea e ca romanii au pierdut TOATE razboaiele la care au participat. Plateau tribut turcilor...turcii hotareau cine are voie sa domneasca in Romania, etc o gloata de loseri "marile victorii" au fost datorita altora...cum ar fi rusii, fara de care eram si la ora asta pasalic turcesc. nu va mai bateti joc de oameni. romanii au pierdut toate razboaiele fara exceptie din cele mai stravechi timpuri.

-10 (16 voturi)
Echo BRAVO
7.08.2020, 10:27:49

Poti sa canti la alta masa ?

+3 (5 voturi)
Jeanel
7.08.2020, 10:37:31

desigur retardatule, numai spune-mi ce-ti place...aia cu da mama cu biciul in mine, cum am adus sclavia in tara sau cum le-am bagat nemtilor cutitul in spate. un sclav ca tine ce prefera? dispari

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (20)