Cum s-a degradat un imobil monument istoric la care nu s-a mai lucrat de opt ani. 80% din construcţie este finalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza faptului că imobilul nu este încălzit iarna şi nici ventilat vara, o parte dintre lucrările executate s-au deteriorat puternic.

Au trecut opt ani de când nu s-a mai lucrat deloc la restaurarea fostei Prefecturi Putna, lucrare care a fost lăsată baltă în condiţiile în care autorităţile au anunţat că stadiul de execuţie era trecut de 80%.

Lucrările au început după 1994, iniţial prin consolidarea clădirii afectate seismic, timp în care stoleria clădirii a fost schimbată de două ori.

Cel mai bine s-a lucrat între anii 2008 şi 2010, când Consiliul Judeţean a asigurat o finanţare corespunzătoare. Ulterior, fondurile s-au împuţinat şi lucrările au fost sistate complet, după ce Curtea de Conturi a descoperit o serie nereguli, acuzând că s-au plătit ilegal lucrări de peste un milion de lei.

Din cauza faptului că imobilul nu este încălzit iarna şi nici ventilat vara, o mare parte din lucrările executate s-au deteriorat, iar Consiliul Judeţean a fost nevoit să aloce alţi bani pentru expertiza tehnică în urma căreia s-a stabilit că imobilul nu se află într-o stare fericită.

Practic, mucegaiul s-a împrăştiat pe pereţii interiori ai clădirii, care s-au coşcovit şi necesită alte lucrări de construcţii.

Până în prezent, de la bugetul Consiliului Judeţean s-au alocat aproximativ zece milioane de lei pentru reabilitarea clădirii.

Autorităţile judeţene dau vina pe fostul constructor că a tergiversat realizarea investiţiei, amintind de litigiul pe care l-a avut cu firma Vega în instanţă, începând cu anul 2016 şi că în această săptămână vor fi reluate lucrările, după semnarea unui nou contract cu un grup de firme, respectiv Asocierea SC Dedal Bahamat SRL, A.G. Grupinstal SRL şi SC NS Consart 96 SRL.

Un nou termen: clădirea va fi gata peste 18 luni

“Va fi executat un rest de lucrări, deoarece marea majoritate a acestora au fost deja efectuate, gradul de realizare al lucrărilor fiind în acest moment de 82%. Printre lucrările care trebuie finalizate se numără: finisaje interioare, instalaţii electrice, iluminat decorativ, instalaţii de încălzire şi climatizare, montare lift, post electric de transformare suplimentar, curtea exterioară va fi amenajată, iar instalaţia de gaze a clădirii va fi trecută în subteran. De asemenea, vor fi montate: sistem de securitate, sistem de avertizare la incendiu, sistem de sonorizare şi sistem de supraveghere video”, potrivit Consiliului Judeţean Vrancea.

Imagine indisponibilă

Reprezentanţii CJ spun că valoarea lucrărilor rămase de executat este de 4,4 milioane de lei, termenul de execuţie fiind de 18 luni.

Clădirea este monument istoric încadrat în categoria A de interes naţional şi aici a funcţionat între anii 1915-1945 Prefectura fostului judeţ Putna.

Fostul Palat Administrativ, în care a funcţionat până în anul 1989 Primăria Focşani, este nefolosit din anul 1990, când s-a decis consolidarea clădirii. Autorităţile nu s-au decis ce utilitate să-i dea, fiind avansate mai multe propuneri, ultima promisiune a preşedintelui consiliului judeţean Vrancea fiind aceea că în clădire va funcţiona Palatul Copiilor din Vrancea.

Construcţia fostului Palat Administrativ a început în 1913, după planurile arhitectului Daniel Renard, lucrarea fiind însă atribuită arhitectului S. Vasilescu.

Chiar dacă la început lucrările au mers destul de anevoios,  fiind afectate de Războiul Balcanic din 1913, construcţia a fost însă recepţionată pe 26 octombrie 1915.

Clădirea este amplasată pe trei paliere, respectiv demisol, parter şi etaj, cu peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe.

După cel de-al Doilea Război Mondial a avut de suferit de pe urma unui incendiu, fapt care a condus la schimbarea acoperişului şi modificarea arhitecturii.

În ceea ce priveşte arhitectura acestei clădiri, este vorba despre stilul tradiţional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX.

Poate cel mai atrăgător şi mai interesant element de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava.

Imagine indisponibilă
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite