Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cum şi-au bătut joc autorităţile judeţene şi locale de banii europeni. Obuzele din timpul războiului, vinovate de eşecul proiectului de la Crângul Petreşti

0
17 Dec 2015 16:59:45
Autor: Borcea Stefan
La Crângul Petreşti lucrările sunt mult întârziate
La Crângul Petreşti lucrările sunt mult întârziate

La 31 decembrie 2015 se închide definitiv exerciţiul financiar 2007-2013, plus doi ani de graţie, al UE. Numai pe Programul Operaţional Regional Vrancea are 11 proiecte nefinalizate.

Mai sunt mai puţin de două săptămâni până la finalul anului, iar pentru autorităţile locale şi judeţene este şi un bun prilej de a face un bilanţ a ceea ce au făcut în beneficiul cetăţenilor în acest an.

Edilii municipiului Focşani, cu siguranţă vor spune că a fost un an cu multe realizări, după cum s-au lăudat nu mai devreme de miercuri, după  un tur al obiectivelor de investiţii din oraş.

În realitate, nu este deloc aşa, pentru că au avut la dispoziţie fonduri europene la discreţie, să schimbe faţa oraşului, sau măcar a Cartierului Sud, unde s-au pus la bătaie zece milioane de euro pentru modernizarea acestei zone.

La 31 decembrie lucrările nu vor fi finalizate, iar restul lucrărilor de executat se vor face cu bani de la bugetul local, fiind alocate deja de la buget zece milioane de lei în acest sens.

“În cazul PIDU, sunt lucruri care ni se datorează şi nouă şi constructorului, care, anul trecut, a lucrat mai puţin din cauza problemelor legate de insolvenţă. Avem şi noi vina noastră, pentru că s-au suprapus mai multe proiecte pe PIDU, o vină o are şi aparatul tehnic, dar şi birocraţia”, îşi făcea autocritica viceprimarul Ionel Gabriel Necula la ultima şedinţă de consiliu local.

Dacă la Focşani lucrurile arată ceva mai bine,  proiectul Consiliului Judeţean Vrancea, de amenajare a Crângului Petreşti, care are o finanţare de cinci milioane de euro, este un eşec din punct de vedere al implementării. Gradul de realizare este de doar 10%, după cum au precizat oficialii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.

“Acest proiect va deveni realitate până la 31 decembrie 2015”, se bătea cu pumnul în piept Marian Oprişan în luna august.

În acest moment, lucrările în Crângul Petreşti sunt stopate , după ce, spun autorităţile, în timpul săpăturilor s-au găsit obuze din timpul războiului.

“Cei care lucrează acolo ne-au spus că o să stopeze lucrările, pentru că nu se ştie ce o să găsească mai departe. Am căutat o firmă specializată să verifice şi este disponibilă abia pe 21 decembrie”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Cel Mare

Acesta spune că s-a trimis deja o adresă la Ministerul Dezvoltării Regionale, care să facă lobby pe lângă Comisia Europeană pentru prelungirea termenului de finalizare a modernizării Crângului Petreşti din fonduri europene.

Este greu de crezut că la Comisia Europeană se va găsi înţelegere faţă de situaţia prezentată de Consiliul Judeţean, caz în care lucrările vor fi continuate din fonduri publice, din bugetul Consiliului Judeţean Vrancea, aşa cum se dorea, probabil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările