Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cum a trăit Mihai Eminescu, fiu de antiunionist convins, momentul de la 24 Ianuarie 1859. „Ura, trăiască Unirea!“

6
24 Jan 2020 12:39:33
Autor: Borcea Stefan
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu

Deşi avea doar 9 ani, Mihai Eminescu era familiarizat cu situaţia politică a ţării, fiind în opoziţie cu tatăl său, un antiunionist convins.

Marele poet Mihai Eminescu a avut aceste convingeri unioniste chiar din copilăria sa. Avea doar 9 ani când, elev fiind la Şcoala Greco-Orientală din Cernăuţi, numită "National Hauptschile", avându-l profesor pe marele patriot Aron Pumnul, Eminescu era familiarizat cu dragostea faţă de românism, insuflată de către dascălii săi. 

Tatăl său a ţinut neapărat ca Mihai să urmeze o şcoală nemţească, având mare încredere în seriozitatea acestei instituţii care a jucat un rol important în viitoarea carieră literară a geniului de la Ipoteşti.

Acolo, cursurile erau predate în limba germană. Memorialistul Nicolae Petraşcu, născut chiar în anul Unirii Principatelor Române, 1859, discipol al lui Titu Maiorescu, povesteşte într-o lucrare a sa despre cum a simţit Mihai Eminescu măreţul act de la 24 Ianuarie, când avea doar 9 ani.

Acesta era în vacanţa de iarnă la ţară, iar tatăl său, care făcea parte din grupul antiunionist, i-a adresat o scrisoare caimacanului Vogoride, în care contestă ceea ce avea să se întâmple: “Scumpa noastră Moldovă ar fi amarnic lovită dispărând de la Focşani. Strămoşii ar blestema din gropniţele lor…”, scria părintele lui Mihai Eminescu.

Copilul era însă din tot sufletul pentru unire, iar viziunea lui de mărire a ţării începea să-i trezească patriotismul.

“În ajunul Unirei, tatăl său plecă la Iaşi, iar el, auzind de la ţăranii strânşi în faţa casei Popii Vasile că se va înfăptui a doua zi actul Unirei, se întoarse repede acasă strigând de bucurie: -Ura!, trăiască Unirea. Şi, fără să mai aştepte, începu de cu noapte să împodobească gardul şi pridvorul casei cu ramuri de brad verde şi ferestrele cu hârtie colorată. A doua zi, cântece şi veselie pe toţi ţăranii din sat care cu micul Eminescu printre ei jucau de cutremurau dealurile şi răsunau pădurile”, scrie Nicolae Petraşcu.

De altfel, domnia lui Cuza şi reformele sale l-au găsit pe Mihai în etapa formării şcolăreşti, dar a avut o preţuire aparte faţă de domnitor. Personal, l-a vizitat pe Cuza, în 1870, când era la studii la Viena. Se întâmpla în noaptea de Anul Nou, la Döbling, în Germania, unde Alexandru Ioan Cuza se afla în exil cu familia.

Pe 24 ianuarie 1882, Eminescu a înfiinţat societatea secretă „Carpaţii”, pentru unirea tuturor românilor în hotarele „Daciei Mari”, care avea să fie desfiinţată brutal la 28 iunie 1883, pregătindu-i-se scoaterea din viaţa publică, sub acuzaţia că ar avea probleme psihice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iulian Lupsa
24.01.2020, 14:43:53

Uciderea lui Mihai Eminescu de catre mitici prin otravire cu arsenic a fost facuta din cauza ca Eminescu era un mare protestatar vocal anti-unire si anti-miticii fanarioti alogeni!!! El a aratat jugul si jaful practicat de fanariotii mitici asupra Sholdovei in nenumarate plangeri la ambasadele straine si in publicatiile vremii!!! Eminescu a fost arestat de catre politie cand se ducea cu o plangere la ambasada Americana din Micul Mumbai!!! Dupa asta nu a fost dus la nicio sectie de politie sau procurer ci direct la spitalul de nebuni unde a fost otravit cu arsenic ca sa scape de el!!!

-1 (5 voturi)
Bozo
24.01.2020, 15:57:09

Iulian Lupsa Ceea ce spuneti Dvs aici este o pura minciuna de tip tabloid. Eminescu era conservator si unionist declarat. Vedeti de ex editorialele sale prin care condamna puciul ce l-a indepartat pe Cuza de la putere. Spune asta direct prin poeziile lui, vedeti de ex poezia lui Doina ce are un mesaj clar nationalist romanesc si vedeti si pe unde sunt localitatile mentionate acolo. O sa constatati ca definesc Romania de azi + Rep Moldova. Numai bine. "De la Nistru pân' la Tissa Tot românul plânsu-mi-s-a, Că nu mai poate străbate De-atâta străinătate. Din Hotin şi pân' la mare Vin muscalii de-a călare, De la mare la Hotin Mereu calea ne-o aţin; Din Boian la Vatra-Dornii Au umplut omida cornii, Şi străinul te tot paşte De nu te mai poţi cunoaşte. Sus la munte, jos pe vale Şi-au făcut duşmanii cale, Din Sătmar pân' în Săcele Numai vaduri ca acele. Vai de biet român săracul! Îndărăt tot dă ca racul, Nici îi merge, nici se-ndeamnă, Nici îi este toamna toamnă, Nici e vară vara lui, Şi-i străin în ţara lui. De la Turnu-n Dorohoi Curg duşmanii în puhoi Şi s-aşează pe la noi;"

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
24.01.2020, 16:27:22

Eminescu a fost omorat de masonul Maiorescu la ordinul Vienei .....poetul trebuia redus la tacere. Nu avea nici un "sifilis" pentru ca agenta de companie Steinmitz facea sex cu ei .....s-ar fi infectat toti 3....

+1 (3 voturi)
Iulian Lupsa
24.01.2020, 17:39:21

Sifilisul nu se stia ca exista in acele vremuri, nu avea nici nume si nici nu existau metode de diagnosticare a lui!!! Pur si simplu oamenii nu stiau de el!!! Insa analizele de laborator facute asupra parului lui au aratat o doza foarte mare de arsenic!!! A fost inchis la nebuni si nu la puscarie si otravit de politie acolo unde nebunii nu pot fi martori, departe de ochii lumii!!!

0 (2 voturi)
Stoica Avram
24.01.2020, 16:46:08

„Episodul legat de „boala” şi moartea lui Mihai Eminescu este ţinut secret. În 1882, poetul naţional îi scria Veronicăi Micle: ” Timpul acesta m-a stricat în realitate cu toată lumea, sunt un om urât şi temut, fără nici un folos…unul din oamenii cei mai urâţi din România…Naturi ca ale noastre sunt menite sau să înfrângă relele sau să piară, nu să li se plece lor”. În perioada în care Eminescu conducea ziarul „Timpul”, Petre Carp conducea partidul. Cei doi au intrat într-un puternic conflict. Carp era membru al lojei masonice Steaua României, alături de Titu Maiorescu, Alexandru Şuţu, Theodor Rosetti şi alţii, care s-au ocupat de lichidarea lui Mihai Eminescu. Cu un an înainte de anihilarea lui Eminescu, ambasadorul austriac la Bucureşti, baronul Mayer a transmis un raport secret: „Societatea Carpaţii a ţinut în 4 ale lunii o întrunire publică cu un sens secret. Dintr-o sursă sigură( n.a. Titu Maiorescu), am fost informat despre această întrunire…S-a stabilit că lupta împotriva Austro-Ungariei să fie continuată…S-a recomandat membrilor cea mai mare prudenţă. Eminescu, redactor principal la Timpul, a făcut propunerea ca studenţii transilvăneni de naţionalitate română, care frecventează instituţiile de învăţământ din România pentru a se instrui, să fie puşi să acţioneze în timpul vacanţei în locurile natale pentru a se orienta opinia publică în direcţia unei Dacii Mari.”Urmărirea lui Eminescu de către agenţi secreţi ai puterilor străine a fost remarcată din 1876, prin agentul Lac“ Eminescu si problema evreiasca;19 august 2012;de Ion Coja

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările