Cum va fi vinul de anul acesta. Podgorenii au obţinut şi calitate, dar şi cantitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia de struguri este foarte bună în acest an FOTO: Ştefan Borcea
Producţia de struguri este foarte bună în acest an FOTO: Ştefan Borcea

În podgoriile din Vrancea, culesul strugurilor încă este în toi, iar oamenii profită de zilele frumoase pentru a finaliza campania de recoltare. Viticultorii vrânceni sunt optimişti că vinul din producţia de anul acesta va fi superior atât calitativ, cât şi cantitativ

Viticultorii din Vrancea spun că vor fi vinuri care vor depăşi în tărie 12 grade, ceea ce „nu este rău deloc”. Spre deosebire de restul ţării, unde culturile viticole sunt deţinute în principal de câteva societăţi, Vrancea are un specific aparte. Aici sunt circa 18.000 de producători, cei mai mulţi individuali, fiecare cu reţetele lui de fabricare a vinului, moştenite din bătrâni.

„Am recoltat mai târziu, din cauza vremii, dar există o concentraţie mare de zahăr în struguri, ceea ce ne oferă ocazia să facem nişte vinuri deosebite, aromate. Spre exemplu, la Traminer, am obţinut o calitate deosebită, cu 13,5 grade alcool”, ne spune Valentin Copaci, producător din Vrancea care lucrează nouă hectare de vie. Acesta a obţinut o producţie cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de kilograme pe hectar, în funcţie de soi. Astfel, la Fetească şi Merlot producţia a fost de 15.000 kg/hectar, Traminer-10.000 kg/hectar şi la Chasselas 20.000 kg/hectar.

Producătorul nu vinde strugurii, ci îi transformă acasă în vin, pe care după limpezire îl vinde clienţilor din toată ţara cu preţuri de 5 lei/litrul de vin de masă, dar ajunge şi la 8 lei/litrul la vinurile superioare, fiind foarte căutat de clienţi pentru vinurile roze.

focsani struguri

Campania de recoltare, pe final

În Vrancea, cel mai mare bazin viti-vinicol al ţării, campania de recoltare a strugurilor încă nu s-a terminat.

Potrivit Direcţiei Agricole Vrancea, la strugurii de vin s-a cules recolta de pe 13.000 de hectare din totalul de 18.254 de hectare raportate de fermieri. Producţia medie la hectar este de 7.200 de kilograme la hectar. „Pare puţin pentru că aici sunt incluse şi viile afectate de grindină, şi de secetă, dar şi cele nelucrate, dar viticultorii care au muncit au obţinut producţii foarte bune”, a spus Cristi Rusu, directorul Direcţiei Agricole Vrancea. La strugurii de masă, de pe cele 4.839 hectare cultivate s-au recoltat până acum 3.425 hectare, cu o producţie medie de 5.800 kg/hectar.

Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie din ţară, dar şi cu cei mai mulţi oameni ocupaţi în acest domeniu, aproape 80.000 de vrânceni. Aici sunt cultivate peste 23.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din suprafaţa viticolă a ţării.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Viticultor: Cartelul vinului ţine preţul strugurilor la nivelul anului 2000

Bani europeni pentru recoltarea strugurilor înainte de coacere. „Este o mare tâmpenie măsura asta”

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite