De ce nu mai reuşesc avocaţii tineri să intre în barou. Opinia şefului Baroului despre pregătirea absolvenţilor de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ioanovici, decanul Baroului de avocaţi Vrancea
Ioan Ioanovici, decanul Baroului de avocaţi Vrancea

Niciun vrâncean nu a promovat examenul pentru primirea în profesie, respectiv pentru intrarea în cadrul Baroului de Avocaţi Vrancea.

Intrarea în avocatură reprezintă o povară tot mai mare pentru cei care vor să practice această meserie. Cel puţin în Vrancea, viitorul profesiei de avocat nu sună deloc bine dacă sunt analizate ultimele rezultate ale absolvenţilor de drept care vor să dobândească această calitate.

La examenul din toamnă pentru primirea în avocatură, din cei 13 candidaţi înscrişi în concurs niciunul nu a reuşit să obţină punctul necesar pentru a deveni avocat stagiar. Mulţi dintre ei au încercat şi în anii trecuţi, la fel, fără succes.

Prin urmare, structura actualului Barou de Avocaţi Vrancea rămâne nemodificată, dar acest lucru este privit cu îngrijorare.

“Am văzut subiectele, chiar au fost uşoare şi cu toate acestea nu a trecut nimeni. Acest lucru spune foarte mult despre pregătirea absolvenţilor de drept, care nu sunt la curent cu modificările din legislaţie. În continuare, facultăţile scot absolvenţi pe bandă rulantă şi puţini sunt cei care reuşesc să convingă din punct de vedere al pregătirii. Vorbim de absolvenţi, dar probleme sunt şi cu foşti magistraţi care vor să devină avocaţi. Anul trecut am avut un procuror care a scos un punctaj ruşinos”, ne spune Ioan Ioanovici, decanul Baroului de Avocaţi Vrancea.

Acesta a ţinut să tragă şi un semnal de alarmă, în condiţiile în care mulţi avocaţi aleg să iasă la pensie iar din urmă nu vine nimeni.

Potrivit lui Ioan Ioanovici, momentan situaţia nu este atât de gravă, pentru că nu există încă un deficit de avocaţi, dar viitorul avocaturii ţine de pregătirea celor care vor să practice această meserie.

Anul trecut, doar doi din cei 20 de candidaţi au reuşit să treacă de examenul pentru avocaţi stagiari, aceştia completând tabloul celor peste 200 de avocaţi din judeţ. La finalul perioadei de stagiatură, avocaţii vor susţine examenul de definitivat, care le permite practicarea profesiei cu drepturi depline.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Avocaţii din Vrancea care nu poartă robă, amendaţi cu 500 de lei

150 de ani de avocatură. Perioada comunistă, cea mai nefastă pentru această profesie liberală

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite