De unde vine expresia „ieftin ca braga“ şi din ce se prepară faimoasa băutură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bragagiii în perioada interbelică  FOTO:Facebook Targu Jiu Odinioara
Bragagiii în perioada interbelică  FOTO:Facebook Targu Jiu Odinioara

Termenul derivă tocmai din modul simplu de preparare, dar mai ales din costul mic al ingredientelor cu ajutorul cărora este preparată băutura.

Nu este român să nu fi auzit destul de des la comercianţii care au interes să-şi vândă marfa expresia “ieftin ca braga”.

Adevăratul sens îl cunosc însă, în special, persoanele de vârsta a doua, care au trăit într-o perioadă când întâlneau braga la fiecare colţ de stradă. În cazul tinerilor din ziua de azi, cuvântul bragă este un termen aproape necunoscut.

Ce este de fapt braga

Braga este o băutură răcoritoare naturală 100%, cu un gust dulce-acrişor, care are o reţetă de preparare foarte simplă. Se spune că băutura a fost inventată acum un mileniu de turcii nomazi din Asia Centrală, care au adus-o apoi şi în zona Europei balcanice. Până în urmă cu 40-50 de ani, băutura era extrem de populară şi în ţara noastră, dar mai ales ieftină, motiv pentru care toţi oamenii şi-o permiteau. În ciuda aspectului ei, foarte tulbure, Braga nu era doar băutura săracilor, ci era preferată şi de bogaţi, pentru gustul ei unic.

bragagiu

“Una dintre bucuriile copilăriei mele era paharul cu bragă de 40 de bani. Când economiseam mai cu spor, puteam aspira la o „Eugenia“, care costa 75 de bani. Dar şi atunci mă întrebam dacă nu e preferabil să fac rost de încă 5 bani ca să-mi iau două pahare cu bragă. Aspectul oarecum suspect al băuturii mele preferate nu mă impresiona: percepeam, fireşte, culoarea şi consistenţa ei vag noroioasă, discreta ei mireasmă de borhot, urma prăfoasă care rămânea pe fundul paharului. Dar dacă era suficient de rece şi dacă fermentase îndeajuns ca să fie acidulată, braga mi se părea perfectă. De dragul conţinutului îi acceptam şi înfăţişarea, o savuram chiar, nu fără o mică perversitate anticipativă”, descrie braga scriitorul Andrei Pleşu, într-un articol din Dilema Veche.

Şi în timpul lui Caragiale braga era foarte renumită, într-una din prozele sale, La Moşi, pomenindu-se faptul că „braga este, ca băutură, foarte răcoritoare şi igienică“, bragagiul turc din poveste fiind denumit dzanabet, „ăla cu şampanica”.

Termenul ieftin ca braga derivă tocmai din modul simplu de preparare, dar mai ales din costul mic al ingredientelor cu ajutorul cărora este preparată băutura.

Ingredientele folosite la prepararea acestei băuturi

600 grame de mei, 200 grame de orz, 200 grame de secară, 500 grame de tărâţe de grâu şi 200 grame de mălai. Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă şi se ţin la loc călduţ, pentru a grăbi încolţirea seminţelor.

bragagiu

După două zile, se scurge apa, iar seminţele se usucă şi se macină. Din pulberea obţinută, se prepară un aluat, iar din acesta se fac turte, care se coc în cuptor. Apoi, turtele, rupte în bucăţele mici, se pun într-un butoi, cu o capacitate de 10 litri şi peste ele se toarnă şase litri de apă fierbinte. După trei zile de fermentare, braga este gata. Turtele se mai pot folosi pentru o nouă serie de bragă.

Mai citiţi:

Ce înseamnă, de fapt, expresia „Deus ex machina” şi cum o folosim corect

De unde vine expresia „Turcul plăteşte!“. Zicala îi este atribuită unui funcţionar somnoros de acum 250 de ani

Ce înseamnă de fapt expresia biblică „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa“. De ce avem nevoie pentru a putea trece cu bine peste toate încercările - explicaţia preoţilor

De unde vine celebra expresie „Banii nu au miros”. Totul a pornit de la o discuţie memorabilă dintre împăratul roman Vespasian şi fiul său

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite