Focşani

articolul anterior articolul urmator

De unde vine expresia „pâine şi circ“, care i-a inspirat pe conducători până în zilele noastre

3
6 Jun 2019 04:31:28
Autor: Borcea Stefan
FOTO: www.felixcrainicu.ro
FOTO: www.felixcrainicu.ro

Expresia s-a consacrat de-a lungul a peste 2.000 de ani şi este folosită şi astăzi cu succes de către conducători.

Decimus Juvenalis, poet latin care s-a născut la mijlocul secolului I, şi care a scris lucrarea satirele, în care critică decăderea poporului roman, într-un stil satiric, este cel care a folosit prima dată expresia "panem et circenses" (pâine şi circ).

Expresia a apărut în contextul în care poetul i se plângea unui prieten de gradul de degradare accentuată a poporului său, care ajunsese să se mulţumească  doar cu spectacole de circ, la sfârşitul cărora primea hrană oferită cât să trăiască, fără să aibă vreun interes în treburile statului.

Cu alte cuvinte, a oferi pâine şi circ însemna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atenţia de la lucrurile reale.

"El reproşează Romei în decadenţă că nu mai are altă ambiţie decât a se hrăni şi a se distra. Mai târziu, expresia a fost interpretată ad litteram, şi nu în adevăratul ei sens, spre a susţine că poporului îi trebuie numai pâine şi distracţii. Şi aceasta a devenit un fel de deviză a cârmuitorilor care îşi închipuiau că pot astfel să doarmă liniştiţi. Mişcările revoluţionare ale popoarelor au dovedit limitele istorice ale acestui <<panem et circens>>", potrivit lui I. Berg, autorul "Dicţionarului de cuvinte şi expresii celebre".

Prin urmare, se pare că această expresie i-a inspirat pe conducători permanent, pentru că după aproape 2.000 de ani este folosită în continuare cu succes, iar nou o cităm ori de câte ori avem senzaţia că vedem un popor înfometat ovaţionând la spectacolele oferite de putere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

foarte atent
6.06.2019, 09:21:34

hmmm...cam asa si nu prea "a oferi pâine şi circ însemna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atenţia de la lucrurile reale." deci, punctul pe i: nu le distragi nene atentia, ca nu au, ci DOAR asta vrea boborul ! e clar?! daca nu le dai, atunci fac rivulutie ! e clar? e vorba de o stare a fiintei umane/animale fara de constiinta ! fara cultura si civilizatie nu exista constiinta, deci...nu le distragi atentia, da?!

Realist
6.06.2019, 09:35:28

Dovada ca nu prea am evoluat in ultimii 2500 de ani, tot la paine si circ am ramas :)) Mai stiintific vorbind, e o referinta la nevoile umane ierarhizate in piramida lui Maslow: "tine-le burta plina si mintea ocupata !"

+1 (1 vot)
un motan intransigent
6.06.2019, 13:56:40

Aiurea! Dictonul vine de la mitingul PSD, ocazie in care pe scena a fost circul si in piata micii, pita si peturile cu apa chioara. Vedeti ca n-ati ghicit?

Modifică Setările