De unde vine expresia „Românul e născut poet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expresia a fost apărut la 1850
Expresia a fost apărut la 1850

Este o sintagmă extrem de des folosită prin care este caracterizat talentul liric al poporului român. Expresia a fost folosită prima data la 1852.

În prefaţa volumului "Balade adunate şi îndreptate", scrisă de Vasile Alecsandri, apare această sintagmă "Românul e născut poet", ca titlu al unui text scris din admiraţie faţă de geniul marelui poet anonim, identificat de scriitor ca fiind poporul.

“Românul e născut poet!
Înzestrat de natură cu o închipuire înaltă şi cu o inimă simţitoare, el îşi revarsă toate tainele sufletului în melodii plăcute şi în poezii improvizate… căci nu ştie încă nici a ceti nici a scrie. De-l munceşte dorul, de-l cuprinde veselia, de-l minunează vreo faptă măreaţă, el îşi cântă durerile şi mulţemirile; îşi cântă iroii ţerii, şi astfel sufletul lui este un isvor nesfârşit de dulce poezie”, scria Alecsandri în cartea tipărită în anul 1852 la Iaşi.

Sintagma amintită apărea într-o perioadă în care literatura românească a dat o generaţie strălucită de scriitori, începând cu geniul poeziei româneşti, Mihai eminescu, de la a cărui moarte comemorăm azi, 15 iunie, 131 de ani. 

De altfel, Marin Preda spunea că această expresie a apărut ca urmare a faptului că "Alecsandri era impresionat de cantitatea enormă şi calitatea poeziei pe care o descoperea".

La rândul ei, criticul Zoe Dumitrescu Buşulenga a interpretat astfel sintagma: “Când Alecsandri spunea <<românul e născut poet>>, el sublinia nu numai predominanţa caracterului liric în literatura noastră naţională, ci formula şi o metaforă generalizaoare pentru o aptitudine înnăscută a poporului nostru”.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite