Focşani

articolul anterior articolul urmator

Denunţurile la Securitate, sport naţional în vremea comunismului. Cazul unui profesor de ştiinţe sociale turnat pentru că a vorbit despre creşterea preţurilor

2
20 Aug 2019 06:07:09
Autor: Borcea Stefan
FOTO: CNSAS
FOTO: CNSAS

"Ciripitorii" turnau la Securitate din mai multe motive. În arhive se păstrează sute de note informative din perioada cea mai neagră a României.

Turnători există dintotdeauna, dar în perioada comunistă această îndeletnicire a luat proporţii. Avizi după avantaje sau şantajaţi de securitate, indivizi fără scrupule au colaborat, zugrăvindu-şi în culori vii prietenii, colegii, vecinii.

Spre exemplu, din documentele de arhivă, în urmă cu mai bine de 60 de ani nişte petrecăreţi din comuna vrânceană Cîmpuri erau pârâţi la Securitate că s-au îmbătat şi că ar fi cântat „Ieşi Hitler din pământ şi vezi Stalin ce-a făcut /A făcut din ţânţar armăsar şi din ţigan funcţionar”.

Cu altă ocazie, un informator pe nume Viorel a turnat un angajat de de la o fabrică din Panciu că a furat clei de oase de la fabrica Chimica Mărăşeşti, dar şi tablă, ouă  sau tărâţă de grâu.  Categoric acesta a fost cel mai mare „hoţ” de pe aceste meleaguri, conform informatorului Viorel.

FOTO: Arhivele Naţionale Vrancea

Mai târziu, un individ din Mărăşeşti, şeful legionarilor din zonă, avea conform informatorului cel mai mare depozit de arme şi muniţii din regiune, în fântâna din faţa casei Primăriei Mărăşeşti  adăpostind arme, pistoale grenade şi muniţii.

Pagina de internet a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, subcapitolul fişe matricole penale,  conţine adevărate bijuterii: elita vechiului regim interbelic a ajuns la închisoare fie din cauză că subiecţii au spus în gura mare că doreau să vină americanii, fie că se bănuia că aveau cocoşei de aur, pământ, legături cu străinii sau nu-şi achitau impozitele. Toate aceste pete erau raportate disciplinat la organele de drept de către binevoitorii timpului.

În anii ’80, organele de securitate erau informate despre cei care criticau regimul Ceauşescu pentru măsurile pe care le lua.

Astfel, dintr-o informare datând din 5 aprilie 1982, securiştii adunaseră de la turnători suficient de multe comentarii negative legate de aplicarea Decretului privind majorarea preţurilor agroalimentare în Focşani, dar şi acordarea unor compensaţii de la bugetul de stat pentru oamenii muncii.

Astfel, GH. S., un cadru militar din Focşani s-a exprimat faţă de părinţii săi: „Vă rog să-mi spuneţi şi mie cum se găsesc produsele agroalimentare? Că am citit şi văzut la televizor cât de mult s-au scumpit toate alimentele. Cred că influenţează mult bugetul nostru, mie cel puţin mi se pare o treabă nelalocul ei, chiar dacă ne vom obişnui”.

La rândul său, un profesor de istorie din Focşani, Ţ.I., membru PCR a fost turnat pentru că şi-a manifestat revolta faţă de recalcularea preţurilor. „ Ca profesor de ştiinţe sociale şi ca membru de partid îmi fac datoria, tăcând şi răbdând, dar n-aş putea să mai şi laud această acţiune”.

În acelaşi context, profesorul C.D., absolvent al Facultăţii de biologie, neîncadrat politic, a spus: „Raportarea creşterii preţurilor la noi, la creşterea preţurilor din ţările capitaliste, urmăreşte să înşele oamenii, deoarece se lasă la o parte faptul că un salariu mediu din ţările capitaliste este de 5 până la 10 şi chiar 15 ori mai mare decât salariul mediu la noi”.

FOTO: Arhivele Naţionale Vrancea

Despre o membră a PCR, om al muncii la Hotelul Trotuş din Adjud şi „ascultătoare a postului de radio Europa Liberă”, securiştii au aflat că a criticat măsurile luate de Ceauşescu privind creşterea preţurilor.

Un pensionar din Focşani, G. C.,  care a fost turnat la Securitate i-a surprins pe toţi cu răspunsul său legat de creşterea preţurilor. „Sunt de acord cu majorarea preţurilor la produsele agroalimentare, dar, ca omul să se hrănească, ar trebui să găsească cele necesare, chiar şi aşa scumpe”. Farmacista S. E: de la o unitate din Cartierul Sud critică măsurile conducerii partidului arătând că „preţurile s-au urcat nu cu 35%, ci cu 100%, iar regimul speculează populaţia aducând-o la disperare”.

Despre scumpirea produselor alimentare, I.T., de 67 de ani, din Focşani afirma: „scumpirea făcută în toate sectoarele ne va scade simţitor nivelul de trai, iar presa, televiziunea şi radioul mint cu neruşinare”.
Sunt doar câteva exemple minore despre cum oameni simpli, care îndrăzneau să spună adevărul, erau turnaţi la Securitate de confraţii lor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
20.08.2019, 08:44:52

Unde sunt prostii care spuneau ca "era bine pe timpul comunistilor"?

+2 (2 voturi)
Sorin Barbul
20.08.2019, 09:50:12

Da, am avut, din păcate, în România mult prea multe gunoaie, turnători și colaboratori ai organelor de represiune; dar am avut și mulți oameni cu coloană vertebrală. Nu de mult am văzut în documentele CNSAS primul mandat de arestare a tatălui meu (arestat pe când eu aveam câteva luni și revenit - fără să i se facă vreun proces - când aveam vreo 3 ani; din a doua arestare, 10 ani mi târziu, nu s-a mai întors); la motivul arestării era scris clar: REFUZ DE DENUNȚ.

+2 (2 voturi)