Focşani

articolul anterior articolul urmator

„Deportat politic” de la Sibiu, şeful Direcţiei de Cultură Vrancea şi-a dat demisia. Cazuri similare în toată ţara

1
10 Dec 2020 13:47:27
Autor: Borcea Stefan
Valentin Delcă mai rămâne director în Vrancea până pe 21 decembrie FOTO: Facebook
Valentin Delcă mai rămâne director în Vrancea până pe 21 decembrie FOTO: Facebook

Valentin Delcă a solicitat Ministerului Culturii încetarea raporturilor de muncă prin acordul părţilor. Postul de director al Direcţia de Cultură Vrancea a devenit vacant după plecarea lui Traian Negulescu la Primăria Focşani.

UPDATE: Ministerul Culturii a răspuns într-un final solicitării naostre: "În ceea ce priveşte solicitarea domnului Delca Valentin de încetare a raportului de serviciu, începând cu data de 21.12.2020,  înregistrată la Ministerul Culturii sub nr. 7933/CM/04.12.2020, precizăm că aceasta a fost aprobată de ministrul culturii urmând a se întocmi actul administativ de încetare a raportului de seviciu de director executiv, gradul II al Direcţiei Judeţene pentu Cultură Sibiu, începând cu data de 21.12.2020, în condiţiile legii.Referitor la persoana care va asigura conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, ulterior datei de 21.12.2020, precizăm că, în momentul de faţă nu există o persoană desemnată. Vă asigurăm de faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, aceasta urmează să fie numită în perioada imediat următoare pentru a putea fi asigurată continuitatea conducerii instituţiei", se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii.


În luna mai 2020, Direcţia pentru Cultură Vrancea a rămas fără director, după ce Traian Negulescu, cel care a condus timp de şapte ani instituţia, s-a transferat definitiv la Primăria Focşani, în serviciul primarului Cristi Misăilă, pe un post de director, după ce ani de zile fost şi consilier al lui Marian Oprişan.

Timp de trei luni, Direcţia de Cultură Vrancea nu a avut conducere, abia pe 21 august Ministerul Culturii luând decizia de a-l detaşa la Focşani pe Valentin Delcă, în vâstă de 44 de ani, director la Direcţia de Cultură Sibiu. 

Delcă este un fost preot din judeţul Sibiu, care în anul 2017 s-a dezbrăcat de hainele preoţeşti şi s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la Direcţia de Cultură Sibiu, judeţ considerat, după Capitala ţării, al doilea din România din punct de vedere al patrimoniului cultural.

Detaşarea la Focşani a lui Valentin Delcă era valabilă pentru şase luni şi a părut ca un fel de măsură disciplinară luată de Ministerul Culturii, locul său la Sibiu fiind luat de Marius Oltean, un angajat al Consiliului Judeţean Sibiu, despre care presa sibiană susţine că este apropiat de conducerea PNL locală. Acesta conduce o organizaţie dedicată persoanelor care urmează un tratament pentru dezintoxicare de alcool şi droguri.

La aproape patru luni de la detaşarea la Focşani, Valentin Delcă, care spune că nu a făcut politică niciodată, anunţă că vrea să plece din sistem, solicitând încetarea raporturilor de muncă începând cu data de 21 decembrie.

Invocă distanţa mare faţă de casă

”Detaşat din 21 august ca director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea (prin OMC nr. 965/21.08.2020), vă solicit emiterea actului administrativ pentru încetarea raporturilor de serviciu, prin acordul părţilor, consemnat în scris, începând cu data de 21 decembrie 2020, deoarece distanţa până la locul de muncă la care am fost detaşat este foarte mare (320 de km dus)”, este cererea lui Delcă adresată ministrului Culturii.

Contactat telefonic, Valentin Delcă ne-a direcţionat către biroul de comunicare şi dialog social din ministerul Culturii, confirmându-ne doar că până astăzi cererea sa nu fusese aprobată. Acesta nu a dorit să intre în amănunte despre motivele care l-au determinat să părăsească sistemul în care a intrat în urmă cu  trei ani.

Situaţia de la Vrancea se pare că nu este singulară la nivel naţional şi se aseamănă izbitor cu ceea ce s-a întâmplat la Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), unde 13 directori au fost puşi politic de PNL în funcţii de directori, în judeţe, la sistemul de Gospodărire a Apelor, cazul de la Târgu Mureş fiind prezentat pe larg în presa naţională.

Astfel, surse din Ministerul Culturii ne-au precizat că directorul Direcţiei de Cultură Timiş, Sorin Predescu,  a fost la rândul său detaşat la Dolj, după ce şi-a exprimat public dezacordul cu politicile urbanistice ale primarului Nicolae Robu, locul său fiind ocupat de o funcţionară din Primăria Timişoara, rechemată acum la post de noua administraţie. Şi în judeţul Covasna a fost destituită directoarea Direcţiei de Cultură.

Deocamdată, reprezentanţii Ministerului Culturii nu au răspuns solicitării noastre legate de decizia detaşării lui Valentin Delcă la Focşani şi, eventual, persoana care va ocupa funcţia de director al Direcţiai de Cultură Vrancea.

Vă mai recomandăm:

Cinismul Justiţiei în cazul directorului din Mureş detaşat la sute de kilometri de casă după ce a denunţat sistemul clientelar

Orban, despre cazul din Mureş: A fost o numire nepotrivită. Am şi dispus plecarea acelui om care a fost numit

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

imsi imsi
10.12.2020, 15:04:21

Astepti doar un pic sa vedeti ce dezastu va fi in tara cu joianis+pnl +usr la carma. Vor fi pusi directori si ciobani cu 4 clase astia s adevaratii urmasi ai comunistilor din 48.

-3 (5 voturi)
Modifică Setările