Focşani

articolul anterior articolul urmator

Dezmăţ pe banul public la Primăria oraşului Panciu

0
3 Feb 2013 10:30:29
Autor: Borcea Stefan
Primarul Ion Petre a avut multe explicaţii de dat controlorilor Curţii de Conturi
Primarul Ion Petre a avut multe explicaţii de dat controlorilor Curţii de Conturi

Curtea de Conturi a constatat că organele administraţiei locale au prejudiciat bugetul local cu suma de aproximativ 1,3 milioane de lei.

În 2012, Curtea de Conturi Vrancea a controlat activitatea Primăriei oraşului Panciu pe anul 2011, iar rezultatele controlului arată în mod clar că cei care au conduc destinele acestui oraş şi-au bătut pur şi simplu joc de banul public.

Altfel nu se poate explica prejudiciul de 1,3 milioane de lei adus bugetului local, care reprezintă aproape jumătate din neregulile găsite în tot judeţul de controlorii Curţii de Conturi.

Astfel, deşi statul a interzis încă din 2010 plata unor sporuri salariale pentru personalul cu funcţii de demnitate publică, funcţionari publici şi personal contractual, la Panciu autorităţile locale au ignorat acest lucru şi au plătit în 2011 sporuri care au însumat  463.000 de lei.

„S-au plătit drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii personalului cu funcţii de demnitate publică, funcţionari publici şi personal contractual din cadrul Primăriei OraşuluiPanciu, precum şi personalului din cadrul Casei de Cultură a Oraşului Panciu , deşi prin legislaţie se interzice în mod expres acordarea acestora.Valoarea estimată a plăţilor nelegale este de 463 mii lei, pentru care s-a calculat beneficiul nerealizat în sumă de 24 mii lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi, dat recent publicităţii.

Alte abateri, în sumă de 27.000 de lei, vizează  plăţi pentru cheltuieli de protocol nejustificate, adică edilii au plătit 16.000 de lei din banii Primăriei mesele la care au participat dar şi achitarea contravalorii unor facturi având anexate situaţii de lucrări în care s-au înscris alte cote de contribuţii decât cele legale, suma achitată fără respectarea prevederilor legale fiind de 11.000 lei.

„Au fost acordate personalului instituţiei avansuri de trezorerie, care nu au fost urmărite pentru justificare în termenul legal; au fost constatate situaţii în care s-au acordat noi avansuri, deşi cele anterioare nu fuseseră justificate de către titulari, contrar prevederilor Decretului nr. 209/1976. Pentru acestea nu s-a dispus reţinerea din drepturile salariale a avansurilor acordate şi nejustificate/nerestituite şi nici calcularea şi recuperarea de la titulari a penalizărilor de întârziere. Valoarea totală estimată a abaterilor de la normele legale este de 97 mii lei, din care suma de 96 mii lei reprezintă penalizări pentru nejustificarea în termen a avansurilor primite”, mai arată raportul Curţii de Conturi.

Acestea nu sunt singurele abateri constatate la Primăria Panciu, ci controlorii au arătat că cei care conduc Primăria nu s-au preocupat cum trebuie nici de proiectele comunităţii. Astfel, în urma verificării cheltuielilor pentru realizarea obiectivului de investiţii ,,Reţele termice de la CTT la blocuri, contorizare individuală energie termică, apă caldă menajeră” s-au constatat plăţi fără documente justificative , respectiv situaţii de lucrări, note de intrare-recepţie pentru materiale ce urmau a fi puse în operă, în valoare de 1.890 000 lei, din care a fost justificată în timpul misiunii de audit prin materiale aprovizionate numai suma de 1.235 000 lei.

Valoarea plăţilor nelegale a fost de 654.000 lei, pentru care s-au calculat beneficii nerealizate aferente în sumă de 26 000 lei. 

„Cu privire la gestionarea resurselor financiare privind protecţia mediului, îmbunătăţirea calităţii condiţiilor de viaţă şi de muncă s-a constatat că entitatea a alocat în anii precedenţi resurse financiare pentru realizarea unei staţii de sortare a deşeurilor pe care a dat-o în administrare unei societăţi comerciale, la care U.A.T.O. Panciu este acţionar unic. Cu toate că investiţia este finalizată, nu este pusă în funcţiune nici la această dată. Prin urmare, investiţia realizată nu şi-a atins scopul, respectiv protecţia mediului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor oraşului Panciu”, au concluzionat controlorii Curţii de Conturi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările