Focşani

articolul anterior articolul urmator

Disperarea unor săteni rămaşi fără apă în plină pandemie de coronavirus. Care este scuza penibilă a furnizorului de utilităţi

2
3 Apr 2020 12:17:00
Autor: Borcea Stefan
La robinete nu curge apă
La robinete nu curge apă

Comuna Tîmboieşti, din sudul judeţului Vrancea, unde trăiesc peste 2.500 de oameni, a rămas fără apă potabilă în plină pandemie de coronavirus, când igiena este vitală în această perioadă. Explicaţia furnizorului de utilităţi pentru lipsa apei este cel puţin penibilă.

Locuitorii comunei vrâncene Tîmboieşti trec printr-o situaţie disperată, după ce de aproape o săptămână nu mai curge apa la robinetele gospodăriilor racordate la sistemul centralizat gestionat de Compania de Utilităţi Publice 

Iar în puţinele momente din zi când ţârâie, apa nu este bună de băut. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât suntem în plină pandemie de coronavirus, iar oamenii nu se pot spăla nici măcar pe mâini, acţiune esenţială pentru prevenirea răspândirii bolii care a ucis zeci de mii de oameni în întreaga lume.

În plus, în ultima lună peste 300 de oameni au revenit acasă din străinătate şi se află în izolare la domiciliu.

”În această perioadă, când igiena locuitorilor este de strictă necesitate, SC CUP SA a întrerupt în mod nejustificat alimentarea cu apă a locuitorilor comunei. Având în vedere cele de mai sus, Primăria a solicitat prin două adrese un punct de vedere de la CUP, DSP şi Prefectură, neprimind niciun răspuns. În anul 2019, Primăria a pus la dispoziţia CUP două terenuri pe care s-au executat două foraje, dar aceste foraje în prezent nu sunt funcţionale, nealimentând bazinele existente, în acest fel neputând satisface cerinţa de apă a locuitorilor. După Focşani şi Adjud, comuna noastră are cel mai mare număr de persoane izolate la domiciliu, iar în cazul izbucnirii unei epidemii, cine îşi asumă vina?. Riscul este foarte mare!”, susţine primarul comunei Tâmboeşti, Mariean Pleşea.

Cei de la Compania de Utilităţi Publice recunosc situaţia şi spun că se datorează în parte şi consumului crescut de apă, după ce în comuna au venit oamenii care munceau în străinătate.

„Sistemul de la Tâmboeşti este proiectat şi construit anormal, se pompează cu mare presiune, acum se lucrează la un proiect de modernizare, abia s-au forat două puţuri, nu putem bate din palme, la anul, probabil, va fi gata, constructorii nu au oameni, cu izolările astea. În plus, în utima vreme, a crescut consumul de apă potabilă şi menajeră în comună, după ce au venit peste 300 de cetăţeni, care acum sunt izolaţi. Vom încerca să dăm apă cu program, acolo, să o oprim noaptea, să găsim soluţii”, a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP, pentru Realitatea de Vrancea.

CUP a anunţat că începând cu data de 3 aprilie.2020, apa va fi asigurată în intervalele orare 6:00 – 13:00 şi 17:30 – 22:00. "În funcţie de evoluţia situaţiei, de cerinţe şi de consumul înregistrat, programul poate fi adaptat (intervalul orar se poate micşora sau mări)", mai anunţă CUP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
3.04.2020, 12:51:33

Oprisane,si apa ai palmat-o???

+1 (1 vot)
inuendo
3.04.2020, 14:47:08

Asta-i afacere cu dedicație, mon cher. Capitalism pzdist de Vrancea.

Modifică Setările