Drumuri de toată jena în Vrancea. În baronatul lui Oprişan sunt 130 de kilometri de drumuri de piatră, ca pe vremea dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de kilometri au fost modernizaţi în ultimii ani, alţi 130 de kilometri se află în diverse stadii de modernizare, sunt şi 230 de kilometri de drumuri în stare bună, însă foarte mulţi kilometri de drumuri judeţene construite din balast, respectiv 130 de kilometri.

„Vrancea are cea mai bună reţea de drumuri judeţene din ţară”, este expresia cu care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, se laudă de fiecare dată atunci când comunică cu cetăţenii, în special în campaniile electorale.

Afirmaţia sa nu este susţinută însă şi de fapte, întrucât sunt foarte multe drumuri judeţene în Vrancea, aflate în administrarea Consiliului Judeţean, care nu au văzut în viaţa lor o lopată de asfalt.

Reţeaua de drumuri judeţene din Vrancea, în lungime de 592 de kilometri, este formată din drumuri de toate categoriile. Peste 170 de kilometri au fost modernizaţi în ultimii ani, sunt şi aproximativ 300 de kilometri de drumuri în stare aproximativ bună, însă foarte mulţi kilometri de drumuri judeţene sunt construite din balast, respectiv 130 de kilometri.

Unul dintre cele mai proaste drumuri din judeţ este DJ 202 E Sihlea-Voetin, în lungime de 14 kilometri, care ajunge până la limita cu judeţul Buzău.

image

Drumul este de piatră dar nu a mai fost balastat de mulţi ani. Din această cauză, gropile s-au transformat în cratere şi pun în pericol circulaţia maşinilor. Iar problemele se agravează atunci când plouă.
Nu de puţine ori localnicii au protestat pentru faptul că administratorul drumului nu a mişcat nici un deget să rezolve această situaţie.

image

„E nenorocire. Oprişan, cu clica lui de la Focşani, nu vrea să vină niciodată aici. Nu mai putem să mai trăim în satul acesta. Plătim taxe, impozite, dar nu interesează pe nimeni de noi. Întrebaţi lumea din sat, au ars nişte case şi pompierii nici nu au putut să ajungă aici. Mulţi nu mai vin la ţară aici, să-şi vadă părinţii bătrâni, bolnavi, din cauza drumului, pentru că nu se poate circula”, s-au plâns localnicii în timpul unui protest spontan în comuna lor.

„Este un drum care a fost verificat de către personalul de specialitate din cadrul direcţiei tehnice. Sunt necesare lucrări de reparaţii de îmbrăcăminte asfaltică cu plombe pe sectoarele cu bitum, iar pe sectoarele cu balast sunt necesare lucrări de balastare cu cantităţi de până la 800-1000 metri cubi pe kilometru. S-a dispus anul trecut verificarea tehnică a acestui drum şi totodată studierea oportunităţii de finanţare prin programe naţionale", a precizat Romeo Iordache, director Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Vrancea.

image

Până însă se vor găsi oportunităţi de finanţare, oamenii din comună sunt nevoiţi în continuare să-şi rupă maşinile în gropi.

Un alt drum cu probleme din Vrancea este drumul judeţean 205 B, în lungime de 3 kilometri, care se află pe teritoriul comunei Urecheşti. Drumul a fost inclus pe mai multe liste de proiecte pentru reabilitare însă administratorul drumului, în speţă Consiliul Judeţean Vrancea, l-a ocolit de fiecare dată.

În timp, asfaltul turnat încă de pe vremea regimului comunist s-a degradat continuu iar numărul gropilor a crescut pe zi ce trece. Sute de maşini trec zilnic pe acest drum.

Nemulţumiţi de starea drumului judeţean care le traversează comuna, localnicii au vopsit toate gropile din asfalt. Ei acuză administratorul drumului de rea credinţă pentru că nu a făcut nicio lucrare de reabilitare de peste 20 de ani.

„Aceste gropi ne-au dat bătăi de cap de 25 de ani. Cetăţenii comunei Urecheşti nu sunt cetăţeni din lumea a treia, veniţi din Somalia. Suntem şi noi ca toţi oamenii. La fiecare rectificare de buget comuna Urecheşti primeşte zero lei. Toţi banii se dau pe clientelă politică. Acest drum aparţine Consiliului Judeţean şi nu s-a făcut nimic. În 2008, era o pancartă pe care se menţiona că acest drum este în reconstruire. Au venit cu reconstruirea de la Odobeşti prin Coteşti şi la intrare în comuna Urecheşti s-au oprit. Pentru cei trei kilometri s-au semnat recepţii de lucrări şi nu s-a turnat o lingură de asfalt. Suntem la 10 km de Focşani, este o ruşine. Am un tabel cu 500 de semnături din sat, care solicită consiliului local să preia în administrare acest drum. Am făcut cinci adrese la Consiliul Judeţean şi nu am primit nici un răspuns. Oamenii nu înjură administratorul drumului, ci primarul”, s-a plâns ziariştilor Nistor Bratosin, primarul comunei Urecheşti.

image

Drumul judeţean 205 B face legătura între drumul european 85 şi centrul comunei Urecheşti. Drumul este intens circulat, atât de către oameni din Vrancea cât şi din alte judeţe. Pe acest drum se ajunge la două mănăstiri situate în comuna Urecheşti.

Alte drumuri judeţene cu balast din Vrancea sunt DJ 205 C, Cîrligele – Vîrteşcoiu - L= 2km; DJ 204 E, Ciuşlea – Doaga- L= 6km; DJ 205 P, Putna – Ivanceşti- L= 4km; DJ 205 L, Vrîncioaia – Păulesti-L= 4,60km; DJ 204 F, Gugeşti – Oreavu  si Slobozia Ciorăşti – Armeni- L= 3,60 km; DJ 202 F, Băleşti – Bogza- L= 7,8 km; DJ 205 B, Beciu(com.Vîrteşcoiu) L= 1,24 km. DJ 205 N, Jariştea – Scînteia(com.Jaristea) -L= 3 km.

Pentru acestea, Consiliul Judeţean a alocat în fiecare an peste un milion de lei de la buget pentru balastarea lor. Recent, Marian Oprişan a declarat că în 2015 se are în vedere reabilitarea a zece drumuri judeţene, fără să le enumere.

„4 drumuri judeţene vor fi reabilitate de la bugetul propriu şi 6 prin Programul Operaţional Regional. Cetăţenii judeţului Vrancea au dreptul să circule pe drumuri şi poduri cât mai trainice şi bine realizate”, a spus Marian Oprişan la o întâlnire electorală în campanie.

Avem şi un drum naţional de pământ

Dacă în privinţa drumurilor judeţene situaţia este deloc roză în Vrancea, judeţul nu duce lipsă nici de drumuri naţionale catastrofale. În anul 2004, Compania Naţională de Drumuri şi autostrăzi din România s-a pricopsit de la Consiliul Judeţean cu un drum de pământ.

„Avem pe DN 2 M, între Bogza şi Sihlea, o porţiune de drum naţional de doi kilometri din pământ. Drumul a fost preluat de la Consiliul Judeţean, nici măcar nu are configuraţie de drum naţional, dar încercăm să-l aducem la o stare bună. Este un program al CNADR prin care ne-am propus să nu mia fie în România nici un drum naţional de pământ. Dacă nu reuşim să-l facem, îl dăm înapoi la Consiliul Judeţean”, ne-a declarat Ovidiu Laicu, directorul Direcţiei Regionale Iaşi a CNADR, care are în responsabilitate şi drumurile naţionale din Vrancea.

Mai puteţi citi:

Protest: localnicii din comuna Urecheşti au plantat flori în craterele din drumul judeţean. Gropile se numesc PSD, adică Puterea Satului Domină

Circa 3 km din drumul judeţean 205 B se află pe teritoriul comunei Urecheşti. Drumul a fost inclus pe mai multe liste de proiecte pentru reabilitare însă administratorul drumului, în speţă Consiliul Judeţean Vrancea, l-a ocolit de fiecare dată.

FOTO VIDEO Protest inedit. Locuitorii din Sihlea dau la peşte în bălţile din craterele drumului judeţean de balast care nu a fost reparat niciodată

Sătui de craterele de pe drum, sătenii din Voetin, comuna Sihlea, au ales un mod inedit de protest - au dat la peşte în bălţile formate după ploaie. Oamenii sunt revoltaţi că de ani de zile nu-i bagă nimeni în seamă şi drumul se degradează continuu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite