Focşani

articolul anterior articolul urmator

După gratii la standarde europene. Puşcăria de zeci de milioane de euro care se construieşte în sudul Moldovei

4
12 Apr 2021 14:45:21
Autor: Borcea Stefan
Unităţile militare vor fi transformate în penitenciar FOTO: Adevărul
Unităţile militare vor fi transformate în penitenciar FOTO: Adevărul

Penitenciarul de la Unguriu va respecta normele Uniunii Europene şi recomandările adresate României de CEDO, inclusiv prin alocarea a patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut.

Ani de zile, România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile necorespunzătoare din penitenciare. Mai mult decât atât, pedepsele deţinuţilor au fost substanţial reduse din acelaşi motiv, după ce prin Legea recursului compensatoriu mii de deţinuţi, unii periculoşi, fiind eliberaţi mai devreme din cauză că nu erau respectate standardele europeni.

O închisoare cu regim semideschis, care va putea găzdui 900 de deţinuţi, administrată de Penitenciarul Focşani, va fi realizata la Unguriu, în judeţul Buzău, în spaţiul unei foste unităţi militare.

Imobilul va fi ridicat pe un teren pe care au funcţionat trei unităţi militare. Potrivit Hotărârii de Guvern prin care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei este de 234 de milioane de lei, adică aproape 50 de milioane de euro, bani asiguraţi dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Clădirea va avea un regim de înălţime P+3E şi va avea o suprafaţă construită de câteva de mii de metri pătraţi, cu spaţii ample destinate plimbării şi terenuri de sport.

„Pavilionul cu destinaţie spaţii medicale pentru deţinuţi se va amenaja prin transformare pavilionului P4 şi va fi supraetajat, devenind P+1. În cadrul acestui pavilion va funcţiona cabinetul medical de medicină primară pentru deţinuţi. …cel puţin 2 camere de izolare respiratorie pentru suspecţi/ bolnavi de tuberculoză în forma contagioasă a bolii. În aceste camere va fi cazat câte un singur deţinut, la indicaţia personalului medical. Cabinetul medical şi camerele de infirmerie vor funcţiona la nivelul parterului clădirii, cu facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (rampe de acces). La parter, pot fi amenajate camerele speciale de protecţie (inclusiv pentru supravegherea afecţiunilor psihice grave/ evitarea autovătămării şi a suicidului) şi camere pentru izolatorul de pedeapsă. La etajul clădirii va funcţiona cabinetul medical de stomatologie şi cabinetul de tehnică dentară”, se arăta în documentaţia pentru studiul de fezabilitate.

Condiţii ca în tabără

În proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activităţi de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă,  sală de calculatoare, spaţii pentru activităţi de tip hobby,  club multifuncţional care să poată fi utilizat pentru activităţi de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de100 locuri, un spaţiu pentru activităţi, un studio radio–tv, un spaţiu pentru activităţi sportive, dar şi un întreg pavilion cu destinaţia de capelă.

Se estimează că la viitorul penitenciar, care ar urma să fie finalizat până în 2025, vor lucra aproximativ 550 persoane.

Pe lângă investiţie,  autorităţile din zonă vorbesc despre despre o listă de avantaje, cum ar fi crearea locurilor de muncă, taxele ce urmează să ajungă la bugetul local, dar şi posibilitatea extindererii reţelei de gaze în comună precum.

Vă mai recomandăm:

Cum a eşuat proiectul primului penitenciar cu capital american din România. Ideea i-a aparţinut unui primar

Administraţia Naţională a Penitenciarelor va demara achiziţia serviciilor de proiectare pentru închisori noi în două judeţe

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

defu gabi
12.04.2021, 17:38:13

Din pacate, sunt sute de mii de cetateni onesti si copii care n-au facut nimic rau societatii dar sunt nevoiti sa traiasca la standarde medievale si flamanzi din cauza saraciei endemice si lipsei locurilor de munca... Pentru borfas#i trebuie neaparat standarde europene... Sa-i rasplatim, sa-i ingrasam ca pe suine, ca sunt cetateni "model"....

0 (2 voturi)
kitty kat
12.04.2021, 21:02:12

Vai de mineee, asa da conditii de puscårie si atentie: så nu le dati spålåturi de cazane ca bolnavilor din spitale, puscåriasii så aibe un meniu bine pus la punct cu 3 mese principale si 2 guståri. Cafea, tigåri gratis...Eventual så-i lase liberi prin localitate si doar seara så vinå acolo la un spa, masaj, un film bun, popcorn si coca-cola. Se mai meritå så muncesti cinstit in RO?

+1 (1 vot)
Ionica Porumbel
1.05.2021, 20:53:38

Facilități pentru migranții care vor vrea un trai bun la pension. Că ei nu se vor grăbi să iasă mai repede ca să muncească.

Cody F. Rocco
13.04.2021, 10:11:37

Vorba aia, "bagati, ba, bani in puscarii, ca nu la liceu mergem dupa ce plecam din parlament..."

Modifică Setările