Elevi lăsaţi fără internat. Copiii fie îşi caută gazdă, fie abandonează şcoala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un internat şcolar care a fost casă pentru elevii de liceu din mai multe comune din Vrancea, vreme de 40 de ani, aflat la Dumitreşti, a fost propus pentru desfiinţare.

Câteva zeci de elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitreşti rămân fără cazare în noul an de învăţământ, după ce în şedinţa Consiliului de Administraţie al liceului s-a  hotărât desfiinţarea internatului care a funcţionat aproape 40 de ani.

Din cauza neînţelegerilor dintre conducerea liceului şi primărie, care spun că nu mai pot susţine financiar activitatea internatului, care se ridică la peste 100.000 de lei pe an, s-a ajuns la concluzia că nu mai sunt bani pentru plata îngrijitorilor, paznicului, bucătarului, pedagogului, astfel încât nu se va mai putea face curăţenie, dar şi supravegherea elevilor. Cei patru angajaţi au primit deja preaviz de concediere.

Imagine indisponibilă

Părinţii elevilor sunt revoltaţi de situaţie, mai ales că la acest liceu învaţă copii de pe toată Valea Râmnicului, din comunele învecinate, respectiv Dumitreşti, Jitia, Chiojdeni, Vintileasca, care nu pot face naveta, în special iarna.

“Nu vreau să se închidă internatul, pentru că eu nu am posibilitatea să ţin fata în altă parte. Anul viitor am şi băiatul în aceeaşi situaţie. Sunt 14 kilometri distanţă şi pe timp de iarnă nu se poate face navetă”, spune mama unuia dintre elevii care a stat în ultimii doi ani la internat.

“Variante nu avem, pentru că situaţia la noi este destul de precară, nu avem un venit mare să ne permitem o gazdă. Naveta nu se pune problema, pentru că distanţa este mare, pe timp de iarnă se circulă foarte greu în zonele noastre. Îmi doresc în continuare ca acest internat să funcţioneze, pentru că plătim, nu se pune problema. Altfel o să ne retragem copiii de la şcoală”, ne-a spus un alt părinte.

Imagine indisponibilă

Directorul liceului s-a întâlnit cu şefii Inspectoratului Şcolar, împreună cu primarii din comunele de pe Valea Râmnicului, pentru a găsi o soluţie.  Acesta nu a dorit să comenteze situaţia, limitându-se doar să spună că ar putea intra în atenţia Curţii de Conturi dacă va finanţa în continuare activitatea internatului, care constituie o gaură pentru bugetul şcolii.

La rândul ei, nici Primăria Dumitreşti nu vrea să mai contribuie la finanţarea internatului, în condiţiile în care acesta este folosit şi de elevi din alte trei comune, lucru care a existat mereu. Primarii din comunele învecinate, care au elevi din comunitate cazaţi la internat, susţin că pentru învăţământ ar trebui să existe mereu bani.

“Am avut o întâlnire la Dumitreşti cu Inspectoratul Şcolar şi directorii de şcoală şi primarii de la Dumitreşti, Vintilească, Chiojdeni şi Jitia. Ni s-a spus că sunt prea puţini copii şi nu-şi acoperă costurile. Părinţii nu au bani pentru gazdă, dar şi siguranţa copiilor. La internat sunt supravegheaţi, pedagogul îi pune să-şi facă temele, ar fi bine să meargă mai departe. Pentru învăţământ ar trebui să fie bani. Eu am învăţat la Dumitreşti şi chiar am stat la internat”, spune Constantin Grigore, primarul din comuna Chiojdeni.

Părinţii au făcut un memoriu către Ministerul Educaţiei Naţionale, în care cer să nu se închidă internatul. Fostul director al acestei unităţi de învăţământ spune că nu este normal să se pună lacătul pe o clădire, după 40 de ani de existenţă.

“Ceea ce se întâmplă cu internatul şcolii este o problemă de voinţă. Dacă vrei să face ceva pentru comunitate nu ar trebui să existe obstacol să nu realizezi. Sunt multe căi prin care poţi face ca aceşti copii să beneficieze de internat. Au fost timpuri mult mai grele, când nu aveam bani, luam alimente pe datorie de la privaţi pentru bucătărie şi totuşi nu s-a închis”, susţine Puiu Rosculeţ, fost director al Şcolii.

Rămâne de văzut dacă memoriul trimis de părinţi la Ministerul Educaţiei va avea ecou în rândurile decidenţilor din educaţie.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite