Enoriaşii excomunicaţi din Vrancea, puşi sub urmărire la bisericile din Arhiepiscopie: „Dacă nu se pocăiesc, nu vor avea nici înmormântare religioasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că cei trei enoriaşi excomunicaţi din Biserica Ortodoxă nu vor beneficia de asistenţă religioasă, nici măcar de slujba de înmormântare, dacă nu se vor pocăi şi nu îşi vor cere iertare în faţa comunităţii.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a  venit cu noi precizări legate de situaţia celor trei enoriaşi de la Biserica "Sf. Andrei" din Focşani, eliminaţi din Biserica Ortodoxă Română, pentru "păcatul" de a-şi fi apărat duhovnicul, pedepsit de mai marii bisericii.

"Constatând cu părere de rău că starea de tensiune de la Biserica «Sfântul Andrei» a continuat pe parcursul a opt luni în ciuda încercărilor de a restaura pacea în interiorul comunităţii tulburate de manifestările necreştine ale unui anumit grup de persoane s-a luat decizia excomunicării a trei persoane, sancţiune ce a fost propusă în urma analizării dosarului respectivei cauze. Din dorinţa de a fi pace, chiar IPS Ciprian a venit la această biserică pe 11 ianuarie, pentru a le explica oamenilor de ce a fost nevoie să se ia această hotărâre referitoare la preotul Vatră, care iniţial a fost lăsat să slujească la această biserică. Totuşi, cele trei persoane au menţinut o stare de neascultare şi, mai mult, au editat o broşură - «Faţa necunoscută din parohia Sfântul Andrei» - prin care defăimau biserica, ierarhii, ameninţau că-şi aduc preotul lor şi că se rup de biserică. Practic, cei trei s-au autoexclus din biserică, iar Centrul eparhial nu a făcut decât să constate şi să ia măsurile corespunzătoare", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Dragoş Olteanu, potrivit Mediafax.

El a adăugat că cei trei vor putea fi reprimiţi în Biserica Ortodoxă dacă se vor pocăi şi îşi vor cere iertare în faţa comunităţii eparhiei "Sfântul Andrei" din Focşani. În caz contrar, ei nu vor mai beneficia de nicio asistenţă religioasă, nici măcar de înmormântare religioasă.

"Excomunicarea înseamnă excluderea din BOR, ceea ce înseamnă că nu vor mai beneficia de asistenţă religioasă. Există posibilitatea să fie reprimiţi, dar vor trebui să facă pocăinţă şi să-şi ceară iertare în faţa comunităţii. În ce priveşte prezenţa lor în biserică, se vor face comunicări la nivelul protoieriilor din cuprinsul Arhipeiscopiei Buzăului şi Vrancei, dar ţine şi de conştiinţa lor, e greu să fie reoperaţi dacă intră într-o biserică şi să şi constate cineva că nu mai fac parte din rândurile bisericii. Dacă nu se vor întoarce şi nu vor da dovadă de îndreptare, nu vor fi primiţi şi nu vor beneficia de nicio asistenţă religioasă", a spus Olteanu, care a adăugat că astfel de măsuri au mai fost luate în Biserica Ortodoxă Română fără a putea preciza însă când a fost dictată ultima excomunicare.

În ceea ce îl priveşte pe preotul pentru care oamenii au protestat în Focşani, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a declarat că acesta a solicitat transferul la o altă biserică, vrând să-şi păstreze "liniştea sufletească şi preoţia".

"Preotul Giorgică Vatră a făcut o cerere scrisă de transfer la Bordeasca Veche pentru a-şi menţine liniştea sufletească şi preoţia, spunând că unii enoriaşi menţin starea de tulburare şi că nu îl mai reprezintă", a declarat Olteanu, citat de Mediafax.

 Reamintim că trei dintre enoriaşi, consideraţi „capul răzvrătiţilor”, au fost excomunicaţi, pe data de 7 mai, adică excluşi din Biserica Ortodoxă, de Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Este vorba despre Nela Panaite, Elena Daniela Baneş şi Romică Gavrilă.  Alţi opt enoriaşi au fost canonisiţi, respectiv opriţi de la Sfânta Împărtăşanie.

„Sancţiunea a fost propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective şi aprobată de Permanenţa Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declaraţiile pe care le-au făcut, verbal şi în scris, prin care aceştia dovedesc faptul că sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”, se arată în comunicarea făcută de Arhiepiscopie către enoriaşi.

Vă mai recomandăm:

Măsură dură luată de Arhiepiscopul Ciprian: trei enoriaşi din Focşani, daţi afară din Biserica Ortodoxă Română, pentru „ameninţare la unitatea Bisericii”

Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a hotărât în şedinţa din data de 7 mai excomunicarea şi canonisirea din Biserica Ortodoxă a 11 enoriaşi din parohia „Sf. Andrei din Focşani”.

 FOTO VIDEO Revoltă la biserica „Sf. Andrei” din Focşani. Enoriaşii se opun schimbării preotului care a construit lăcaşul de cult

Oamenii spun că preotul Giorgică Vatră a ridicat biserica prin forţe proprii, cu sprijinul credincioşilor din parohie şi al donatorilor, şi a lucrat cot la cot cu muncitorii pentru a construi unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din Focşani.

FOTO VIDEO Enoriaşii de la Biserica „Sf. Andrei”, care l-au „afurisit” duminica trecută pe Arhiepiscopul Ciprian, i-au ridicat astăzi osanale înaltului prelat

Credincioşii au venit „înarmaţi” cu pancarte şi afişe pe care erau scrise mesaje de mulţumire şi iertare către Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care miercuri i-a primit în audienţă pentru clarificarea situaţiei.

Preot din Focşani, pedepsit de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei „cu reculegere şi rugăciune” la mănăstire

Protestele din toamna aceasta de la Biserica „Sf. Andrei” din Focşani, când enoriaşii au încercat să-şi apere preotul paroh pentru o sancţiune iminentă ce trebuia să o primească din partea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, nu au rămas nepedepsite.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite