Femeia pentru care principele Nicolae a fost exclus din Casa Regală a României. „Era de o frumuseţe discutabilă, dar înzestrată cu atracţiile viciului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada interbelică, unul dintre oamenii care a scris istorie pentru Partidul Naţional Liberal, Radu Săveanu, a trăit o mare dezamăgire.

Familia Săveanu a jucat un rol extrem de important în politica românească de după Războiul de Independenţă din 1877 şi până la venirea regimului comunist.

Trei generaţii de politicieni la vârf a dat această familie de liberali din Focşani, ocupând toate funcţiile în administraţie şi politică posibile, de la primar la ministru.

Neculai Săveanu, apoi fiul său, Nicolae N. Săveanu şi Radu N. Săveanu sunt oameni care au scris istorie pentru Partidul Naţional Liberal la nivel naţional.

De ultimul, Radu N. Săveanu, este legată şi o poveste cu iz de telenovelă, după ce soţia sa a fugit cu prinţul Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea.

Radu a fost căsătorit cu Ioana Dumitrescu Doletti (foro jos), fiica unui proprietar de terenuri din localitatea buzoiană Tohani.

După cum o caracteriza omul politic Constantin Argetoianu, Ioana era „de o frumuseţe discutabilă, dar înzestrată cu toate atracţiile viciului, deşteaptă şi şireată“.

doleti nicolae

Femeia avea 29 de ani în anul 1931, când a fost protagonista unei întâmplări despre care s-a vorbit mult timp în Bucureşti. Episodul este redat Argetoianu în memoriile sale.

Scandal soldat cu divorţ

„Prinţul Nicolae, fratele lui Carol al II-lea,  a cunoscut-o la Automobil Club, unde doamna venea să dejuneze cu soţul. Scandalul a izbucnit într-o zi, la poarta Automobil Clubului.  Prinţul dejunase cu iubita (Ioana Doletti îi devenise între timp amanta - n.r.) şi cu soţul ei, coborâseră toţi trei scara şi, când să se despartă, doamna Săveanu, în loc să se urce în maşina conjugală, s-a urcat în cea a Prinţului şi a şters-o fără nicio explicaţie. Săveanu a sărit în a lui şi a pornit după ei. În dreptul palatului Prinţesei Elena, Prinţul a oprit maşina, a scos garda şi... a ordonat arestarea soţului“, povesteşte în memorii Constantin Argetoianu.

FOTO: Prinţul Nicolae (sursa Wikipedia)

doleti nicolae

În urma scandalului, Radu Săveanu a cerut divorţul,  obligat de familie. Drept recompensă, a fost numit consul şi detaşat la Bruxelles.

După divorţ, Ioana a luat numele de Doletti, pe care l-a găsit exotic şi elegant.

S-a căsătorit, la 28 octombrie 1931, cu principele Nicolae. Căsătoria nu a fost însă recunoscută de Regele Carol al II-lea, care a hotărât să-l trimită pe fratele său în două călătorii succesive, în Europa şi Statele Unite.

FOTO: Ioana Dumitrescu Doletti şi principele Nicolae

doleti nicolae

Relaţiile dintre fraţi au devenit tot mai tensionate, Nicolae neacceptând să îi fie anulată căsătoria. Câţiva ani mai târziu, Carol al II-lea l-a exclus din Familia Regală, i-a suprimat titlurile şi drepturile dinastice şi l-a autorizat să poarte numele de Nicolae Brana.

Acesta şi-a recâştigat dreptul de a se numi Nicolae de Hohenzollern începând cu 10 iulie 1942, prin decizia Regelui Mihai I.

Principele Nicolae a părăsit România, plecând în Spania, apoi în Elveţia. După instaurarea regimului comunist în România, a sprijinit organizaţiile exilului românesc.

Soţia sa, Ioana Doletti a murit în anul 1963 iar principele s-a căsătorit a doua oară, în 1967, cu Thereza Figueira de Mello, originară din Venezuela.
Nicolae a murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 75 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de Ioana Doletti.

A rândul său, Radu Săveanu s-a recăsătorit cu fiica unui general şi a fost primar al Focşaniului, deputat, senator, viceconsul al României în Belgia.
După venirea comuniştilor, a fost arestat şi dus la canal, rearestat apoi în anul 1960 şi graţiat în septembrie 1963. A murit la scurt timp de la eliberarea din penitenciar.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite