Focşani

articolul anterior articolul urmator

Fiscul nu-i iartă pe ţăranii datori la fondul de sănătate

0
22 Aug 2013 14:46:09
Autor: Borcea Stefan
Viceprimarul Radu Neculai îi reprezintă pe agricultorii de la Păuneşti
Viceprimarul Radu Neculai îi reprezintă pe agricultorii de la Păuneşti

Agricultorii din Pufeşti au primit din nou somaţii şi titluri executorii de la fisc prin care sunt înştiinţaţi că au de plată 5,5% la fondul de sănătate din veniturile obţinute din muncile agricole.

Ţăranii din comuna Pufeşti sunt din nou în pragul revoltei, după ce au primit somaţii şi titluri executorii de la fisc să-ţi plătească datoriile la fondul de sănătate aferente anilor 2009, 2010 şi 2011. Potrivit viceprimarului comunei, oamenii sunt bulversaţi nu mai ştiu încotro s-o apuce, acesta fiind sceptic că autorităţile vor rezolva problema aşa cum au promis.

„Astăzi a expirat la foarte mulţi oameni termenul limită de plată, prin somaţiile  trimise de fisc. Oamenii nu mai ştiu ce să facă. Au fost la Administraţia Financiară de la Adjud şi li s-a spus că nu e de competenţa lor. Noi am făcut contestaţie, dar a venit răspuns negativ la contestaţie. E o nebunie totală. Se pare că politicienii care au zis că ne ajută au adormit în această vacanţă. Sunt sume cuprinse între 100 de lei şi sute de mii de lei şi probabil că cei care au sume mai mici vor plăti să scape de toată povestea asta”, ne-a declarat viceprimarul comunei Pufeşti, Radu Neculai.

Edilul spune că agricultorii sunt şi aşa într-o situaţie delicată, după ce anul acesta preţul cerealelor a scăzut la jumătate din ceea ce era în anii trecuţi.

Reamintim că agricultorii din Vrancea au primit în luna iunie somaţii de la Casa de Sănătate, conform cărora sunt datori cu sume importante la bugetul de sănătate după ce şi-au vândut produsele.

Conform Legii Sănătăţii, oamenii ar fi trebuit să plătească din veniturile obţinute 5,5% la fondul de sănătate, dar spun că nu au ştiut acest lucru până săptămâna trecută, când au primit acasă hârtii în care erau informaţi că datoriile datează din anii 2009-2011 şi prevăd majorări de întârziere.

Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a contestat decizia Curţii de Conturi, prin care s-a impus executarea silită a 6000 de agricultori care în anii 2009, 2010 şi 2011 au obţinut venituri din agricultură, dar nu au plătit contribuţia la fondul de sănătate de 5,5%, conform Codului Fiscal.

 „Toate persoanele fizice care au venituri din agricultură nu trebuie să mai facă nici un demers până la soluţionarea acestei contestaţii. Această contestaţie suspendă toată activitatea executată de noi în privinţa deciziilor de impunere şi calculul majorărilor şi penalităţilor”, declara în urmă cu mai bine de o lună Mihai Copaci, directorul CJAS Vrancea.

Acesta era încrezător că agricultorii vor avea câştig de cauză după soluţionarea contestaţiei, iar dacă răspunsul va fi unul negativ se va ajunge în instanţa de contencios administrativ.

Primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor au decis la rândul lor să-i trimită o adresă prim-ministrului, prin care îi solicită o amnistie fiscală pentru toţi agricultorii datori la sănătate în perioada 2009-2011, dar nu au primit nici un răspuns concret.

Mai puteţi citi:

Mii de ţărani din Vrancea, în pragul revoltei după ce s-au trezit datori vânduţi la fondul de sănătate

FOTO-VIDEO Cei 6000 de ţărani din Vrancea scoşi datori  la fondul de sănătate, salvaţi de un document semnat de Sorin Blejnar

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările