Focşani: Eugen Ştefan este expert în medicina tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Ştefan este preşedintele Societăţii Române de Medicină Ayurvedică
Eugen Ştefan este preşedintele Societăţii Române de Medicină Ayurvedică

A studiat medicina tradiţională chineză, tibetană, unani, sidha, indiană şi homeopată, coordonând numeroase proiecte de cercetare atât în ţară, cât şi în străinătate.

Eugen Ştefan este practician în domeniul Ayurveda-ei, ştiinţa autentică a vieţii ce îşi are originea în spaţiul oriental, dar care astăzi se poate adapta la specificul existenţei şi necesităţilor vieţii moderne.

Promotor al acestui tip de medicină tradiţională, specialistul Eugen Ştefan şi-a aprofundat cunoştinţele de ayurvedică pe tărâmul indian, unde a fost implicat în câteva proiecte de cercetare.

„Medicina ayurvedică este centrată pe menţinerea şi restabilirea stării de sănătate fizică şi psihică a fiinţei umane. Este o practică medicală şi paramedicală de sine stătătoare", spune doctorul Eugen Ştefan.

Toţi medicii care vor să descopere principiile teoretice şi elementele clinice ale acestui tip de medicină tradiţională pot urma un curs structurat pe zece module, coordonat de specialistul Eugen Ştefan, preşedintele Societăţii Române de Medicină Ayurvedică şi acreditat de Colegiul Medicilor.

A scris cărţi şi articole

A realizat traducerea din limba sanscrită a unei lucrări tradiţionale de medicină ayurvedică, reuşind să publice unul din cele trei volume. De asemenea, este autorul şi coautorul a numeroase cărţi şi articole de specialitate, apărute atât în ţară, cât şi peste hotare.

„Am studiat aproape toate sistemele de medicină tradiţională: chineză, tibetană, unani, sidha, indiană şi homeopatia. Am urmat un curs de specializare la Colegiul de Homeopatie Clasică din Londra", mai spune medicul.

Până în anul 2001 a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Medicină din Iaşi, unde a coordonat lucrări prezentate la diferite congrese studenţeşti.

Formator de terapii complementare

Medicul Eugen Ştefan are atestate de studii complementare în apiterapie (terapia cu produse apicole), fitoterapie (terapia cu plante), aromaterapie (terapie cu uleiuri esenţiale) şi acupunctură.
În prezent, este membru fondator şi şef al Departamentului de Educaţie şi Etică al Societăţii Române de Apiterapie, dar şi secretar al Comisiei de Acupunctură, Homeopatie şi Fitoterapie la Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România. De asemenea, este consultant de specialitate al Ministerului Sănătăţii.

Pentru a veni în ajutorul persoanelor cu probleme de sănătate, medicul Eugen Ştefan şi-a deschis un cabinet în Focşani, unde practică în principal medicina naturistă. Înainte de a prescrie un tratament propriu-zis, doctorul focşănean le oferă pacienţilor consiliere psihologică, pe parcursul unor şedinţe ce durează până la două ore.

Întrebări şi răspunsuri

1.Ce proiecte de viitor aveţi?

În calitate de preşedinte al Societăţii Române de Medicină Ayurvedică vreu să întăresc societatea, să o fac să crească. În acest sens, sunt angrenat în proiecte educaţionale postuniversitare în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii prin care urmărim să iniţiem medici practicieni în această disciplină relativ nouă, dar care de fapt este cel mai vechi sistem medical. Îm propun să termin de publicat şi cel de-al doilea volum al cărţii pe care am tradus-o din limba sanscrită.

2.Cum reuşiţi să vă împărţiţi timpul între atâtea proiecte şi funcţii?

Îmi gestionez resursele foarte bine. Sunt conştient că timpul liber e o problemă de organizare a priorităţilor.

Ce-i place

Medicina este o pasiune, deoarece o consider o modalitate de cunoaştere a sinelui. Îmi plac foarte mult limbile orientale şi sunt atras de filosofie, psihologie, ecologie, de ştiinţele naturii în general. Îmi place să studiez tot ceea ce e legat de medicina tradiţională, să fac cercetări, să călătoresc.

Ce nu-i place

Nu-mi place răul, sub toate formele lui, dar mai ales răul intenţionat. Detest ignoranţa, minciuna şi nu-mi place să am de-a face cu oameni falşi, neserioşi, care îşi urmăresc doar interesul propriu, fără a se gândi că fac rău celor din jur.

Profil
Născut. 13.06.1974, Focşani
Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa, Iaşi
Ocupaţie. Medic şi formator
Familie. Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite