Focul Viu de la Andreiaşu, o minunăţie a naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia naturală Focul Viu este situată în inima satului Andreiaşul de Jos, pe un suprafaţă de aproape 40 de hectare. Focul Viu are şi o puternică simbolistică religioasă, fiind cunoscut ca un protector al animalelor, însă are şi o semnificaţie negativă, în sensul că flăcările mari anunţă un cutremur.

Declarat rezervaţie naturală în anul 1967, printr-un Decret al Consiliului Popular Judeţean şi ulterior prin Legea nr. 5/2000 privind amenajarea teritoriului naţional, obiectivul turistic Focul Viu este situat la 37 de kilometri de Focşani, în inima satului Andreiaşu de Jos, pe versantul drept al văii Milcovului, pe o suprafaţă de 37,8 hectare.

De altfel, este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii" din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an. Turiştii care vin aici au parte de un real spectacol al naturii, mai ales pe timpul nopţii, când flăcări înalte de 30 - 40 centimetri, de culoare galbenă, roşiatică sau chiar albastră dau locului un aer mistic. În perimetrul Focurilor Vii pot fi întâlnite uneori şi mici băltoace, care bolborosesc şi din care iese de asemenea gaz metan, dar care nu arde spontan.

De altfel, de la locuitorii din zonă, cunoscuţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă, pot fi aflate diverse legende, poveşti sau tradiţii legate de Focul Viu. De pildă, locul are o puternică simbolistică religioasă, fiind considerat a fi un protector al animalelor, însă are şi semnificaţie negativă. Mai exact, este vorba despre flăcările care, atunci când depăşesc înălţimea de doi metri, prevestesc un cutremur.

Posibilităţi de agrement

Cert este faptul că Focul Viu de la Andreiaşu este o zonă cu un deosebit potenţial turistic, cei care ajung aici având oportunitatea de a se bucura de aer liber, de peisaje încântătoare şi bineînţeles de pământ în flăcări. Ofertele de cazare sunt pentru toate bunzunarele: fie în cort pe malul Milcovului sau în gazdă la vreun localnic, fie la una din pensiunile situate în apropierea satului, în Mera sau Odobeşti.

De asemenea, pe lângă drumeţiile în rezervaţia geologică sau pe valea Milcovului, turiştii pot organiza competiţii de off - road, de vânătoare, vizitele la crame, cu cele mai bune soiuri de vinuri, însoţite de bucate ales fiind o altă modalitate plăcută de relaxare.

Căile de acces către această rezervaţie naturală sunt drumul naţional DN 2M Focşani - Odobeşti - Andreiaşu şi, în continuare, după traversarea podului de peste Milcov, drumul comunal spre Andreiaşu de Sus.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite