FOTO 145 de biciclişti, printre care şi românul care a străbătut pe două roţi cele două Americi, au pedalat în Vrancea de  Zilele Europene ale Patrimoniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria de evenimente organizate în judeţul Vrancea cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului a luat sfârşit sâmbătă, 14 septembrie cu tura velo-turistică Mausolee pe bicicletă.

Proiectul "Mausolee pe bicicletă", aflat deja la cea de-a a V-a ediţie, este dedicat comemorării eroilor Primului Război Mondial prin unirea într-un traseu ciclist de 156 km a celor 4 mausolee din judeţ: Mausoleele Eroilor de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani.

Sâmbătă, 14 septembrie ora 8:00, la start, la Mausoleul Eroilor Focşani,  s-au întâlnit 145 de ciclisti din peste 10 judeţe din ţară, dar şi doi ciclişti din Italia. Printre participanţi s-au regăsit un număr de 10 ciclişti care au participat la toate cele 5 ediţii Mausolee pe bicicletă, cât şi ciclişti din comunitatea Cu bicicleta la mare sau membri ai Asociaţiei Adevaraţii velo-prieteni, randonneurii României.  La start a fost prezent şi Radu Păltineanu, românul care a străbătut pe bicicletă în 3 ani şi 3 luni cele două Americi.

”A fost un eveniment care a reuşit, într-un mod inedit, să pună în valoare patrimoniul judeţului Vrancea şi să cinstească memoria eroilor neamului, căzuţi în Primul Război Mondial. Am fost plăcut surprins de momentele artistice de la fiecare oprire şi de organizarea impecabilă a evenimentului. La cât mai multe astfel de iniţiative!” – a scris Radu Păltineanu pe pagina sa de socializare.

"Pe parcursul întregii zile, la toate cele 4 mausolee au avut loc evenimente culturale în memoria eroilor care îşi duc somnul de veci în criptele mausoleelor. Astfel, la Mausoleul Soveja cicliştii au participat la un mini-concert susţinut de Cvartetul ”Consonanţe” din Bacău, iar la Mausoleul Eroilor Mărăşti a fost organizat un mini-recital de vioara şi pian. Tot la Mausoleul Mărăşti cicliştii au avut ocazia să vizualizeze Sabia (replica) a Marelui Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt adusă special pentru acest eveniment în Vrancea de către Inspectoratul de Jandarmi Vrancea. Ultimul mausoleu vizitat a fost Mausoleul Eroilor Mărăşeşti, unde Corul Parohiei Ireşti a susţinut un recital, alături de Cătălin Stepa, interpret de folk. Toţi participanţii au primit la final medalii şi diplome. Ca urmare a faptului că 2019 a fost declarat de către Guvernul României ”Anul Cărţii”, în cadrul evenimentului a fost realizată şi o colectă de cărte, cele peste 750 volume donate de participanţi fiind dăruite bibliotecilor şcolare din Soveja şi Mărăşti (Răcoasa). Mausolee pe bicicletă a reuşit să mobilizeze un număr de 22 de voluntari, care au ajutat la organizarea logistică a acestuia, o parte dintre aceştia fiind recrutati în urma anunturilor din social-media. Cea de-a V-a ediţie ”Mausolee pe bicicletă” a fost organizată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea şi Consiliul Judeţean Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei, Asociaţia ”Adevăraţii VeloPrieteni”, Asociaţia ”Tomiţă Lazăr”, Asociaţia ”Proiectele Pandorei”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vrancea, Serviciul Judeţean Salvamont Vrancea, Primăria Municipiului Focşani, Primăria Oraşului Panciu, Primăria comunei Răcoasa, Primăria comunei Soveja, Primăria comunei Vidra", potrivit Direcţiei pentru cultură Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite