FOTO Afacere à la români, cu bani de la buget: Primăria Panciu a "ars" 3 milioane de euro pentru sistemul de încălzire a oraşului. Efect: niciun beneficiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panciu

Edilii oraşului au investit, în cadrul unui proiect de modernizare termică a oraşului, bani pe 17 centrale containerizate care nu sunt funcţionale.

Din anul 2009, oraşul vrâncean Panciu este beneficiarul unui program de termoficare finanţat de Guvernul României şi administraţia locală.

Noul plan de încălzire a locuinţelor din oraş, gândit şi manageriat de autorităţile locale, a venit după ce vechiul sistem s-a degradat foarte mult după anul 1989, devenind complet nerentabil.

Ideea creării unui „sistem centralizat” de termoficare pentru un orăşel de provincie cu nici 5000 de locuinţe s-a conturat mai mult în urma înfiinţării unui serviciu de distribuţie gaze naturale în Panciu, tot în anul 2009, investiţie care a costat, la vremea respectivă, 3,8 milioane de euro. Practic, atunci, au fost aduse pentru prima dată gaze în oraş.

Prin proiectul nou de termoficare, cu o valoare totală de 12 milioane de lei, din care 60% contribuţie de la Guvern şi 40% de la bugetul local, cei care conduc de 13 ani destinele Primăriei Panciu au achiziţionat 17 centrale containerizate, care au fost montate în toate cartierele oraşului, cu menţiunea că o centrală poate deservi chiar şi zece scări de bloc.

Din 2011, centralele stau ca decor în faţa blocurilor sau sunt folosite de edili drept panouri de propagandă în ani electorali, pentru că nu s-au făcut instalaţiile de branşare la locuinţe. Şi, cel mai probabil, nici nu vor fi făcute, în condiţiile în care mulţi proprietari de apartamente au profitat de introducerea gazelor în oraş pentru a-şi monta propriile centrale de apartament.

„E o investiţie fără rost”

„Avem centrala noastră în casă, pentru că nu ne-a spus nimeni despre acest proiect. Ca noi mai sunt încă trei familii în bloc, care au centrale de apartament, iar ceilalţi se încălzesc cu lemne. Eu spun că este o investiţie fără rost şi o pierdere de bani, cum se face totul în ultimii ani. Nimic în ajutorul nostru”, ne-a declarat Victoriţa Oancea, locatară într-un bloc din Panciu.

Cei care nu au centrale proprii îşi încălzesc locuinţele cu lemne, lucru care poate fi văzut mai peste tot prin Panciu, blocurile reabilitate în urmă cu câţiva ani fiind pline de funingine de la coşurile de fum scoase prin geamuri. Oamenii şi-au creat în faţa blocurilor adăposturi pentru stivele de lemne pentru încălzirea caselor şi spun că sunt prea săraci ca să adere la proiectul Primăriei, întrucât acest lucru înseamnă extrem de mulţi bani pentru ei.

„Primăria aduce gazele până la scara blocului şi de acolo trebuie să ne ocupăm noi. Am înţeles că m-ar costa în jur de 4.000-5.000 de lei să duc instalaţia în casă. Eu câştig 500 de lei pe lună, din ce să mai trăiesc? Aceste centrale au randament bun doar dacă se leagă tot blocul la ele, în caz contrar factura la gaze fiind destul de mare”, spune şi localnicul Constantin Andreescu.

Primarul mai aşteaptă bani

Conducerea Primăriei Panciu crede că „strategia” de producere a căldurii în sistem centralizat va funcţiona probabil de la toamnă, întrucât mai sunt nişte lucruri de pus la punct.

Cu toate acestea, edilii nu au o evidenţă a numărului de oameni care folosesc ca sursă de încălzire centrale individuale sau sobe cu lemne, lucru pe care ar fi fost obligatoriu să-l cunoască încă dinaintea demarării proiectului.

„Mai avem de primit trei milioane de lei de la Guvern şi, din toamnă, se vor branşa apartamentele la reţea. Operatorul de gaze se va ocupa de acest lucru. Centralele au randament bun şi reprezintă o soluţie pentru populaţie”, ne-a spus primarul Ion Petre. Acesta mai susţine că, deşi legislaţia nu le permite autorităţilor să ia hotărâri radicale faţă de branşamentele de tip cvartal, el speră ca populaţia să renunţe la sobe şi la propriile centrale din apartamente. Oamenii vor trebui să înţeleagă că noul sistem centralizat îi va costa mai puţin”, a adăugat edilul din Panciu.

Nereguli financiare în proiect

Proiectul de reabilitare integrală a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a oraşului Panciu le-a atras şi atenţia reprezentanţilor Curţii de Conturi, care, anul trecut, au efectuat un control.

„În urma verificării cheltuielilor pentru realizarea obiectivului de investiţii ,,Reţele termice de la CTT la blocuri, contorizare individuală energie termică, apă caldă menajeră” s-au constatat plăţi fără documente justificative. Este vorba despre lucrări, note de intrare-recepţie pentru materiale ce urmau a fi puse în operă, în valoare de 1.890.000 de lei. În timpul misiunii de audit, prin materiale aprovizionate în scopul executării lucrărilor s-a justificat numai suma de 1.235.000 de lei. Valoarea plăţilor nelegale este de 654.000 lei, pentru care s-au calculat beneficii nerealizate aferente, în sumă de 26.000 de lei”, au menţionat inspectorii Curţii de Conturi, în raport.

Organele de control stabilit în sarcina edililor să recupereze banii plătiţi ilegal.

În replică, primarul oraşului Panciu, Ion Petre, susţine că nu ştie nimic despre cele imputate de Curtea de Conturi: „Nu am informaţiile dumneavoastră, că noi muncim, nu stăm să citim rapoarte. Nu mi-a trimis nimeni nici un raport şi nu ştiu de unde au apărut aceste nereguli”.

De menţionat că firma angajată de Primărie să se ocupe de proiectul amintit este SC „Apopi&Blumen SRL, o companie din Iaşi care a câştigat fără licitaţie contractul de concesionare a reţelei de distribuţie gaze naturale în oraş, primind cu dedicaţie de la Primăria Panciu două contracte în valoare de 3,8 milioane de euro.

Întâmplător sau nu, la sediul din Panciu al acestei firme a fost angajată până anul trecut şi fiica primarului din Panciu, Oana Petre. Aceasta mai este implicată şi în alte afaceri locale care beneficiază de sprijinul instituţiei locale conduse de tatăl său.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite