Cum arată conacul de la Soleşti, unde este înmormântată soţia domnitorului Cuza. „Ar trebui să ne crape obrazul de ruşine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul de la Soleşti, vandalizat FOTO: Facebook Mihai Ogrinji
Conacul de la Soleşti, vandalizat FOTO: Facebook Mihai Ogrinji

Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, îşi doarme somnul de veci, din 1909, în biserica din curtea conacului de la Soleşti.

Mihai Ogrinji, redactor-şef la Revista "România Pitorească", dezvăluie cu amărăciune, cu o zi înainte de aniversarea actului istoric de la 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, cum arată conacul ridicat de părinţii Elenei Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

De altfel, aici a avut loc în anul 1844 cununia religioasă a Elenei Rosetti cu Alexandru Ioan Cuza, pe atunci preşedinte al Judecătoriei Ţinutului Covurlui, localitate care se află acum în judeţul Galaţi. 

„Nu ştiu dacă fotografiile ilustrează însă cu adevărat starea dezastruoasă în care se găseşte, la această oră, Conacul de la Soleşti. Văzându-l, rămâi cutremurat de nesimţirea fără margini, de neobrăzarea revoltătoare a celor care au făcut posibilă această imensă batjocură faţă de un simbol al României. Chiar să ne fi dispărut şi ultimul strop de ruşine?
Există personalităţi care aparţin nu numai familiilor lor. Tot aşa şi unele zidiri ori monumente care se încarcă pentru totdeauna cu un alt destin. Dincolo de orice fel de justificări, care se ascund în spatele unor insidioase „moşteniri”, ele aparţin şi identităţii noastre ca neam. Să ni se fi spălat creierul chiar în aşa măsură încât să alunecăm definitiv în barbarie?... Sunt ilustraţii care alcătuiesc o cumplită cronică a ceea ce a ajuns să fie Conacul de la Soleşti - Vaslui. Un monument istoric care încorporează memoria luminoasă a Elenei Cuza şi a lui Al. I. Cuza, domnitorul Unirii înfăptuite la 24 Ianuarie 1859. Şi nu numai. În ce stare a ajuns acest edificiu, care reprezintă un reper al istoriei şi identităţii noastre, ar trebui să ne crape obrazul de ruşine. Dacă am mai avea puţin obraz şi măcar un strop de onoare...", scrie Mihai Ogrinji pe pagina sa de Facebook.

conac solesti

Acesta face şi o istorie a conacului unde şi-au petrecut copilăria, alături de Elena Cuza, Theodor Rosetti - prefect al Vasluiului, ministru şi prim-ministru al României, membru fondator al faimoasei Societăţi „Junimea”, Membru de Onoare al Academiei Române dar şi ai Dumitru Rosetti, fost ministru. Elena Doamna a dorit să fie înmormântată la conac, în curtea bisericii ctitorită tot de părinţii ei, lucru care s-a întâmplat în 1909.

Conacul în ruine se află la 15 km de municipiul Vaslui.

conac solesti

Vă mai recomandăm:

Cum se prăbuşeşte casa în care s-a născut scriitorul Duiliu Zamfirescu. Autorităţile promit că o vor salva

Conacul unde a fost turnat filmul „Tănase Scatiu“ a fost lăsat în paragină

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite