FOTO "Biblioteca lui Cărţilă", deschisă la biserică pentru copiii din satele uitate ale Vrancei. "Acesta este modul nostru de a sărbători Centenarul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul îşi propune să aducă copiii mai aproape de carte
Proiectul îşi propune să aducă copiii mai aproape de carte

Peste 30 de copii din satele Farcaş, Răiuţi şi Jgheaburi ale comunei Reghiu au de duminică o mică bibliotecă doar a lor deschisă de Asociaţia “Eu, tu şi ei” Focşani în cadrul proiectului “c@rte în sate.

“Biblioteca lui Cărţilă” a fost amenajată pe lângă parohia cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” care deserveşte comunitatea de la poalele vârfului Răiuţi, dealul înalt de 954 m care domină întreaga zonă.

Volumele pentru copii, între care cărţi de poveşti, enciclopedii, dicţionare, culegeri de exerciţii, dar şi alte cărţi din programa şcolară, pot fi împrumutate sâmbăta şi duminica de la biserică.

Preotul paroh Nicolae Popa şi soţia acestuia, prof. Viorica Popa, s-au alăturat astfel proiectului "c@rte în sate", al cărui scop este promovarea cărţii şi lecturii în zonele dezavantajate din punct de vedere cultural.

Peste 30 de copii din aceste sate au participat la atelierele de lectură. Micuţii au fost invitaţi de povestaşi să intre în povestea lui Cărţilă, prietenul copiilor care citesc, şi să salveze cărţile tipărite dintr-un tărâm care se vrea subjugat de “cei trei teribili, Telefonilă, Tableţilă şi Televizorilă”.

biblioteca carte la sate

“Copii strângând cărţile la piept şi care nu vor să te lase să pleci decât dacă le promiţi că te vei întoarce să citeşti împreună cu ei şi duminica viitoare, iată cea mai bună dovadă că este nevoie de #CarteÎnSate, în satele mici pe care drumurile dificile le condamnă la izolare. Prin proiectul c@rte în sate, început în luna iunie, aducem cărţile mai aproape de aceşti copii inclusiv prin deschiderea unor mici biblioteci sau prin donaţii către bibliotecile şcolare. Copiii de la sate merită mai mult aşa că vă invităm să donaţi cărţi noi sau “ca şi noi” dar şi jocuri recreative în cadrul colectei "100 de cărţi pentru copiii din satele uitate" la punctele de colectare amenajate la librăria Alexandria sau la sediile Bibliotecii Judeţene din Focşani. Anul 2018 este despre România reală şi copiii săi. Acesta este modul nostru de a sărbători Centenarul”, potrivit Silviei Vrînceanu Nichita, manager al proiectului cultural c@rte în sate.

biblioteca carte la sate

Proiectul cultural c@rte în sate este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în cadrul sesiunii “Promovarea culturii scrise” 2018, iar partenerii Asociaţiei “Eu, tu şi ei” sunt Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Aproape 300 de copii au fost implicaţi în atelierele de lectură sub genericul #CarteÎnSate.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite