FOTO O clădire monument istoric aflată în reparaţii de zece ani s-a degradat înainte de a fi finalizată. La cât se ridică daunele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De fapt, în clădirea fostei Prefecturi Putna nu se mai lucrează de ani de zile
De fapt, în clădirea fostei Prefecturi Putna nu se mai lucrează de ani de zile

O parte dintre lucrările executate la fosta Prefectură Putna, clădire-monument, s-au deteriorat puternic din cauză că imobilul nu este încălzit iarna, şi nici ventilat vara.

A trecut multă vreme de când nu se mai lucrează la restaurarea fostei Prefecturi Putna, lucrare demarată în anul 2008 şi a cărei finalizare este amânată de la un an la altul. Autorităţile tot anunţă că stadiul de execuţie este trecut de 80% şi totul ar fi fost bine dacă fostul constructor şi-ar fi făcut treaba. 

Un conflict în instanţă între fostul executant, Vega Galaţi, şi Consiliul Judeţean a dus la sistarea lucrărilor mai bine de trei ani, timp în care o mare parte din lucrările executate s-au deteriorat.

Consiliul Judeţean Vrancea a alocat la ultima şedinţă 1,8 milioane de lei pentru reparaţii la lucrările care s-au deteriorat. Practic, mucegaiul s-a împrăştiat pe pereţii interiori ai clădirii, care s-au coşcovit şi necesită alte lucrări de construcţii. Aceste deteriorări sunt puse pe seama faptului că pe timpul iernii imobilul nu a fost încălzit, iar vara nu există o ventilaţie corespunzătoare.

"Se vor face lucrări la Corpul 1, acele lucrări care rămăseseră nerealizate de fostul executant, finisaje interioare, finisaje exterioare, lucrări de sistematizare pe verticală, amenajarea curţii, împrejmuire. Se vor face şi lucrări la Corpul 2 şi va fi demolat Corpul 3. Doi ani am stat pe loc din cauza instanţelor de judecată şi actualul executant nu a putut să realizeze lucrările conform graficului stabilit întrucât sunt aceste lucrări adiţionale. Lucrările vor fi finalizate la anul, pe vremea aceasta", a declarat Romeo Iordache, director în Consiliul Judeţean, în condiţiile în care anul trecut, când s-a încheiat un nou contract cu Asocierea SC Dedal Bahamat SRL, A.G. Grupinstal SRL şi SC NS Consart 96 SRL, spunea că în 2019 clădirea va fi finalizată complet.

Până în prezent, de la bugetul Consiliului Judeţean s-au alocat aproximativ zece milioane de lei pentru reabilitarea clădirii. Reprezentanţii CJ spun că valoarea lucrărilor rămase de executat este de 4,4 milioane de lei.

Monument istoric

Clădirea este monument istoric încadrat în categoria A de interes naţional şi aici a funcţionat, între anii 1915-1945, Prefectura fostului judeţ Putna.

Fostul Palat Administrativ, în care a funcţionat până în anul 1989 Primăria Focşani, este nefolosit din anul 1990, când s-a decis consolidarea clădirii. Autorităţile nu s-au decis ce utilitate să-i dea, fiind avansate mai multe propuneri, ultima promisiune a preşedintelui consiliului judeţean Vrancea fiind aceea că în clădire va funcţiona Palatul Copiilor din Vrancea.

Construcţia fostului Palat Administrativ a început în 1913, după planurile arhitectului Daniel Renard, lucrarea fiind însă atribuită arhitectului S. Vasilescu. Chiar dacă la început lucrările au mers destul de anevoios,  fiind afectate de Războiul Balcanic din 1913, construcţia a fost însă recepţionată pe 26 octombrie 1915.

Clădirea este amplasată pe trei paliere, respectiv demisol, parter şi etaj, cu peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe. După cel de-al Doilea Război Mondial a avut de suferit de pe urma unui incendiu, fapt care a condus la schimbarea acoperişului şi modificarea arhitecturii.

În ceea ce priveşte arhitectura acestei clădiri, este vorba despre stilul tradiţional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX. Poate cel mai atrăgător şi mai interesant element de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite