FOTO Comuna din România cu străzi asfaltate doar de utilajele primăriei. Cum câştigă localitatea din independenţă totală faţă de administraţia centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria foloseşte pentru asfaltare muncitori din comună
Primăria foloseşte pentru asfaltare muncitori din comună

Primarul localităţii vrâncene Ciorăşti a înfiinţat în urmă cu şase o societate de construcţii aflată în subordinea consiliului local, prin intermediul căreia şi-a câştigat independenţa faţă de administraţia judeţeană şi centrală

Administraţia locală din comuna vrânceană Ciorăşti a decis în urmă cu şase ani înfiinţarea propriei societăţi de construcţii, cu care sunt realizate toate lucrările de interes edilitar pentru comunitate. Localitatea numără în jur de 3.000 de oameni.

Recent, oficialii primăriei au anunţat cumpărarea unei staţii de asfalt. Utilajul era ultima piedică în calea „independenţei“ totale faţă de administraţia centrală. Firma administraţiei locale, SC Prestări Servicii Ciorăşti SRL, avea achiziţionate din anii trecuţi toate echipamentele necesare pentru lucrări la drumuri, cum ar fi staţia pentru piatră concasată, autocamioane, autogreder, buldoexcavator, compactor şi finisor de asfalt, dar lipsea cea mai importantă „verigă“ din lanţ - staţia de producere a asfaltului.

I-a refuzat pe primarii din vecini

„În aceste zile se montează staţia de asfalt şi sperăm ca, pe data de 15 mai, să-i facem proba. Ne-a costat 1 milion de lei şi am achiziţionat-o din Italia, la mâna a doua, pentru că una nouă costă foarte mult. Şi până acum făceam lucrări de asfaltare cu firma noastră, dar cumpăram asfaltul de la societăţile mari. Anul acesta ne-am propus să asfaltăm cei şapte kilometri de drumuri contractaţi prin AFIR (n.r. - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), pe fonduri europene, drumuri care au fost pregătite de noi, pentru asfaltare, încă de anul trecut“, a explicat Nicolae Braicău (PNL), primarul comunei Ciorăşti din 2012.
 

În toată comuna, care are şapte sate componente, sunt 76 de kilometri de drumuri comunale, dintre care 20 de kilometri sunt deja asfaltaţi, iar restul urmează să acoperiţi cu asfalt în perioada următoare. Braicău spune că a fost contactat şi de primarii localităţilor vecine pentru lucrări de asfaltare, dar că a declinat ofertele întrucât are foarte mult de lucru, deocamdată, în comuna pe care o conduce. Avantajul de a avea propria firmă de asfaltare este dat de faptul că lucrările nu trebuie supuse licitaţiilor publice, iar timpul de realizare se reduce semnificativ. În plus, investiţiile realizate sunt mult mai rentabile din punct de vedere economic, dar rezolvă şi problema unor locuri de muncă pentru şomerii din sat.

Avantaje multiple şi profit la buget

„Este mult mai scurt timpul de implementare al proiectelor. Suntem exceptaţi de la legea achiziţiilor publice şi facem încredinţarea directă a lucrării către firma primăriei. Am văzut primari care se vaită că aşteaptă şi un an finalizarea procedurilor de licitaţie până dau ordinul de începere a lucrării, ori la noi nu este cazul“, mai spune Braicău.

utilaje ciorasti

Mai mult decât atât, chiar dacă firma este plătitoare de TVA pentru lucrările derulate pe fonduri europene, societatea primăriei îşi recuperează ulterior TVA. Anul trecut, SC Prestări Servicii Ciorăşti a avut şi un profit net de 400.000 de lei, bani pe care primăria i-a introdus în bugetul pe 2019.

„Vrem să reabilităm şi dispensarul din Ciorăşti, lucrări în valoare de peste 1,3 milioane lei, din care 1 milion de lei de la Ministerul Dezvoltării, iar restul din bugetul local. Investiţia este într-un stadiu avansat de realizare şi va fi terminată în prima parte a acestui an“, a declarat Braicău.

Până acum, prin intermediul societăţii primăriei, s-au reabilitat căminul cultural, cabinetul medical, s-au construit o piaţă agroalimentară şi un stadion, au fost asfaltate şi pavate drumurile, se realizează salubritatea localităţii, gama de lucrări fiind variată.

Asistaţii social, angajaţi la asfaltări

„Am reuşit să economisim mai mult din jumătate din sumele pe care ar fi trebuit să le cheltuim pentru investiţii. Ca şi exemplu, căminul cultural a fost reabilitat de angajaţii societăţii cu suma de 237.000 de lei, în condiţiile în care orice firmă ar fi venit să lucreze cerea cel puţin dublu“, susţine primarul Nicolae Braicău.

La societatea Primăriei Ciorăşti lucrează aproximativ 50 de angajaţi din comună, mulţi dintre ei foşti beneficiari de ajutor social, cărora li s-au oferit locuri de muncă. Pentru asistaţii social cărora li s-au făcut oferte de muncă la firma de producere a asfaltului dar le-au refuzat, primarul a dispus sistarea ajutoarelor sociale.



Inspiraţie pentru comunele vecine

Soluţia aplicată de Primăria Ciorăşti i-a inspirat pe alţi doi edili din judeţul Vrancea să înfiinţeze în localităţile lor propriile firme de construcţii. Este vorba de Cîrligele, comuna care a atras cele mai multe fonduri europene la nivelul judeţului şi care acum vrea să fie eficientă şi în ce priveşte cheltuirea banului public. Firma Primăriei Cîrligele va oferi şi 20 de locuri de muncă localnicilor, care au fost chemaţi deja la recrutare. Şi Primăria Răstoaca a înfiinţat o societate de construcţii în subordinea Consiliului Local, care de anul trecut derulează investiţii de interes utilitar.

comuna ciorasti vrancea
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite