FOTO Cultura nu are graniţe. Cum s-au reunit românii şi italienii, prin artă, la Roma, în cinstea Centenarului „Marii Uniri“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia a fost organizată de vrânceanca Anna Nuţu FOTO: Alexandra Tătaru
Expoziţia a fost organizată de vrânceanca Anna Nuţu FOTO: Alexandra Tătaru

Asociaţia „Arte e curiosita... e non solo“, fondată de vrânceanca Anna Nutu, a organizat la Roma, la „Basilica San Lorenzo fuori le Mura“ un eveniment cu totul deosebit.

O expoziţie de artă, iconografie şi obiecte tradiţionale româneşti cu titlul „Uniţi prin artă la Centenar“. Artiştii sau pasionaţii de artă, români şi italieni, şi-au dorit să celebreze, şi la Roma, Centenarul „Marii Uniri“, unind românii de pe meleagurile italiene, fără să se uite despre respectul pentru prietenii italieni care le-au fost alături ori de câte ori a fost nevoie. Printre invitaţii de onoare s-au numărat oficiali ai municipalităţii din Roma, trimişi ai Ambasadei României la Roma, reprezentanţi ai comunităţii din Peru la Roma ş.a..

Vrânceanca Anna Nutu, plecată de peste 20 de ani de pe meleagurile natale în Italia, s-a  remarcat din nou, după ce anul trecut, dar şi în urmă cu doi ani, a reuşit să organizeze mai multe evenimente intens mediatizate, mai ales în calitate de preşedintă a Asociaţiei „Arte e curiosita... e non solo“.

Asociaţia non profit a fost înfiinţată cu scopul de a promova tinerii, educaţia şi cultura, de a uni în acelaşi loc mai mulţi conaţionali, cu diverse pasiuni şi ocupaţii, pentru a da plus valoare unui eveniment şi pentru a evada din rutină. La toate acestea se mai adaugă emoţiile, afecţiunea fiecăruia transferată către membrii şi prietenii asociaţiei, cultivarea spiritului de echipă şi întreţinerea unor bune relaţii de comunicare şi prietenie între membri şi autorităţile italiene sau române.

Expoziţia româno-italiană, pe holurile uneia dintre cele mai vechi biserici din Roma

Vrânceanca Anna Nutu, împreună cu toţi prietenii de suflet, fără ajutor financiar din partea unor instituţii abilitate, încearcă mai mereu cu sume mici, primite din donaţii, să dăruiască fericire.

Prin aceste evenimente, pe care le organizează în diferite spaţii culturale sau cu încărcătură istorică, aşa cum a fost şi cel de lansare a romanului său autobiografic, „Paşii Vieţii“, Campidoglio, vrânceanca îşi doreşte să arate tocmai opusul a ceea ce vor unii oficiali români să transmită în spaţiul public. Nu, Diaspora nu înseamnă „hoţi, curve, drogaţi şi cerşetori“. NU! Românii din Diaspora sunt altfel, sunt muncitori, sensibili, frumoşi, iubesc arta, chiar dacă e greu de priceput. E drept că au nevoie să fie şi corect informaţi, dar mai întâi de toate au nevoie să-şi păstreze sănătatea fizică şi mentală, să supravieţuiască fie şi în condiţii extreme, dar să şi trăiască mult mai frumos.

Au nevoie să fie fericiţi pentru a uita necazurile pe care le-au lăsat în ţară cu gândul de a se întoarce să le rezolve. Că doar nu de bine au plecat. Şi optimismul lor parcă nu e instalat încă, dimpotrivă!

roma

Iniţiatoarea evenimentului a ţinut neapărat să organizeze această expoziţie cu prilejul aniversării Centenarului „Marii Uniri“, iar locul a fost ales special pentru a celebra, în acelaşi timp, şi un an de la prima sa expoziţie de goblenuri, pe teme religioase, în aceeaşi biserică cu mare încărcătură istorică.

Biserica Papală „San Lorenzo fuori le Mura“ este un lăcaş de cult parohial romano-catolic, fiind una dintre cele şapte edificii de pelerinaj ale Romei. Ea este închinată Sfântului Laurenţiu, unul dintre primii şapte diaconi ai Romei, care a fost martirizat în anul 258. Pe locul unde acesta a fost martirizat, Împăratul Constantin I a construit un Oratoriu, mai târziu, în sec. VI, Papa Pelagius al II-lea construind prima biserică. În secolul al XIII-lea, Papa Honorius al III-lea a comandat construirea unei alte Case a Domnului în faţa celei mai vechi. Ea a fost împodobită cu fresce care descriu vieţile Sfântului Lawrence şi primul diacon mucenic, Sfântul Ştefan. Şi mormântul lui Papa Pius al IX-lea este, de asemenea, în acest loc sfânt, ce reprezintă astăzi şi spaţiul unde au loc cele mai multe funeralii, în vecinătate fiind un important cimitir. Biserica a fost restaurată după bombardamentul din 1943, multe dintre frescele originale nemaiputând fi salvate.

roma

În această biserică, Anna Nutu a expus 81 de lucrări de tip goblen, o colecţie impresionantă pe teme religioase, 1981 fiind anul naşterii fiicei sale, Laura. Cert este că toată colecţia artistei, cusută cu arnică şi fir de aur, adună multă suferinţă, emoţie, lacrimile şi trăirile de pe parcursul vieţii sale şi are o valoare aproape inestimabilă, dar demnă de a fi inclusă în patrimoniul public sau privat. Cusute cu migală, lucrările sale s-au transformat în „copiii ei“, aşa cum o aud că le spune mereu. De fiecare dată când merg în vizită la doamna Anna sau când îmi trimite salutări, nu uită să-mi transmită şi din partea „copiilor“ un gând. De fapt, aşa face pentru toţi prietenii şi membrii „Arte e curiosita... e non solo“, o asociaţie care încurajează arta, cultura, tinerele talente şi pe cei mici să se facă mari.

„Cultura nu are graniţe şi asta se vede“

Primiţi cu pâine şi sare, participanţii au cunoscut şi invitaţii de onoare. Aceştia au fost din partea Consiliului Comunei di Roma, respectiv Maurizio Esposito, precum şi a Primăriei Comunei Saracinesco, prin primarul Marco Orsola, însoţit de unul dintre consilierii săi. Din partea Ambasadei României în Italia a fost prezent agentul consular Ionuţ Urs. Reprezentanţii comunităţii din Peru au fost şi ei prezenţi ca de fiecare dată când are loc un eveniment al Asociaţiei „Arte e curiosita“.

Invitaţii au stat de vorbă, de asemenea, cu toţi artiştii plastici care au expus în spaţiul amenajat al basilicii, cu membrii asociaţiei care au contribuit la amenajarea acesteia atât cu lucrări plastice, cât şi cu obiecte tradiţionale. Cu toţii, de la adulţi la cei mai tineri, români şi italieni au fost martorii unui eveniment cultural legat de istoria României, tradiţiile şi cultura sa, dar şi la momentele de rememorare a legăturilor dintre ţara noastră şi Italia. În deschiderea expoziţiei au fost pregătite şi câteva momente poetice, susţinute de Luminiţa Cucoş şi Vasilica Safta, dar şi un moment comic interpretat de „Chiriţa din Diaspora“.

„Cultura nu are graniţe şi asta se vede“, spunea doamna Nuţu în deschiderea evenimentului din 23 septembrie 2018, mulţumind totodată gazdelor şi invitaţilor pentru participare. Faptul că nu există graniţe atunci când este vorba despre cultură a demonstrat-o şi prezenţa artiştilor italieni Donato D`Angelo, Marina De Casa Massimi, Barbara Monti, Maria Negulici Turcu, Massimo Sette, Donatella Torcio, care şi-au expus lucrările. Nu în ultimul rând, sunt de menţionat şi lucrările româncei Vasilica Safta, precum şi expoziţia de artă tradiţională amenajată de Luminiţa Cucoş, Maria Negulici Turcu şi Georgiana Bercuci.

roma

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii“

Sunt cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga şi, pentru că i-a plăcut foarte mult ce a citit din Iorga, a repetat şi primarul Comunei Saracinesco, Marco Orsola, care nu a putut refuza invitaţia de a participa la acest eveniment. Spre surprinderea celor prezenţi, Marco Orsola era familiarizat cu meleagurile româneşti şi vrâncene, cu limba, cultura şi tradiţiile ţării noastre. Nu a ezitat să vorbească celor prezenţi şi în limba română, dând de înţeles nu doar că a citit despre momentele glorioase din Istoria României sau naşterea României Mari, dar a enumerat destule puncte comune care unesc popoarele român cu cel italian, discursul său smulgând ropote de aplauze.

La fel de încântat de calitatea evenimentului a fost şi Ionuţ Urs, agent consular la Ambasada României, care i-a îndemnat, încă o dată, pe toţi românii la unitate. Să nu-şi uite rădăcinile şi să-şi păstreze mereu mândria de a fi patrioţi oriunde s-ar afla!

Românii din Diaspora au nevoie de ţara lor şi cu gândul acesta trăiesc în fiecare zi pe alte meleaguri. Mi-au spus şi am empatizat cu cei pe care i-am întâlnit. În România se gândesc zilnic că vor să se întoarcă, nu să se simtă umiliţi. Mai uită de gândurile umilinţelor refugiindu-se în artă. Iar expoziţia deschisă în ultima săptămână din septembrie la Basilica „San Lorenzo fuori le Mura“ a reprezentat unul dintre cele mai frumoase evenimente dedicate unităţii românilor de pretutindeni, la împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite