FOTO „Cuptorul de pâine“ de la Burcioaia, o afacere gustoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Ciobotaru este şi brutar, şi şoferul care va distribui pâine în comună  FOTO: Ştefan Borcea
Florin Ciobotaru este şi brutar, şi şoferul care va distribui pâine în comună  FOTO: Ştefan Borcea

Reprezentanţii organizaţiei Crucea Roşie Vrancea au pus la punct o afacere socială în Burcioaia, un cartier al municipiului Adjud. De la 1 octombrie, brutăria „Cuptorul de pâine“ face nu doar produse delicioase, ci îi ajută şi pe localnicii fără loc de muncă.

Cei 500 de locuitori ai cartierului Burcioaia, din Adjud (judeţul Vrancea), au de la 29 septembrie o brutărie specială, numită „Cuptorul de pâine“, care le aduce pe masă produse de panificaţie fragede, dar a sporit şi numărul de locuri de muncă din zonă.

Afacerea Crucii Roşii Vrancea, „Cuptorul de pâine Burcioaia“, este una dintre cele zece afaceri sociale finanţate în cadrul competiţiei „Fabricat în Ţara lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom.

Competiţia a fost una acerbă şi s-a avut în vedere faptul că locuitorii din Burcioaia se încadrează în categoria persoanelor defavorizate, cu oameni bătrâni, izolaţi de municipiul Adjud, cu o infrastructură precară, fără acces la serviciile medicale şi unităţi de comerţ.

cuptorul cu paine

CURSURI DE BRUTĂRIE

Pentru început, a fost cumpărat un spaţiu la Burcioaia, în care funcţionase până atunci un bar, care a fost recompartimentat, fiind aduse utilaje: cuptor, malaxor şi tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea unei brutării. În paralel, şase persoane din localitate au urmat cursuri de calificare în meseria de brutar, iar trei dintre ele sunt deja angajate la „Cuptorul de pâine“.

Zilnic, din brutărie se vând aproximativ 800 de pâini de cea mai bună calitate, franzele şi pâini rotunde intermediare, la preţul de 80 de bani bucata, sub preţul pieţei.

1
2

„Este preţul cel mai jos pe care am putut să-l susţinem. Vom ajunge să facem la un moment dat şi profit, numai că profitul va fi reinvestit pentru a acoperi salariile angajaţilor şi pentru a dezvolta fabrica. Sperăm că vom putea susţine o parte din multele proiecte pe care le are Crucea Roşie în Vrancea, în special case de bătrâni. Asta este diferenţa între o afacere obişnuită şi ceea ce se întâmplă aici, la Burcioaia. Banii care rămân la sfârşitul zilei, după ce plătim făina, gazul şi energia electrică, îi folosim pentru fapte bune, pentru a sprijini cauzele sociale de aici“, a precizat Alina Gârleanu, reprezentant al Crucii Roşii Vrancea.

cuptorul cu paine

PÂINE NATURALĂ, FĂRĂ ADITIVI

Afacerea deschisă la Burcioaia a beneficiat şi de consultanţă din partea unui specialist în domeniu, care a dat asigurări că oamenii vor mânca de la brutărie o pâine nu numai ieftină, ci şi sănătoasă.

„Pentru comunitatea de aici este un noroc că are şansa să mănânce o pâine sănătoasă şi sigură, pentru că este o pâine fără amelioratori, fără aditivi, doar din făină, apă, sare şi drojdie. În procesul industrial de astăzi nu prea se poate lucra fără aditivi, însă aici, fiind o brutărie micuţă, se poate lucra în mod tradiţional. Este adevărat, produsele nu au un aspect extraordinar, dar sunt sănătoase“, a explicat Smaranda Berbec, tehnolog în industria alimentară.

„AM LUPTAT MULT PENTRU PROIECT“

Localnicii au toate motivele să fie bucuroşi de noua afacere din localitatea lor, mai ales că producătorii agricoli sunt încurajaţi să-şi valorifice cerealele la brutărie.

„Eu am acasă 2.000 de kilograme de grâu. Am vorbit cu doamna inginer de aici şi mi-a promis că mi-l ia pe tot pentru brutărie dacă va corespunde calitativ. O să primesc abonament la pâine, dar şi bani. Brutăria asta trebuia să o avem de mult timp aici“, a spus Iordache Alexa, de 77 de ani.

image

Şi cei trei angajaţi se declară extrem de mulţumiţi că învaţă să se descurce şi singuri. Florin Ciobotaru are 37 de ani şi, până să devină şomer, a lucrat la o firmă de termopane. Pentru el înseamnă foarte mult acest proiect, de care s-a legat sufleteşte pe parcursul celor câteva luni de practică.

„Înseamnă nu numai un loc de muncă, ci înseamnă o pâine pe care o facem să o mănânce vecinii. Oamenii se bucură că au posibilitatea să aducă grânele la brutărie şi să primească în schimb pâine“, a spus Florin Ciobotaru.

Nicoleta Munteanu, în vârstă de 38 de ani, nu a avut niciodată serviciu, a fost casnică, dar acum se declară extrem de fericită că a reuşit să arate că se poate.

„Să dea Dumnezeu să meargă, pentru că am luptat mult pentru proiectul acesta, de care pur şi simplu m-am îndrăgostit. O să fie mai greu la început, dar după ce o să ne dăm mâna la modelat pâinea nu o să mai fie probleme“, a declarat, optimistă, Nicoleta Munteanu.

cuptorul cu paine

ELEVII VOR FACE PRACTICĂ

Făbricuţa de pâine de la Burcioaia va deveni, din acest an şcolar, şi un loc de practică pentru elevii de la profilul Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş“ din Adjud. Anual, trei elevi ai colegiului urmează să se specializeze aici.

De asemenea, în următorii cinci ani, proiectul prevede că vor fi formate profesional alte şase persoane din comunitate. În plus, 50 de familii sărace din Burcioaia vor primi de mai multe ori pe an pâine şi apă din partea celor care administrează afacerea, din veniturile obţinute de brutărie.

cuptorul cu paine

Conducerea Filialei de Cruce Roşie Vrancea spune că afacerea socială de la Burcioaia va duce, fără doar şi poate, la creşterea calităţii vieţii locuitorilor de aici, atât prin locurile de muncă nou create, cât şi prin produsele de panificaţie oferite la un preţ avantajos. Se intenţionează ca din veniturile realizate să se dezvolte şi o linie de produse de patiserie.

„Afacerea noastră socială contribuie la misiunea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie şi anume aceea de a preveni şi alina suferinţa umană. Mai exact, o parte din produsele brutăriei noastre vor contribui la susţinerea serviciilor sociale de tip rezidenţial pe care organizaţia le-a dezvoltat“, a declarat Rodica Davidean, directorul filialei organizaţiei Crucea Roşie Vrancea. 

1

Mai puteţi citi:

VIDEO Andreea Urse, un antreprenor  „născut” în Ţara lui Andrei

În cadrul competiţiei „Fabricat în Ţara lui Andrei”, concurs de afaceri sociale din România, Andreea Urse este una din cei 10 câştigători care au primit finanţare de la Petrom pentru implementarea proiectelor lor. Urse urmăreşte dotarea şi amenajarea unei secţii de colectare şi prelucrare de plante medicinale şi aromatice şi deshidratare de legume rădăcinoase în comuna Ghimpaţi din judeţul Giurgiu.

FOTO Albinele, „afacerea“ dulce care schimbă vieţi

„Miere, propolis, polen produc toţi apicultorii. Foarte puţin sunt aceia care colectează veninul albinelor“, aşa îşi începe povestea Alin Prunean, un bărbat de 38 de ani care a avut o idee foarte curajoasă. El şi-a dorit să pună bazele unui centru de colectare şi ambalare a veninului şi a polenului de albine. A pus ideea pe hârtie, a înscris proiectul în competiţia „Fabricat în Ţara lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom, şi a primit o finanţare de 32.000 de euro.  

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite