FOTO Defrişare "dubioasă" în Crângul Petreşti.  Circa 5.000 de copaci, bolnavi şi sănătoşi, puşi de-a valma la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocolul Silvic Focşani anunţă că execută lucrări de igienizare a Crângului Petreşti, pe o suprafaţă de 123 de hectare, dar sunt doborâţi foarte mulţi copaci sănătoşi.

Peste 4.600 de arbori sunt doborâţi în această perioadă de către Ocolul silvic Focşani, în Crângul Petreşti, practic în zona de agrement aflată în vecinătatea oraşului Focşani.

Acolo există o suprafaţă de 123 de hectare de pădure, din care 40 aflată în administrarea consiliului Judeţean Vrancea, iar diferenţa de către Ocolul Silvic.

Acţiunea face parte dintr-u  program de curăţare a pădurii de arborii periculoşi, mai ales că zona este animată în special în zilele de week-end de persoanele care vin să respire aer curat.

crangul petresti lemn

Tăierea copacilor a început în luna februarie şi trebuia finalizată până la 30 aprilie, dar lucrurile sunt departe a fi finalizate, mai cu seamă că se estimează o recoltare de peste 1.200 mc de lemne din cele trei partizi din Crâng.

Mai mult decât atât, oamenii reclamă că acţiunea de ecologizare este de fapt o adevărată operaţiune de măcelărire a pădurii, iar judecând după copacii doborâţi se poate spune că lucrurile aşa stau.

"Sunt copaci care nu au urmă de boală în ei, dar totuşi au fost tăiaţi. Drujbele merg non-stop, mai puţin în zilele de weekend. Din ce văd, este mai mult decât o operaţiune de ecologizare ", ne-a sus un localnic pe care l-am găsit la plimbare în pădure. 

crangul petresti lemn

Şefii Ocolului silvic spun însă că sunt tăiaţi doar copacii marcaţi şi bolnavi.

Agenţia de Mediu Vrancea nu poate interveni să clarifice situţia, chiar dacă specialişti din instituţie au lucrat alături de silvicultori la identificarea în teren a copacilor care trebuie tăiaţi. "Este un amenajament silvic , aprobat prin ordin de ministru. Noi nu avem nicio implicare", ne-a declarat Valentin Logodinschi, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vrancea.

După finalizarea operaţiunii de tăiere, lemnele rezultate vor fi vândute la licitaţie, iar lemnele de foc vor fi puse la dispoziţia populaţiei.

Imagine indisponibilă

O situaţie controversată s-a întâmplat şi în 2015, când pentru amenajarea Crângului Petreşti s-a defrişat circa un hectar de pădure. Conform avizului semnat cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, defrişările s-au făcut  pe 9.000 de metri pătraţi, din cele 48 de hectare ale pădurii. Curtea de Conturi a  descoperit atunci că lemnul rezultat din aceste tăieri, circa 1.000 de metri cubi a dispărut însă din evidenţele Consiliului Judeţean Vrancea, deşi agentul economic care a făcut exploatarea a întocmit avize de însoţire a masei lemnoase.

Consiliul Judeţean Vrancea a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi privind lucrările din Crângul Petreşti. Această constatare a fost contestată de Consiliul Judeţean Vrancea.

“În realitate, din actele de punere în valoare rezultă în mod clar faptul că masa lemnoasă pe picior însuma 385 metri cubi. Aceasta este singura cantitate de lemn cu valoare economică care putea fi, şi a fost înscrisă în evidenţa contabilă a instituţiei judeţene, conform documentaţiei silvice. Restul cantităţii înscrisă în avize, respectiv 608 mc, reprezintă, conform menţiunilor din aceste documente, rădăcini, crengi şi frunziş, care nu au valoare economică şi au reprezentat de fapt deşeuri, care s-au degradat în mod natural”, potrivit răspunsului dat atunci de Consiliul Judeţean Vrancea.

crangul petresti lemn


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite