FOTO Elevi şi profesori de la Colegiul Naţional "Unirea" au ajuns în toate provinciile româneşti în Anul Centenarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia va avea printre participanţi şi aproximativ 150 de elevi şi profesori unirişti.

Dacă uniriştii la sfârşitul secolului XIX iniţiau o tradiţie, aceea a sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române prin activităţi de amploare, tot ei au marcat cum se cuvine anul Centenarului, 2018, printr-o serie de manifestări, dar şi prin descoperirea sau redescoperirea  fiecărei provincii româneşti, aducând la lumină celor mai puţin ancoraţi în realitate sau doar ignoranţi, comorile naturale, dar şi istorice, culturale şi spirituale care ne dau identitate pe acest pământ.

Cel dintâi proiect iniţiat s-a numit “România 100.2100.152.” Iniţiat de profesorii Octavian Dragomir şi Enache Pătraşcu, proiectul a atras în activităţile desfăşurate numeroşi elevi unirişti de gimnaziu şi liceeni alături de cadrele didactice ale CNU.

Denumirea proiectului înseamnă, mai întâi, 100 de ani de la crearea statului naţional unitar modern, proces încheiat la 1 decembrie 1918, dar început la 1859 şi poate, ceva mai devreme, din vremea Revoluţiei de la 1848, când s-au deşteptat sentimentele naţionale, iar românii au înţeles că aparţin aceleaşi naţii şi numai uniţi pot răzbate; mai înseamnă 2100 de ani de la venirea lui Burebista în fruntea statului dac centralizat şi unirea tuturor triburilor din Bazinul Dunării de Jos şi din spaţiul carpatic, dar în egală măsură, maxima înflorire şi expansiune teritorială a statului dac, nişte dimensiuni teritoriale neegalate nici măcar de România Mare; în sfârşit, dar nu în ultimul rând, se împlinesc 152 de ani de când CNU există şi s-a constituit într-un focar de cultură şi deşteptare a maselor, în egală măsură, în oraşul Focşani şi în judeţul Vrancea, liceul nostru apărând într-o perioadă de modernizare a statului român şi dând oameni de o valoare remarcabilă ce au contribuit la acest proces.
 

Un alt proiect care a continuat şi în acest an a fost “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic”. Acest proiect transfrontalier îşi propune o deschidere către spaţiul răsăritean, acolo unde, vremelnic, frontierele despart românii de români. Uniriştii sunt primii din judeţ care au iniţiat parteneriate educaţionale cu şcolile şi comunităţile româneşti din spaţiul ex-sovietic. Iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, şi-a propus revigorarea sentimentului naţional al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român cât şi promovarea valorilor comune europene. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă elevii şi profesorii comunităţilor româneşti din spaţiul ex-sovietic (Basarabia, Bucovina) şi refacerea unor legături de suflet prin acţiuni culturale şi educative comune.

În primăvara acestui an profesorii unirişti au fost oaspeţii colegilor lor de la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi, iar în toamna acestui an aceştia au revenit la Focşani şi la Colegiul Unirea. Nu trebuie uitată legătura de suflet cu elevii şi profesorii basarabeni de la Liceul Româno-Francez Gheorghe Asachi din Chişinău. Alături de aceştia uniriştii au participat la manifestările dedicate Marii Uniri din 27 martie dar şi la o serie de activităţi cultural-artistice desfăşurate în zilele de 9-11 noiembrie. Vizita în capitala Moldovei a debutat cu un tur pietonal prin centrul istoric, martorul marilor proclamaţii istorice, cu vizita şi închinarea în catedrala mitropolitană din Chişinău şi cu un omagiu adus la statuia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa Parlamentului.

image

“De un secol împreună” este titlul unui alt proiect naţional din care CNU. Îniţiat de Şcoala Gimnazială "Sava Popovici Barcianu" din Răşinari, Sibiu, proiectul îşi propune activităţi comune  cu şcoli şi licee centenare sau care au în denumire cuvântul Unirea. Un moment din acest parteneriat s-a petrecut zilele trecute, când în parcul CNU a fost plantat stejarul centenar în apropierea celui sădit în urmă cu mai bine de 90 de ani.


Acţiunea "100 de eroi prind rădăcini la 100 de ani de la Marea Unire", desfăşurată în zilele de 17-18 noiembrie 2018, a însemnat plantarea a 100 de stejari, pentru 100 de eroi, în două localităţi din zona subcarpatică, Bordeşti şi Năruja. Fără ei, România ar fi arătat altfel sau n-ar fi existat deloc. Este motivul pentru care 100 de eroi putneni vor prinde rădăcini, pentru a rămâne vii în conştiinţa generaţiei de astăzi, dar mai ales a generaţiilor care vor veni, pentru că eroii noştri trebuie să reprezinte un reper important. 60 de unirişti frumoşi au răspuns prezent! 60 de copii frumoşi la suflet au înţeles că rădăcinile sunt importante.

Am fost sâmbătă, 17 noiembrie 2018, la Bordeşti, să ne regăsim rădăcinile, în cadrul proiectului România 100.2100.152, prin acţiunea „100 de eroi prind rădăcini, la 100 de ani de la Marea Unire”. La 100 de ani de la Marea Unire, am plantat 100 de stejari, pentru a ne aminti de eroii care au căzut în primul şi al doilea război. Ne-am bucurat că, odată cu prima zăpadă, am revenit acolo unde am plantat alţi 100 de stejari, în toamna lui 2017. Şi spre marea noastră bucurie, cu ajutorul Celui de Sus şi sprijinul Ocolului Silvic Dumitreşti, aproape toţi stejarii plantaţi anul trecut, au prins rădăcini. Iar pentru aducere-aminte, am instalat o placă de marmură, ca simbol al dăinuirii noastre, ca neam, pe aceste pământuri. Pentru a nu-i uita pe eroii care au scăldat aceste pământuri, cu sângele lor şi pentru a aminti generaţiilor viitoare, că am trecut şi noi prin această lume.

Am fost, apoi, duminică, 18 noiembrie 2018, la Năruja. Pentru că un primar cu suflet mare, ne-a deschis uşa şi ne-a sprijinit într-o acţiune similară celei desfăşurate cu o zi înainte. Am plantat, cu alţi minunaţi elevi ai colegiului, încă 100 de stejari, să ne amintească de alţi 100 de eroi, care şi-au lăsat oasele pe câmpurile de luptă şi au îngrăşat fiecare colţ din pământul României, pentru ca noi să existăm astăzi. Ne-am bucurat, la finalul activităţii, că am putut să mergem şi să premiem câteva văduve de veterani de război, care sunt încă în viaţă.

În perioada 23-25 noiembrie 2018, la Focşani, Alianţa Colegiilor Centenare din România marchează sub deviza “Rememorăm, Plantăm, Construim”- IT&Science Roots, aniversarea Centenarului Marii Uniri printr-un program interdisciplinar ce se doreşte a fi configurarea viitorului prin raportare la un trecut glorios. În jur de 120 de profesori şi elevi din 15 colegii şi licee centenare din România, alături de o delegaţie din Republica Moldova şi una de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, vor participa la un amplu program.

Se vor organiza cursuri practice pentru copii şi adulţi: Cum programez un robot. Demonstraţie cu Roboţi Lego, Arduino, Microbit, Ozi-Robots. Cum se predă Informatica în şcoala gimnazială. Nevoile tehnice ale unei şcoli. Laboratorul în valiză. Să învăţăm să programăm folosind medii prietenoase de lucru. Invitaţi speciali-despre predare coding în gimnaziu. IT-essentials şi Infogim. Invitat special, Lector Dr. Răzvan Bologa, ASE Bucureşti: “Predarea roboticii în şcoli folosind asistenţi de învăţare bazaţi pe inteligenţa artificială”.Vor fi comunicări istorice: Prezentarea Colegiului Naţional Unirea. Studenţi Putneni eroi ai Războiului de Reîntregire. Vrancea Eroică – „Bătălia Crăciunului de pe Valea Râmnicului”. Poveşti de război – Alexandru Vlahuţă şi tablourile lui Nicolae Grigorescu.

Va fi şi un moment dedicat generalului aviator ANDREI POPOVICI, personalitate remarcabilă a Aeronauticii Române şi care are un portret în holul central al CNU. Acesta a fost printre primii piloţi brevetaţi ai României, comandant de şcoală militară de aviaţie la începuturile înfiinţării sale, comandantul celui mai important grup aeronautic, Grupul 2 Aeronautic, în campania aeriană pentru salvarea României în vara de foc a anului 1917, comandantul primei instituţii de învăţământ aeronautic din România Mare.

Organizatorii acestui eveniment sunt: Colegiul Naţional Unirea, Uniunea Profesorilor de Informatică din România, Asociaţia Uniriştii, Alianţa Colegiilor Centenare, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, catedrele de istorie şi de informatică ale Colegiului Naţional Unirea.
Alături de invitaţii noştri vom participa, sâmbătă 24 noiembrie, la cea de-a treia etapă de plantare a puieţilor din cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naţionale – Mărăşeşti – RoMândria” după care vom vizita mausoleele din Mărăşti şi Mărăşeşti.

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia va avea printre participanţi şi aproximativ 150 de elevi şi profesori unirişti.

Vom continua, până la 1 decembrie, să descoperim şi să premiem, în cadrul acţiunii „Români pentru România Mare”, români excepţionali, care, prin tot ceea ce au întreprins într-o viaţă de om, au contribuit la consolidarea statului naţional unitar român şi la păstrarea valorilor şi tradiţiilor româneşti. Şi pentru că nu ne este ruşine de ceea ce suntem în lume, noi, cei de la CNU, vom fi, negreşit, pe 1 decembrie 2018, la Alba Iulia, pentru că Alba înseamnă unitate, pentru că este sufletul românismului, pentru că este inima Transilvaniei, care este inima ţării şi pentru că orice român, dacă se simte aşa, trebuie să fie acolo, şi nu în altă parte, în această sfântă zi. Vom fi la manifestările care vor avea loc în oraşul unirii, pentru că şi noi venim, din capătul celălalt al ţării, din cel de-al doilea oraş al unirii, Focşani, ca să ne dăm mâna, peste Carpaţi, români cu români, fraţi cu fraţi, suflete cu suflete.

Toate aceste activităţi întreprinse de unirişti nu ar fi fost posibile fără sprijinul financiar oferit de sponsori privaţi dar mai ales de către Primăria Municipiului Focşani, Consiliul Local Focşani şi Consiliul Judeţean Vrancea către care se îndreaptă mulţumirile şi recunoştinţa noastră", potrivit reprezenanţilor Colegiului Naţional Unirea.

    

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite