FOTO O excursie „altfel”, în Bucovina şi Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În „Săptâmăna Altfel”,  25 de elevi din cei peste 1000 ai ColegiuliTehnic “Edmond Nicolau” Focşani au reuşit să participe la proiectul de cunoaştere a „Patrimoniului natural şi cultural” din Maramureş şi Bucovina.

Elevi de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, însoţiţi de profesoara de geografie Alexandra Tătaru au fost într-o excursie de cunoaştere a „Patrimoniului natural şi cultural” din Maramureş şi Bucovina.

Aceştia au parcurs la sfârşitul săptămânii trecute un circuit de aproximativ 1200 de kilometri, de-a lungul căruia au observat cele mai impresionante obiective.

În ciuda vremii nefavorabile, excursioniştii nu s-au abătut de la programul stabilit şi au vizitat tot ce şi-au propus.

„Spre Maramureş, am ales traseul pe Valea Bistriţei de la Piatra Neamţ. Pe acest traseu ne-am oprit la Barajul Bicaz şi apoi am urmărit pe partea dreaptă, Lacul Izvorul Muntelui.După ce am trecut de Piatra Teiului ne-am Îndreptat spre Vatra Dornei, urmărind aceeaşi Vale a Bistriţei, observând numeroase localităţi ce au ca activitate economică principală exploatarea lemnului. 

La Vatra Dornei, ne-am întâlnit cu exploratorul Alin Totorean, care a ales de ceva vreme să locuiască acolo şi care le-a povestit elevilor, rezumativ, câte ceva din experienţele trăite în explorările sale geografice. După ce am pozat veveriţele din parcul Vatra Dornei, traseul nostru a continuat prin Pasul Tihuţa, trecând prin Parcul Natural Munţii Călimani şi o parte din Depresiunea Transilvaniei către Bistriţa şi Năsăud. 

Am pătruns în Maramureş prin partea sudică, primul obiectiv de aici fiind Mănăstirea Bârsana, nu departe de localitatea Rozavlea. Cimitirul Vesel, unic în lume, le-a oferit elevilor o altă imagine a modului în care se poate depăşi dramatismul morţii şi au citit câteva epitafe frumos încrustate în lemnul crucilor de către Stan Ioan Patraş şi Dumitru Pop ce exprimau viaţa celor ce se odihneau acolo. 

Sighetul Marmaţiei, cel mai nordic oraş al ţării ne-a lăsat să îl vizităm, să admirăm peisajul urban, dar mai ales să ne familiarizăm cu trecutul. Acel trecut prezent încă în Memorialul Durerii, memorial care descrie toate episoadele de represiune la care au fost supuşi oamenii în perioada comunismului. Sentimentul trăit acolo a fost mai profund pentru cei care au prins acele vremuri, pentru elevi însă a fost doar o introducere care poate fi studiată mai departe.

image

Din nou pe Valea Bistriţei, de data această în amontele acesteia, unde drumul a fost destul de dificil, cu multe denivelări şi foste cratere, din fericire peticite. Păcat! Ar trebui lucrată mai repede porţiunea dintre Moisei şi Pasul Mestecăniş, pentru că peisajul este unic şi ar trebui văzut mai des.
Prin Pasul Mestecăniş am intrat în Bucovina, însoţiţi de o ploaie torenţială, prin Câmpulung Moldovenesc către Suceava. A treia zi obiectivele noastre au fost: Centrul de ceramică neagră de la Marginea, Mina (Salina) Cacica şi Târgu Neamţ. 
Avem o ţară frumoasă şi deseori poţi întâlni şi oameni minunaţi”, a concluzionat prof. Alexandra Tătaru.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Alexandru Mironov la Focşani: „Suntem o specie condamnată la eternitate”

Eternul Eminescu, evocat la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite