FOTO Record: 62 de ani, cel mai lung proces din Ţinutul Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul s-a întins din anul 1833 până la 1895, protagoniştii fiind personaje importante din istoria locală. Documente despre proces de găsesc la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea.

În trecut ca şi în prezent, pricinile mărunte năşteau procese întinse pe mari perioade de timp  O astfel de speţă s-a judecat la o instanţă locală, respectiv Judecătoria Putna  şi a durat 62 de ani.

Motivul a fost unul relativ minor, dreptul de proprietate pentru 12 hectare de vie, dar când orgoliile îşi spun cuvântul nimic nu mai contează.

De-a lungul celor peste şase decenii de proces au murit reclamanţii, pârâţii, urmaşii lor, judecătorii, avocaţii,  experţii, dar nicio parte implicată   nu a dat înapoi, niciuna nu a renunţat la acele suprafeţe, e adevărat nu foarte mici, dar nesemnificative la scara marilor proprietăţi.

Ca un argument suplimentar pentru cei care apără proprietatea individuală, în detrimentul celor care mai susţin proprietatea colectivă ,  „nici o palmă de pământ nu trebuie cedată şi trebuie luptat până la capăt pentru obţinerea drepturilor fireşti de proprietate”. Aceasta este deviza după care se călăuzeşte în definitiv întreaga societate şi în prezent, şi acum o sută, două sute de ani sau mai mult.

image

Foto

image

Povestea ascunsă în depozitele Arhivelor Naţionale este interesantă şi sună cam aşa. Pe la 1750, în sectorul  Rugineşti Domneşti, s-a petrecut un schimb de teren: cele 12 hectare (24 de pogoane în actele timpului) au fost transferate de la un proprietar la altul, după care s-a revocat acest transfer de proprietate. 

Nemulţumită, una dintre părţi a intentat un proces în 1833, care a fost câştigat în prima fază de cel care a iniţiat acţiunea . Dar pentru că instanţele de atunci au considerat că anumite proceduri nu au fost respectat , la 1849 s-a dispus rejudecarea procesului. 

„Aici au apărut două personaje cunoscute pe planul istoriei naţionale. Prinţul Neculai  Vogoride  şi soţia Ecaterina,  despre care ştim ce rol au jucat în perioada pregătirilor alegerilor pentru Mica Unire.  Această Ecaterina Conache Vogoride  a cumpărat în 1855 moşia Rugineşti-Domneşti, care cuprindea şi pogoanele în litigiu şi a început şi ea sarabanda proceselor din acele timpuri până când  a fost ales Cuza domn în ambele principate. Prinţul Neculai  Vogoride şi-a căutat sănătatea prin străinătăţi şi a murit  în 1863, iar Ecaterina, după ce a stat pentru puţin timp la moşia părintească, a plecat la Roma, unde s-a măritat cu prinţul  Ruspoli, cu care a mai făcut trei fete şi un băiat, după cei trei copii cu prinţul Vogoride.  A murit în 1870, de malarie  Urmaşii au continuat procesul până în 1895, când una dintre părţi a pierdut”, precizează istoricul Florin Dârdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea.

După anul 1910, moşia Domneşti -Rugineşti este vândută de către urmaşii Ecaterinei Vogoride, astfel stingându-se  şi ultimul focar de gâlceavă cu urmaşii reclamanţilor de la1833.  Astăzi, nu se mai ştie nimic despre acel teren care poate a rămas tot vie, ori s-a transformat în suprafaţă arabilă sau loturi de casă.

Mai puteţi citi:

Pergament cu sigiliul lui Petru Rareş, la Arhivele Naţionale din Vrancea

VIDEO Imagini de arhivă din Focşaniul zguduit de cutremurul din 4 martie 1977

FOTO În trecut, Crimeea a jucat un rol împortant în făurirea Micii Uniri de la 1859. Impresiile unui ofiţer cartograf austriac despre oraşul Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite