FOTO VIDEO Meditaţii în Casa Domnului. Preotul care păstoreşte elevii comunităţii ca să ia BAC-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 30 de tineri se strâng în biserică în fiecare după-amiază, pentru pregătire FOTO: Ştefan Borcea
Cei 30 de tineri se strâng în biserică în fiecare după-amiază, pentru pregătire FOTO: Ştefan Borcea

30 de elevi cu posibilităţi materiale reduse, de la mai multe licee din Focşani, fac zilnic meditaţii la Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul“, cu profesori voluntari.

Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul“ din Focşani, care aparţine Garnizoanei Focşani, este transformată în fiecare zi, vreme de două ore, prin bunăvoinţa preotului paroh, într-o sală de meditaţii pentru elevii de clasa a XII-a care urmează să susţină în această vară examenul de maturitate.

Tineri cu posibilităţi materiale modeste de la liceele „Edmond Nicolau“, „Mihail Kogălniceanu“ şi „Gheorghe Tattarescu“ din Focşani, sub îndrumarea a şapte profesori voluntari, se pregătesc în cadrul primitor al bisericii, înconjuraţi de  sfinţii din icoane, la cinci materii şcolare, respectiv limba şi literatura română, matematică, biologie, istorie şi geografie.

„Totul a început după o slujbă la biserică, când părintele mi-a propus să realizăm acest proiect minunat. M-am gândit că o să am refuzul elevilor, ţinând cont că lecţiile s-au desfăşurat într-un altfel de cadru decât erau ei obişnuiţi, m-am gândit că poate şi cadrele didactice vor fi refractare la auzul unui astfel de proiect, dar am fost fericită să văd că lumea nu vrea doar avantaje materiale, ci şi satisfacţii. Bogăţia sufletească este mai presus decât orice şi să ajuţi nişte copii este un lucru foarte mare“, a declarat Mihaela Tătaru, coordonatorul proiectului şi consilier financiar la un liceu din Focşani.

Proiectul e la al doilea an

Prima serie de absolvenţi meditaţi în biserică de profesoarele Maria Ungureanu, Silvia Grigorescu şi Elena Deju la limba română, Dorina Tiugan la gramatică, Alina Seceleanu la Biologie, Constanţa Giurcan la Istorie, Gherghina Felea la matematică şi Alexandra Tătaru la geografie a produs satisfacţie anul trecut.

19 din cei 25 de cursanţi ai proiectului au reuşit să treacă cu brio de Bacalaureat, 14 dintre ei fiind astăzi studenţi la universităţi cunoscute din ţară sau peste hotare. Cei mai merituoşi au fost Florin Corodeanu, un elev de la casa de copii, care a luat nota maximă la matematică şi astăzi este student la Aeronautică. De asemenea, Raluca Larion, care a avut media generală 9.40, este astăzi studentă în Anglia, la Bristol.

Iniţiatorul acestei inedite acţiuni educaţionale, preotul Ionel Vrînceanu, este mulţumit de rezultate şi spune că proiectul a pornit ca o necesitate, în urma rezultatelor deloc favorabile obţinute în ultimii ani la Bacalaureat. 

„Biserica este locul cel mai curat de pe pământ şi dacă noi avem mintea liberă, curată şi le-o împărtăşim şi elevilor, atunci duhul lui Dumnezeu lucrează. Le-am vorbit că nu e suficient doar să meargă la şcoală sau să vină la pregătire dacă nu se implică cu sufletul, cu inima, cu mintea şi atunci lucrează şi harul lui Dumnezeu. Îi evaluăm din când în când şi cei care nu se ţin de carte lasă locul altora, pentru că mai sunt şi alţii care nu au posibilitate să facă“, a precizat părintele Ionel Vrînceanu.

Elevii sunt cu toţii fascinaţi de liniştea locul ales pentru a se pregăti.

„Eu vin aici la pregătire la română şi istorie. Mai am mult de lucrat pentru a lua cu brio examenul. Mulţi pun acum presiunea pe acest examen şi eu vreau să iau o notă cât mai bună. Profesorii sunt foarte  blânzi şi ne înţeleg foarte bine”, spune Manuela Turbatu, elevă în clasa a XII-a

1

„Este o senzaţie plăcută când vin aici să mă pregătesc, este ceva special. Dacă iau Bacalaureatul, vreau să merg mai departe la Conservator, pentru că muzica este una din pasiunile mele şi consider că mă reprezintă cel mai bine“, spune  Nicolae Cătălin Ionescu, un alt elev care face pregătire în biserică.

Şi reprezentanţii Garnizoanei Focşani sunt mândri de reuşitele din cadrul proiectului.

„Suntem bucuroşi că un astfel de proiect se poate derula la Capela Militară, că putem sprijini aceşti tineri în demersul educaţional. Sunt copii receptivi, comunicativi şi puşi pe învăţat, în aşa fel încât examenul maturităţii să nu mai constituie un obstacol aşa de mare”, ne-a precizat lt. Cătălina Crintea, membru în cadrul Fundaţiei Capela Militară „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, sub al cărei patronaj se desfăşoară proiectul „O şansă pentru fiecare”.

2

Ravagiile examenului de maturitate

Dacă în anul 2012 procentul de promovabilitate în rândul liceenilor din judeţ a fost doar de 45,58%, în anul următor, 2013, pe fondul unor subiecte mai uşoare, procentul celor care au luat examenul maturităţii a fost de 54,6%.

În ceea ce-i priveşte pe elevii care au făcut meditaţii la Biserica Garnizoanei Focşani, din cei 25 de elevi care au venit constant la meditaţii, 19 au promovat Bacalaureatul, rezultând un procent de 76%. Anul acesta iniţiatorii proiectului spun că se aşteaptă la rezultate şi mai bune, întrucât programul de meditaţii a pornit cu două luni mai devreme decât anul trecut.

Mai puteţi citi:

Viitoarea catedrală ortodoxă din Focşani va fi gata la „Sfântul Aşteaptă”

FOTO-VIDEO Ouă de struţ pictate pe policandrul de la Biserica „Sf. Nicolae Nou” din Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite