FOTO VIDEO „Memorialul Durerii“ de la Suraia. Film documentar făcut de o profesoară de istorie despre suferinţele colectivizării forţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Sandu este profesor de istorie
Camelia Sandu este profesor de istorie

În urmă cu 60 de ani, între 28 şi 30 decembrie,  oamenii din Suraia au vrut să-i alunge din sat pe cei care le forţau înscrierea în structurile colectiviste.

Procesul de colectivizare, care a avut loc după martie 1949, până în 1962, a fost unul extrem de violent pe teritoriul actualului judeţ Vrancea.

Primii care au căzut victime acestei monstruozităţi impuse cu forţa de la Moscova au fost proprietarii de terenuri mai mari de 50 de hectare, care într-o singură noapte, după decretul 84/2 martie 1949, s-au trezit cu toată averea confiscată, respectiv locuinţe, terenuri, utilaje agricole, animale şi deportaţi.

Ţăranii mai puţin înstăriţi au cunoscut şi ei prigoana comunistă pentru colectivizarea satelor câţiva ani mai târziu, la sfârşitul anului 1957 începutul anului 1958.

În acea iarnă, s-au răsculat împotriva colectivizării ţăranii din Suraia, Vadu Roşca şi Răstoaca, iar curajul localnicilor care au luat cu asalt primăriile şi au ars cererile de trecere la colectiv a fost pedepsit cu deportări şi ani grei de puşcărie în cumplitele închisori comuniste, iar la Vadu Roşca revolta a fost reprimată cu gloanţe.

În Vrancea, primii care s-au opus sistemului au fost ţăranii din Suraia, care între 28 şi 30 noiembrie s-au confruntat cu cei care încercau să-i convingă să se treacă la colectiv.

Un număr de 13 persoane au fost condamnate atunci la muncă silnică şi confiscarea averii.

Omagiul comunităţii locale

Profesor de istorie Camelia Sandu, de la Şcoala Suraia, a realizat un film documentar despre ce s-a întâmplat acum 60 de ani în comuna Suraia, cu sprijinul autorităţilor locale.

"Realizarea acestui film şi interviurile pe care le-am realizat anul trecut sunt aprecierea şi omagiul colectivităţii locale şi al meu personal pentru oamenii care în urmă cu 60 de ani au avut curajul să se opună colectivizării forţate. Anul acesta este centenarul luptelor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, mai avem puţin şi intrăm şi în Centenarul Marii Uniri şi este evident că trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului, dar nu putem uita de evenimentele istoriei locale, cum este şi acesta, un eveniment major în istoria comunei. Filmul este despre colectivizare, în primul rând despre revolta din Suraia, dar atinge şi revolta din Vadu Roşca", potrivit profesoarei Camelia Sandu.

Filmul este unul impresionant, o  adevărată lecţie de istorie care nu trebuie uitată nicicând, pentru că revolta ţăranilor din Suraia a fost pedepsită aspru de regimul comunist: bătăi, arestări şi 13 persoane condamnate.
Filmul ”Suferinţele colectivizării” a fost realizat împreună cu jurnalistul Aurelian Ivan.

La Vadu Roşca s-a murit

Cele mai tragice revolte ţărăneşti au avut loc în satul Vadu Roşca, comuna Vulturu.  În  4 decembrie 1957, revoltă a fost reprimată de trupele de securitate coordonate de cel care avea să devină câţiva ani mai târziu preşedintele ţării, Nicolae Ceauşescu.

Au căzut atunci sub furia gloanţelor nouă oameni tineri, 48 fiind răniţi, alţi 18 înfundând ani grei de carceră în închisorile comuniste.

După Vadu Roşca a urmat Răstoaca, unde 22 de bărbaţi din localitate au ajuns pentru acelaşi motiv în închisori. Toţi ţăranii închişi în urma răscoalelor împotriva colectivizării  au fost eliberaţi, în 1964, în urma unui decret de graţiere dat de Gheorghe Gheorghiu-Dej.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite