FOTO VIDEO Poveşti la gura sobei despre călătorii inedite în jurul lumii şi despre depăşirea limitelor umane, la simpozionul dedicat Zilei Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participantţii la Simpozionul dedicat Zilei Pământului
Participantţii la Simpozionul dedicat Zilei Pământului

Sâmbătă, 22 aprilie 2017 s-a desfăşurat la Adjud o sesiune de comunicări în cadrul celei de-a XI-a ediţie a Simpozionului Naţional ,,Ziua Pământului”, ce a cuprins numeroase activităţi pe această temă (excursii, expoziţii de fotografii, activităţi de ecologizare) desfăşurate nu doar în judeţul nostru.

Astfel, elevii din Sibiu au vizitat Muzeul de Ştiinţele Naturii, iar un grup de elevi de la Şcoala din Domneşti a aflat noţiuni de astronomie la recentul Observator Astronomic din Bacău.

Elementul central din acest simpozion l-a reprezentat Sesiunea de Comunicări, invitaţii şi conferinţele fiind unele excepţionale.

Românul care a traversat Canalul Mânecii înot, fără echipament de protecţie, Avram Iancu, le-a vorbit participanţilor despre ce înseamnă să-ţi depăşeşti limitele, acesta menţionând că forţa pentru această performanţă i-a dat-o steagul României pe care îl vedea fluturând pe catargul bărcii ce-l însoţea în această temerară încercare.

Peste mai puţin de 60 de zile, Avram Iancu va încerca o altă experienţă inedită, demnă de Cartea Recordurilor, urmând să înoate, pe fluviul Dunărea, distanţa de 2.860 de km de la izvoare şi până la vărsare.

La fel de captivante au fost şi comunicările susţinute de prof.univ.dr. Liviu Apostol de la Univ. Al. I Cuza din Iaşi, despre geografia ţărilor Israel, Iordania şi Egipt, dar şi de către prof.dr. Alexandra Tătaru despre expediţia de aproape 10.000 de kilometri desfăşurată vara trecută la Capul Nord. Capul Nord este punctul în care Marea Norvegiei, parte a Oceanului Atlantic, se întâlneşte cu Marea Barents, parte a Oceanului Arctic. Cele două săli unde s-au desfăşurat comunicările, Sala de festivităţi de la C.N ,,Emil Botta” şi Sala de şedinţe a C.L. Adjud, au fost neîncăpătoare pentru cei 170 de participanţi, profesori şi elevi veniţi de pe întreg cuprinsul judeţului Vrancea, din localităţile Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Câmpuri, Soveja, Tâmboieşti, Slobozia Bradului, Homocea, Ploscuţeni, Tănăsoaia, Rugineşti, Pufeşti etc, precum şi din judeţul Bacău de la Huruieşti şi Urecheşti.

Activitatea nu ar fi avut anvergura necesară fără implicarea deosebită a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, prin prof.dr. Dogaru Gicu Valentin, a conducerii Colegiului Naţional ,,Emil Botta” prin Dumitru Emil şi a Şcolii Gimnaziale din Pufeşti prin Damian Nicolae şi Mariana Bogdan, a Directorului Casei de Cultură ,,Tudor Vornicu” , prof. Ion Catană şi a primarului municipiului Adjud, Constantin Armencea.

Din păcate, conferinţele au fost marcate şi de un eveniment trist. Preşedintele Societăţii de Geografie din România,  prof.univ.dr. Mihai Ielenicz, a decedat joi, 20 aprilie, la Marea Moartă. În memoria sa, a fost ţinut un moment de reculegere. Societatea de Geografie din România - filiala Vrancea, a fost recent înfiinţată cu sprijinul preşedintelui SGR.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite