FOTO VIDEO Cum a reuşit Ion Raţiu să tulbure vizita lui Ceauşescu la regina Angliei. Revolta care l-a trimis în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1978, Nicolae Ceauşescu, conducătorul României comuniste, a efectuat o vizită de stat în Marea Britanie, ocazie cu care Ion Raţiu a susţinut un protest.

GALERIE FOTO

Nicolae Ceauşescu era primul şef de stat socialist care efectua o vizită în cea mai puternică monarhie din lume şi pe parcursul celor trei zile de şedere pe tărâm britanic el şi consoarta lui au avut parte de un tratament plin de fast, unul dintre episoade fiind plimbarea pe care i-a oferit-o regina, cu caleaşca, pe străzile Londrei.

Deşi vizita a fost prezentată ca un succes total, ea a avut parte şi de un moment neaşteptat, care l-a tulburat pe Ceauşescu. Este vorba despre protestul românului Ion Raţiu, viitorul candidat la preşedinţia României, pe atunci om de afaceri la Londra.

Ion Raţiu a mers în faţa hotelului unde Ceauşescu urma să dea o recepţie în onoarea reginei şi a reuşit să atragă atenţia asupra sa, prin gestul neobişnuit pe care l-a făcut. Întâmplarea ne-a fost povestită de Indrei Raţiu, fiul liderului ţărănist, acasă la familia Raţiu, la Turda.

A fost o „sărbătoare“

“Era un autocar de jandarmi şi Ion Raţiu a sărit peste gard. Era în costum, avea papion şi s-a legat cu mâinile de gardul hotelului, înainte de sosirea lui Ceauşescu. Bineînţeles, toată presa a văzut, deci i-a reuşit această acţiune de a obţine ce şi-a dorit. A fost reţinut de poliţia britanică, câteva ore. A fost eliberat, s-a dus acasă, iar mama îl aştepta cu o masă foarte mare. A fost o sărbătoare pentru o presă liberă. Ce este interesant în această poveste: oricare guvern poate să cadă într-o astfel de capcană”, ne-a relatat Indrei Raţiu cele întâmplate în urmă cu patru decenii.

De altfel, despre întâmplare a vorbit însuşi Ion Raţiu, într-o carte de memorii. Liderul ţărănist avea 61 de ani pe atunci.

“A dat un banchet pentru Regina Angliei la <<Claridges>>, hotelul cel mai luxos. Poliţia, care primise instrucţiuni ca să facă în aşa fel încât să nu existe o demonstraţie ostilă, pusese un fel de camion mare în faţa micului grup de români, adunaţi acolo cu placarde, pentru ca el să nu ne vadă. Nu am putut să-mi permit ca Ceauşescu să ajungă la Londra fără să se înregistreze vreun protest. Atunci, am sărit peste baricadă, eram mai tânăr ce-i drept, şi ajungând în faţa camionului, am ridicat placarda ca regina să o vadă. Am fost arestat, pe motiv că am împiedicat menţinerea ordinei publice. Am stat patru ore şi jumătate în închisoare. Îmi luaseră şi şireturile ca nu cumva să mă sinucid. Eu însă eram încântat. Dădeau vina pe mine, dar de fapt ei erau vinovaţi, deoarece mă împiedicaseră să demonstrez, să-mi exprim punctul de vedere ca om liber ce eram. Rezultatul a fost că a doua zi am apărut pe pagina întâi ziarului Times. Ceauşescu apăruse în interior”, se destăinuie Ion Raţiu în cartea “Cine mă cunoaşte în ţară aşa cum sunt?”.

Ce a scris "The Times" despre protest

Vizita lui Nicolae Ceauşescu şi a Elenei Ceauşescu a avut loc în perioada 13-16 iunie 1978, iar protestul lui Ion Raţiu a fost consemnat pe data de 15 iunie. A doua zi, ziarul The Times scris în paginile sale următoarele:

„Protest blocat: Noaptea trecută poliţia a interzis o demonstraţie a românilor în fata hotelului în care domnul Ceauşescu oferea un banchet în onoarea Reginei. Domnul Ion Raţiu, un fost diplomat roman care acum este om de afaceri la Londra, a fost arestat, acuzat de obstrucţionarea poliţiei şi apoi închis în secţia de poliţie până când preşedintele a părăsit hotelul. Protestatarii purtau pancarte în care comparau viaţa din România cu cartea <<1984>> a lui Orwell (n.a. cartea, o utopie, este un roman politic scris de George Orwell în 1948, cu o acţiune care prezintă viaţa unui intelectual sub opresiunea unui guvern totalitar). Ei au fost ţinuţi în spatele unui gard de protecţie iar în faţa lor a fost postat un autobuz, pentru a nu fi văzuţi de domnul Ceauşescu”, scria The Times.

Ion Raţiu avea să scape de acuzaţii. Ulterior a avut o relaţie privilegiată cu Margaret Thatcher, supranumită “Doamna de fier”, prim-ministru al Regatului Unit între 1979 şi 1990.

O vizită cu interese

Primirea lui Nicolae Ceauşescu în Marea Britanie a fost privită ca surprinzătoare de către Occident, în condiţiile în care se ştie foarte bine că România este un stat totalitar. Autorităţile britanice au trecut însă peste acest aspect, din interese economice. În timpul vizitei, s-au semnat contracte cu firmele British Aerospace şi Rolls Royce privind cooperarea pe termen lung în construirea de avioane BAC-1-11 şi motoare pentru avioane.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite