(FOTOGALERIE) Trei miliarde de euro costă să nu murim la cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem de detecţie prin unde sonore.
Sistem de detecţie prin unde sonore.

Trenurile ar putea fi oprite, gazele închise şi generatoarele de curent ar putea salva bolnavii din spitale în cazul unui mare seism, totul cu ajutorul sistemului unic în lume aflat în Vrancea. Acesta prevede cutremurele de şapte grade pe Richter cu 28 de secunde înainte de a se produce. Autorităţile însă nu îl folosesc. În schimb, în comerţul online au apărut o serie de detectoare care pretind că ar avea asemenea performanţe,

Pământul vuieşte înainte de cutremur. Aşa spun seismologii Observatorului de la Ploştina, primii şi printre puţinii norocoşi de altfel care ştiu când urmează să se producă un seism.

Click AICI pentru FOTOGALERIE

Asta deoarece aici, în Vrancea, România are singurul Sistem de Avertizare Seismică în Timp Real din lume.

Acest sistem ar trebui ca, prin semnalele pe care le emite la un cutremur mai mare de şapte grade, să blocheze imediat obiectivele de interes naţional cu risc major la cutremure puternice: gazul metan, instalaţiile electrice de înaltă tensiune, conductele de petrol şi de apă, trenurile de mare viteză, instalaţiile aeronautice, rafinării, etc.

Investiţia iniţială (la nivelul anului 2005), a fost de trei miliarde de lei vechi, adică aproximativ 100.000 de euro la vremea respectivă.

Din păcate însă sistemul este folosit momentan doar pentru avertizarea Institutului Naţional de fizică a Pământului, pentru emiterea de semnale în cazul Reactorului Nuclear de la Centrul de Cercetări din Piteşti şi la Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin.

Avem semnalul, nu avem robinetul

Fibra optică a sistemului a fost instalată pe tot traseul, observatorul seismologic de la Ploştina funcţionând la parametri normali prin cei nouă senzori de adâncime şi de suprafaţă introduşi în pământ. "Doi dintre senzorii montaţi în zona Ploştina sunt de adâncime la 50, respectiv 60 de metri în pământ. Semnalele se transmit de acolo la noi. Nu sunt bani pentru a pune proiectul în practică aşa cum trebuie. Cei din instituţii nu se implică. De exemplu pentru pentru stoparea gazelor ar fi nevoie de două miliarde de euro pentru toţi cei opt milioane de utilizatori. O sumă foarte mare. Încercăm să găsim ceva mai ieftin", ne-a declarat directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu.

Costurile extinderii

Extinderea sistemului de alertă la nivelul întregii ţări ar costa, potrivit profesorului Mărmureanu, în jur de trei miliarde de euro (asta dacă fiecare locuinţă în parte ar fi dotată cu senzori).

În schimb, implementarea sistemului în şcoli şi spitale ar costa circa cinci milioane de lei noi (1,3 milioane de euro). „Ar fi extrem de util", spune seismologul.

Dispozitivele de avertizare la cutremur din comerţ, păcăleală

Seismologul Gh. Mărmureanu atrage atenţia şi asupra dispozitivelor de avertizare individuale în caz de cutremur ce au apărut în ultima perioadă în comerţul online.

Aparatele costă în jur de 150 de euro însă nu prezintă nici o garanţie. „Aceste aparate nu au nici o siguranţă. Unicul sistem de avertizare în caz de cutremur este la Institut. Aceste aparate şi dacă treci cu maşina pe lângă ele îţi arată cutremur de 7 grade. Este o păcăleală", spune Mărmureanu.

Deşi cele mai multe cutremure provin din Vrancea, unde zilnic sunt înregistrate seisme până în 4 grade pe Richter la Observatorul Seismologic, aici este riscul cel mai scăzut de prăbuşire a clădirilor.

Municipiul Focşani este singurul oraş din ţară în care blocurile sunt construite pentru rezistenţă seismică de gradul nouă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite