Gâlceavă între DSP şi Primăria Focşani. De ce-i „pasat” între instituţii cel mai mare centru de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Armatei Focşani  FOTO: Ştefan Borcea
Casa Armatei Focşani  FOTO: Ştefan Borcea

Autorităţile sanitare şi cele locale nu se înţeleg deloc pe acest subiect,  având păreri ireconciliabile cu privire la modul cum ar trebui să funcţioneze aceste centre de vaccinare împotriva COVID-19

Direcţia de Sănătate Publică şi Primăria Focşani nu se înţeleg cu privire la preluarea Centrului de Vaccinare organizat la Casa Armatei de către municipalitate. 

După mai multe întâlniri de lucru şi discuţii în van, Centrul va rămâne pe mai departe în operarea şi sub organizarea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Apărării Naţionale, deşi trebuia preluat de municipalitate, aşa cum se întâmplă peste tot în ţară..

DSP spune că este un refuz de neînţeles al autorităţii locale de la Focşani de a prelua cel mai performant centru de vaccinare din judeţul Vrancea, care a asigurat până în prezent imunizarea a mai bine de jumătate dintre persoanele  care au fost vaccinate  anti COVID-19 la nivel judeţean, adică aproape 11.000 de oameni.

"În numeroase ocazii, primarul municipiului Focşani şi-a exprimat grija şi preocuparea faţă de locuitorii municipiului, dar inacţiunea sa în ceea ce priveşte preluarea Centrului de Vaccinare de la Casa Armatei, care este o structură perfect funcţională în acest moment şi care deserveşte cu prioritate locuitori ai municipiului Focşani, este de natură a-l contrazice. Din păcate, mai ales acum, în momente în care întreaga comunitate are atât de mare nevoie de serviciile medicale oferite de Centrul de Vaccinare de la Casa Armatei, refuzul primarului Cristi Valentin Misăilă de a-l prelua în administrare nu poate fi privit decât ca un refuz de a se preocupa de sănătatea locuitorilor municipiului pe care îl conduce, indiferent dacă este unul tacit sau explicit", potrivit DSP Vrancea.

Primarul: "cum calculăm apa, energia electrică?"

La rândul său, primarul Focşaniului susţine că ar vrea preluarea acestui centru, dar în condiţii legale, acuzând Guvernul că a transferat întreaga responsabilitate a administrării centrelor de vaccinare şi a angajării personalului din centre în sarcina Primăriilor. Asta chiar  dacă există promisiunea că autorităţile locale vor primi ulterior banii cheltuiţi pe perioada derulării acesteia.

Edilul se întreabă cum vom fi calculate consumurile de apă, de energie, de încălzire, atât timp cât nu există o diferenţiere şi o departajare foarte clară a acestora, invocând faptul că va veni Curtea de Conturi şi îi va penaliza pentru asta. 

"Casa Armatei din Focşani este un imobil aflat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (Brigada 8 ROT) şi nu poate fi preluat, total sau partial, în mod legal în administrarea Primăriei Municipiului Focşani decât în baza unei Hotărâri de Guvern.  Mai mult decît atat, trebuie menţionat şi faptul că valorile facturilor lunare de utilităţi sunt foarte mari la Casa Armatei: 22.000 lei apă, 30.000 lei energie termică, iar cele cu energia electrică şi mai mari. Toate acestea sunt cheltuieli care vor trebui suportate de la bugetul local până la finanţarea venită de la Guvern, care, din experienţa centrelor de carantinare, întârzie foarte mult.", spune primarul Cristi Misăilă.

Edilul mai susţine că a propus ca în Centrul de Vaccinare de la Dispensarul din Sud, unde funcţionează doar un singur punct de vaccinare, să se înfiinţeze încă două puncte, dar DSP refuză acest lucru.

Vă mai recomandăm:

Primul centru de vaccinare pentru imunizarea cu AstraZeneca s-a deschis luni la Focşani

Peste 89.000 de persoane cu boli cronice au fost vaccinate anti-COVID până astăzi

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite