Gheorghe Burleanu a jucat 353 de meciuri în prima ligă de fotbal a României şi a marcat 59 de goluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai importanţi mijlocaşi la închidere pe care i-a dat fotbalul românesc din toate timpurile. A început fotbalul la Bacău sub îndrumarea profesorului Nicolae Radu. S-a impus încă din primii ani ai junioratului ca fiind un jucător cerebral şi cu reale calităţi de lider.

În ultimul an de juniorat, viaţa lui Gheorghe Burleanu a intrat într-un con de umbră.

"La doar 17 ani am făcut puşcărie pentru că l-am bătut pe băiatul unui miliţian. Din caza cazierului meu pătat am ratat transferurile la echipele mari ale ţării, Steaua şi Dinamo", spune cu regret fostul mare jucător.

A jucat de-a lungul carierei sale la Chimia Mărăşeşti şi mai apoi, în divizia B, la Unirea Dinamo Focşani. La 24 de ani a făcut pasul către liga naţională, FC Scorniceşti, fiind echipa la care a debutat pe prima scenă fotbalistică.

"La Scorniceşti a fost foarte bine. Erau oameni de toată isprava chiar dacă nu se auzeau lucruri foarte frumoase despre familia lui Ceauşescu. I-am avut colegi pe Piţurcă, Bumbescu, Bărbulescu, jucători care mai târziu au luat Cupa Campionilor. Oraşul m-a făcut să plec însă. Nu aveai ce face. Erau trei case şi trei wc-uri, cum se spune. Au urmat periplurile mele pe la Târgovişte, Bacău, Brăila, Piatra Neamţ, Moineşti şi Roman, echipe pentru care am un mare respect", spune Burleanu.

Fostul mijlocaş la închidere îşi aduce aminte cu plăcere şi de cel mai important moment al carierei sale, semifinala Cupei României, cu Inter Sibiu.

"După 0-0 la Sibiu, am reuşit să batem cu 1-0 în retur printr-un gol marcat de mine. Chiar dacă nu am luat Cupa României în acel an, am rămas cu amintirea acelui gol de calificare. Am jucat în cariera mea o finală de Cupa Balcanică împotriva unei echipe din Bulgaria, dar şi o finală de Cupa României pierdută în faţa celor de la Craiova", îşi aduce aminte şi de momentele mai puţin plăcute ale carierei sale, fostul mare jucător.

Focşani şi Piatra Neamţ

Chiar dacă în cariera sa a jucat la peste zece echipe, Gheorghe Burleanu nu se sfieşte să afirme că Unirea Focşani şi Ceahlăul Piatra Neamţ i-au rămas cel mai mult în inimă.

"La Focşani am debutat în fotbalul mare. Aristide Ghiţă a fost antrenorul care m-a luat de la Mărăşeşti şi m-a aruncat în luptă. Am avut o generaţie de excepţie cu fotbalişti de mare valoare, are puteau juca în Liga I fără probleme. Ne băteam de la egal la egal cu Constanţa, Iaşi şi Bistriţa. La Piatra Neamţ am cunoscut oameni de mare caracter. Focşaiul şi Piatra Neamţ vor rămâne tot timpul în inima mea", recunoaşte Burleanu.


Întrebări şi răspunsuri


De ce nu mai vine lumea la meciurile din Liga I?

Pentru că nu mai au ce să vadă. Înainte jucam din plăcere şi abia apoi veneau şi banii. Acum toată lumea se gândeşte doar la bani. Noi jucam cu casa închisă, indiferent cu cine aveam meci. Acum dai mâna cu spectatorii înaintea meciului, aşa de puţini sunt în tribună.

Aţi avut oferte din străinătate?

Echipe din Germania, Grecia şi Cipru au făcut oferte pentru mine, dar din varii motive tranzacţiile au căzut. Nu-mi pare rău că am jucat numai în România. Am de ceva vreme o şcoală de fotbal care îmi poartă numele şi sunt mândru de asta. În fiecare sezon organizez la Bacău un campionat de minifotbal pentru amatori.

Ce-i place
Armonia. Atmosfera caldă şi prietenia adevărată. Îmi place să ajut oamenii nevoiaşi cu sufletul deschis. Îmi plac doar oamenii corecţi şi buni. Sunt înnebunit după staţiunile montane, dar şi îmi place şi la mare. Pentru mine, fotbalul este un mod de viaţă. Pe terenul de fotbal o să mor.

Ce nu-i place
Minciuna. Din păcate, românii sunt campioni mondiali la înjurat şi la mâncat seminţe. Nu-mi place că autorităţile nu se implică serios în sport. Pe vremuri, stadioanele erau arhipline, iar acum îi numeri pe degete pe suporteri.


Profil:

NĂSCUT 4 decembrie 1959, Bacău
STUDII Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
OCUPAŢIE Preşedinte Şcoala de Fotbal "Gh. Burleanu"
FAMILIE Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite