Grefierii, la un pas de proteste. Ce nemulţumiri au lucrătorii din justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grefierii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă
Grefierii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Sindicaliştii din mai multe judeţe din ţară, printre care şi Vrancea, susţin că această categorie profesională este singura care nu se bucură de legea salarizării.

După avocaţi, care au fost în conflict săptămâna trecută cu Ministerul Justiţiei, şi grefierii se pregătesc de proteste masive. 

Liderii mai multor sindicate care reprezintă această categorie profesională, din judeţe precum Bihor, Alba, Bacău şi Vrancea, spun că vor merge până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate. Reprezentanţii sindicali susţin că nu este vorba doar de nemulţumiri de ordin salarial, ei atrăgând atenţia că personalul auxiliar de specialitate şi conex îşi desfăşoară activitatea cu schemele subdimensionate,

Grefierii susţin că sunt singura categorie profesională al cărui salariu net nu a fost majorat cu procentul de 25% astfel cum s-a prevăzut în legea salarizării.

“Personalul auxiliar de specialitate reprezintă singura categorie profesională al cărui salariu net nu a fost majorat cu procentul de 25% astfel cum s-a prevăzut în legea salarizării, de majorări salariale beneficiind numai anumite funcţii din interiorul categoriei, respectiv grefierii cu vechime în specialitate mai mică de 5 ani, grefieri-arhivari, grefieri-registratori şi personalul conex, precum şi funcţiile de conducere, care reprezintă aproximativ 20% din totalul angajaţilor şi numai etapizat pentru anii 2019-2022. Consecinţa directă o constituie instituirea unei discriminări directe între funcţiile care compun categoria noastră profesională, precum şi faţă de celelalte categorii socio-profesionale”, potrivit lui Cătălin Trăistaru, preşedintele Sindicatului naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Totodată, liderii grefierilor reclamă că salariile personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete au fost greşit calculate iar consecinţa acestei greşeli o constituie faptul că aproximativ 80% din grefieri, respectiv personalul cu o vechime mai mare de 5 ani în specialitate, are salariul plafonat până în anul 2022.

Cum precizam, grefierii sunt nemulţumiţi şi de modul cum va fi reglementată munca suplimentară în perioada 2019-2021, în sensul că munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

“Nerezolvarea problemelor cu care se confruntă categoria noastră profesională, precum şi adoptarea unui act normativ, indiferent de forma pe care o va îmbrăca şi care va produce efectele mai sus enumerate, vor genera mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete”, susţin sindicaliştii.

Aceştia îi cheamă la discuţii pe decidenţi, pentru a elimina inechităţile existente chiar şi în rândul lor, în sensul în care la Curţile de Apel Bucureşti sau Tg. Mureş sporurile sunt calculate în alte procente.

Ei mai cer şi reanalizarea grilei de salarizare prevăzute pentru personalul auxiliar de specialitate şi conex, dar şi identificarea unei soluţii legislative şi financiare pentru plata orelor suplimentare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite