Jumătate din Focşani nu plăteşte gunoiul. De ce salubrizarea a ajuns un fiasco în capitala Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciul de salubrizare nu este plătit de toată lumea  FOTO: Ştefan Borcea
Serviciul de salubrizare nu este plătit de toată lumea  FOTO: Ştefan Borcea

Anul trecut, Primăria Focşani a angajat cheltuieli de aproape 8 milioane de lei pentru acoperirea celor care se fofilează de la plata serviciilor de salubritate, bani imputaţi acum de Camera de Conturi.

CUP Salubritate, operatorul care se ocupă de salubrizarea municipiului Focşani, are doar 51.000 de utilizatori individuali care plătesc gunoiul menajer - în condiţiile în care datele oficiale de la Statistică arată că în Focşani, la finalul anului 2019, locuiau peste 91.000 de persoane. 

Cifra este evident umflată, pentru că după datele ultimului recensământ din 2011, doar vreo 70.000 de locuitori mai populează oraşul. Asta înseamnă că se fofilează de plata serviciului peste 20.000 de focşăneni. 

În plus, preţurile practicate de operator ar fi fost mai suportabile de către cei care plătesc acest serviciu, nevoiţi să achite lunar în jur de 14 lei de persoană, în loc de 10 lei sau sub această valoare dacă ar fi plătit toată lumea.

Din acest motiv, primarul oraşului, Cristi Misăilă, l-a găsit responsabil în anul 2018 pe fostul director al CUP Salubritate, societate subordonată Primăriei, care nu a ţinut o evidenţă clară a clienţilor, acesta fiind schimbat din funcţie.

Auditorii Curţii de Conturi au obligat deja Primăria să impună o taxă specială pentru recuperarea banilor pe care administraţia publică îi plăteşte de la puşculiţa publică.

Nici noul director adus acum aproape doi ani nu a reuşit să crească numărul abonaţilor, cu toate eforturile întreprinse. De altfel, tot în 2019 Primăria Focşani a instituit o taxă specială pentru cei care nu plătesc gunoi, de 14,71 lei/persoană/lună în cazul persoanelor fizice, iar firmele urmau să plătească 3,85 de lei/mp/lună,  Primăria impunând cetăţenilor obligaţia de a depune declaraţii la cu privire la taxa de salubritate.

Măsura s-a dovedit a fi un fiasco total, pentru că puţin peste 5.000 de familii de focşăneni s-au conformat, adică tot cei care plătesc acest serviciu, iar din cele aproape 22.000 de plicuri trimise cu confirmare de primire, peste 14.500 s-au întors înapoi la primărie întrucât poştaşii au motivat că au găsit pe nimeni acasă.

Drept urmare, Primăria Focşani a continuat să pompeze bani de la buget pentru cei care fentează acest serviciu, adică pentru cele 40.000 de persoane cum spune Curtea de Conturi, conform datelor statistice, sau 20.000 cum crede municipalitatea.

Trebuie spus că pe lângă gunoiul menajer, aflat în responsabilitatea CUP Salubritate, serviciul de salubrizare este împărţit între CUP Salubritate, pe zona de trotuare şi carosabil şi Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP), pe zona de spaţii verzi. Practic, cu resursele alocate de Primărie, DDSP a efectuat cheltuieli şi plăţi de 7,8 milioane de lei, activităţi atât asimilate serviciului public de salubrizare aflate în gestiunea DDSP, cât şi în gestiunea CUP Salubritate. 

Şi de această dată Camera de Conturi a lăsat ca sarcină Primăriei să rezolve cumva situaţia, pentru că sumele alocate anual de la buget nu au nicio acoperire legală, iar cei responsabili de aceste cheltuieli consistente ar putea să răspundă chiar penal.

Vă mai recomandăm:

Boicot total la adresa Primăriei. Câţi focşăneni au depus declaraţii pentru taxa de salubritate

VIDEO Primarul Misăilă mai numără odată focşănenii care nu plătesc serviciul de salubritate. Deocamdată nu a găsit soluţia să-i oblige să achite gunoiul pe care îl produc

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite