Lecţia de orientare pe înţelesul tuturor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
1

La ştirile de dimineaţă am auzit ceva incredibil: „autorităţile nu au ştiut să interpreteze corect coordonatele geografice” ale locului unde s-a produs accidentul aviatic. Îmi vine greu să cred că noţiunile care se învaţă la geografie în clasa a V-a sau în clasa a IX-a nu sunt ştiute de către cei puşi să gestioneze situaţii de urgenţă.

Nu am înţeles prea bine care sunt acele autorităţi care nu au ştiut să interpreteze, dar pentru că tocmai am dat un test semestrial la cei de clasa IX-a, în care am inclus şi o problemă de acest gen, m-am gândit că nu ar fi rău să scriu câteva rânduri pentru cei nelămuriţi, cu scuzele de rigoare pentru cei care ştiu deja toate aceste noţiuni.

Nu contează acum dacă avem sau nu un smartphone, dacă avem sau nu baterie la telefon, dacă avem GPS sau google Maps. Important este să ştim cum să citim coordonatele geografice. Cristofor Columb sau alţi exploratori geografici au folosit doar hărţile şi bolta cerească pentru a descoperi bucăţică cu bucăţică din ţinuturile Terrei.

Cum înţelegem coordonatele în limbaj comun

Orice punct de pe Terra se situează la intersecţia unui meridian cu o paralelă, având coordonate de latitudine şi longitudine, poziţia fiind notată cu grade, minute şi secunde (meridianele fiind semicercuri, iar paralelele cercuri).

Orice punct situat în lungul unui meridian, începând de la Ecuator (paralela notată cu 0 grade) spre Polul Nord sau spre Polul Sud (notaţi cu 90 grade) au valori de latitudine N (nordică – la nord de Ecuator) sau latitudine S (la sud de Ecuator). Acestea sunt coordonatele geografice.

„România este situată în emisfera nordică, deci toate punctele din ţară au latitudine nordică (N)”

Orice punct situat în lungul unei paralele, începând de la meridianul O (Greenwich) până la 180 grade spre Est (E) sau spre Vest (W) au coordonate de longitudine estică (E) sau vestică (W).

„România este situată în emisfera estică, deci toate punctele din ţară au longitudine estică (E)”

În era GPS-ului aceste coordonate sunt stabilite exact şi automat cu ajutorul sateliţilor fără să căutăm pe hartă intersecţia punctelor în părţile laterale ale hărţii.

Cu ajutorul coordonatelor geografice putem calcula şi distanţele dintre două puncte (X şi Y) pe orice hartă clasică sau digitală, chiar dacă nu avem scara hărţii. Se calculează în sistem metric distanţa între cele două puncte având în vedere că un grad de meridian sau paralelă este aproximativ 111 km.

Cu ajutorul longitudinii se stabileşte şi ora pe Glob. Distanţa de 15 grade dintre două meridiane este numită fus orar, adică o oră. Meridianul de referinţă este cel de 0 grade (Greenwich) sau GMT şi este cu plus spre E până la 12 şi cu minus spre W până la 12.

Acum repetaţi dragi „autorităţi”: Latitudinea reprezintă distanţa măsurată în grade de la Ecuator spre Poli, iar longitudinea este distanţa măsurată în grade de la meridianul de 0 grade spre E sau spre W până la 180 grade.

Exerciţiu: „Stabiliţi poziţia unui punct pe harta mută a României, având următoarele coordonate: 46°30′8″N  şi 22°57′1″E .

Data viitoare dăm test şi vorbim despre cutremure. Poate aşa treceţi şi clasa a IX-a.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite