Lucian Trofin salvează vieţi din apă şi din foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani, pompierul este şi scafandru, ceea ce îl ajută să contribuie cu un plus de eficacitate la misiunile complexe pe care le îndeplinesc angajaţii ISU Vrancea.

Plutonierul Lucian Trofin este angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny" Vrancea de patru ani. A vrut să îmbrace haina militară, a fost visul său încă din copilărie.

„Eu mi-am dorit din liceu să urmez o carieră militară. Odată cu profesionalizarea armatei, a apărut acest post la ISU Vrancea, am dat concurs şi am intrat în structura inspectoratului", povesteşte Lucian Trofin.

Pompier şi scafandru

La fel de arzătoare a fost pasiunea sa pentru înot. La mică distanţă de casa bunicilor săi trecea râul Jijia, unde Lucian se scălda toată vara.

„Mi-a plăcut apa, mi-a plăcut să înot. Mă duceam la râu şi stăteam toată ziua. Mă chema bunica la masă şi nici atunci nu veneam. Umblam cu prietenii după raci, după peşte", îşi aminteşte Lucian.

Acolo a şi dobândit câteva dintre abilităţile care l-au făcut eligibil pentru un post de scafandru autonom în cadrul ISU Vrancea. Recrutările s-au făcut în 2007 iar pregătirea a durat aproape un an. Stagiul urmat pentru a deveni profesionist a reprezentat o schimbare.

„La pregătirea teoretică am avut un moment în care m-am întrebat dacă merg mai departe. Am dobândit cunoştinţe noi, de fiziologie, fizică, chimie şi biologie", spune scafandrul militar. Şi la stagiul de pregătire practică a avut parte de lucruri noi.

„Atunci, în iulie 2007 am îmbrăcat primul costum de scafandru. Am coborât în antrenamente până la 21 de metri, la Agigea, pe dig. Noi suntem brevetaţi să coborâm până la 40 de metri însă este recomandată limita de 30 de metri", spune Lucian.

Printre cele mai dificile misiuni reale s-a numărat cea de acum o săptămână, de pe lacul Ciuşlea, unde un copil de 9 ani a murit înecat.

„Îmi venea să plâng când l-am găsit. E un impact psihologic deosebit", s-a destăinuit Lucian. Nu i-a fost deloc greu nici anul trecut, la Bereşti, când şi-a găsit mort un coleg scafandru care se prinsese într-o plasă monofilament şi nu a mai putut ieşi la suprafaţă.

„Apa este un mediu ostil în care trăieşti cu un aparat care îţi asigură viaţa. Nu e aşa simplu cum pare, îşi pui costumul şi gata. Colegul care a murit avea o experienţă de 30 de ani ca scafandru", este filosofia lui Lucian despre ceea ce face. Legat de viaţa personală, Lucian spune că familia sa este cea mai importantă. „Ştefan şi Alexandra sunt comorile mele şi îmi doresc să fiu sănătos să îi văd crescând", a spus în încheiere plutonierul Lucian Trofin.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important lucru în ceea ce faci acolo, sub apă?

Pe departe munca în echipă. De aceea vreau să îi amintesc şi pe colegii mei, doi la număr, cu care formăm echipa de căutare-salvare şi cu care ne-am stabilit semnele şi semnalele noastre. Întotdeuna ne scufundăm împreună.

Ai avut parte de momente dificile sub apă, de când ai îmbrăcat costumul de scafandru?

Da, au fost. Nu cred că există scafandru care să nu aibă parte de astfel de momente însă depinde foarte mult de coordonarea cu echipa, de instructaj şi de psihic. S-a întâmplat anul trecut când m-am prins într-o plasă monofilament la baraj la Călimăneşti.

Ce îi place:
Îmi place să ajut foarte mult, am moştenit firea asta de la tatăl meu. Întotdeauna îmi place, acolo unde pot, să dau o mână de ajutor, chiar dacă mi-am dat seama că uneori trebuie să fii mai rezervat. Îmi plac oamenii veseli şi de viaţă.

Ce nu-i place:
Nu îmi plac, în primul rând, oamenii necivilizaţi şi nu le înţeleg atitudinea. Mă deranjează cei care au posibilitatea de a face, în mod corect un lucru, le stă în putere şi la îndemână şi fac exact contrariul a ceea ce ar trebui. Nu îmi plac nici minciuna şi ipocrizia.

Profil

Născut: 24 iunie 1974, comuna Albeşti, judeţul Botoşani
Studii: Facultatea de Petrol şi Gaze Ploieşti
Ocupaţia: servant, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny" Vrancea
Familie: Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite